Πώς να εξαφανίσετε τα άλατα από την κουζίνα και όχι μόνο

Σπίτι
24/06/2019
Γίνεται να πεις εύκολα: άλατα «τέλος»; Κι όμως γίνεται!

Για όλες εμάς που θέλουμε οι βρύσες και οι υπόλοιπες επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου μας να λάμπουν από καθαριότητα, η ατελείωτη μάχη με τη συσσώρευση αλάτων μπορεί να μοιάζει μάταιη. Ευτυχώς, όμως, τα άλατα και το ανθρακικό ασβέστιο - το γνωστό μας πουρί - μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα, χωρίς να χρειάζεται μάλιστα να τρίβετε με τις ώρες ή να καταστρέψετε το φινίρισμα των εξαρτημάτων χρωμίου της κουζίνας ή του μπάνιου σας.

ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΛΑΤΑ;

Εάν κάπου «πιάσει» άλατα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε καλές νοικοκυρές. Τα άλατα και το πουρί κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε επιφάνεια που έρχεται σε διαρκή επαφή με το νερό: στις βρύσες, στους νεροχύτες, στις μπανιέρες, στα πλακάκια και στις άλλες επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου.

ΑΛΑΤΑ ΤΕΛΟΣ

Ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνετε τα άλατα, είτε στην κουζίνα είτε στο μπάνιο, είναι να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο προϊόν. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους για να εξαφανίσετε τα άλατα χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά όπως το λεμόνι και το ξύδι ή, όταν χρειάζεται, κάποιο εξειδικευμένο προϊόν.

ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΡΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΙΑΤΩΝ

Για το πλυντήριο ρούχων αρκεί λίγος χυμός λεμόνι για να απομακρύνετε τα άλατα και ταυτόχρονα να φρεσκάρετε τον κάδο και τα εσωτερικά εξαρτήματα του πλυντηρίου. Απλά ρίξτε στη θήκη του απορρυπαντικού ένα μεγάλο φλιτζάνι χυμό λεμόνι αντί για απορρυπαντικό και προγραμματίστε έναν πλήρη κύκλο πλύσης (χωρίς ρούχα). Για το πλυντήριο πιάτων, ρίξτε ένα φλιτζάνι τσάι στον πυθμένα του πλυντηρίου και βάλτε το πλυντήριο να λειτουργήσει για έναν πλήρη κύκλο χωρίς πιατικά.

ΒΡΑΣΤΗΡΕΣ

Ο βραστήρας είναι «συνήθης ύποπτος» για τον σχηματισμό αλάτων, ο καθαρισμός τους όμως είναι σχετικά εύκολη διαδικασία.  Αρχίστε γεμίζοντας τον βραστήρα κατά το ένα τέταρτο είτε με χυμό λεμονιού είτε με λευκό ξίδι και αφήστε το να δράσει για μία ώρα περίπου. Στη συνέχεια, αφήνοντας το λεμόνι ή το ξύδι στο εσωτερικό του βραστήρα, συμπληρώστε την υπόλοιπη χωρητικότητά του με νερό και βάλτε τη συσκευή σε λειτουργία μέχρι να βράσει. Χύστε το υγρό προτού κρυώσει και ξεπλύνετε τον βραστήρα αρκετές φορές με κρύο νερό. Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο το επόμενο φλιτζάνι τσαγιού που θα ετοιμάσετε να έχει γεύση ξιδιού!

ΒΡΥΣΕΣ

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα! Οι βρύσες είναι διαρκώς σε επαφή με το νερό και το μυστικό είναι να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν που παραμένει στην επιφάνειά τους και αφού τελειώσετε το καθάρισμα. Το προϊόν λοιπόν που αφαιρεί πιο αποτελεσματικά τα άλατα και προλαμβάνει τον σχηματισμό νέων αλάτων είναι το Viakal. Ακόμα και σε περιοχές με πολύ σκληρό νερό, όσοι το χρησιμοποιούν ορκίζονται στην αποτελεσματικότητά του. Αυτό που δεν ξέρουν όμως οι περισσότεροι είναι ότι δεν προορίζεται μόνο για τον καθαρισμό του μπάνιου, αλλά είναι επίσης ιδανικό για να καθαρίζετε τη βρύση ή άλλα σημεία της κουζίνας όπου σχηματίζονται συνήθως άλατα. Χρησιμοποιήστε το Viakal για να ψεκάσετε τα σημεία όπου έχουν σχηματιστεί άλατα (στα σημεία όπου τα άλατα είναι πιο «επίμονα» αφήστε το προϊόν να δράσει για πέντε λεπτά). Στη συνέχεια σκουπίστε καλά με νωπό πανί.

Το Viakal είναι εξαιρετικό επειδή αφαιρεί τα άλατα στη στιγμή και προστατεύει τις επιφάνειές σας για τριπλάσιο χρονικό διάστημα από τα υπόλοιπα προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι οι βρύσες σας θα λάμπουν χωρίς να χρειάζεται να τις καθαρίζετε σε καθημερινή βάση. Αλλά και το άρωμά του είναι εξαιρετικό!

ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

Πρόκειται ίσως για τα σημεία της κουζίνας όπου τα άλατα αφαιρούνται ευκολότερα. Απλώς ψεκάστε πάνω τους κάποιο προϊόν κατά των αλάτων, όπως το Viakal, και στη συνέχεια σκουπίστε με νωπό πανί.