Βάλε και εσύ στη ζωή σου τον εθελοντισμό


Οικογένεια
4/11/2021

Όποιος έχει εντάξει στη ζωή του τον εθελοντισμό, γνωρίζει ότι είναι μία εμπειρία που δίνει νόημα στην καθημερινότητά του. Διότι λέγοντας «ναι» στον εθελοντισμό, αποκτάς την ευκαιρία να προσφέρεις, αλλά και να λάβεις αγάπη. Είναι το «δούναι και λαβείν», το οποίο δεν κρύβει κάποιον ιδιοτελή σκοπό, παρά μόνο την ανάγκη σου να κάνεις καλές πράξεις, προς τους συνανθρώπους σου, το περιβάλλον και την κοινωνία. Πέρα από την αίσθηση αλληλεγγύης που δημιουργεί ο εθελοντισμός δε, συνήθως λειτουργεί και ως μία μορφή ψυχοθεραπείας για τον εθελοντή. Διότι όταν προσφέρεις στους άλλους, ωφελείσαι και εσύ.

Πώς μπορείς να βάλεις, λοιπόν, τον εθελοντισμό στη ζωή σου; Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλές επιλογές και αρκετές οργανώσεις στις οποίες έχεις τη δυνατότητα να απευθυνθείς. Όσο το για το πώς θα κάνεις μία επιλογή που θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, θα χρειαστεί απλώς να βασιστείς στις δεξιότητές σου και σε όσα έχεις και μπορείς να προσφέρεις ανά περίπτωση, είτε πρόκειται για υλικά αγαθά, είτε για ένα μέρος του ελεύθερού σου χρόνου.

Βοήθησε έναν συνάνθρωπό σου που βρίσκεται σε ανάγκη

Ο εθελοντισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με κάθε κίνηση αγάπης και προσφοράς, μικρότερης ή μεγαλύτερης. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να σχετίζεται πάντα με οργανωμένες δράσεις, αλλά μπορείς να τον κάνεις μέρος της καθημερινότητάς σου, μέσα από μικρές και απλές κινήσεις αλληλεγγύης. Μπορείς, για παράδειγμα, να προσφέρεις τρόφιμα ή ρουχισμό σε κάποιον άστεγο που ζει στη γειτονιά σου ή σε έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας, ο οποίος γνωρίζεις πως χρειάζεται στήριξη αυτή την περίοδο. Χάρισε απλόχερα τη βοήθειά σου, δίνοντας ένα υλικό αγαθό ή έναν ώμο για να στηριχθεί ο συνάνθρωπός σου και πίστεψέ μας, η γαλήνη που θα αισθανθείς έπειτα από αυτή την πράξη, θα σε κάνει να αναζητάς τρόπους και ανθρώπους για να προσφέρεις τη βοήθειά σου.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλεις να προσφέρεις, αλλά δεν ξέρεις το πώς ή προτιμάς να το κάνεις πιο οργανωμένα, μία διαδικτυακή αναζήτηση είναι αρκετή για να δεις τα παραδείγματα και να ενημερωθείς για τις ενέργειες που θα σου προσφέρουν την απαραίτητη έμπνευση ή θα σου δώσουν την ώθηση που χρειάζεσαι, για να κάνεις τα πρώτα βήματα στον κόσμο του εθελοντισμού. Το σίγουρο είναι πως οι εθελοντικές πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, είναι πολλές και σημαντικές: Από τη σημαντική, ανθρωποκεντρική δράση της P&G μαζί με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, μέσα από την οποία καλύφθηκαν οι βασικές ανάγκες αστέγων σε τρόφιμα, ρουχισμό, κουβέρτες, καθώς και ιατρική και υγειονομική βοήθεια, μέχρι τη συνεργασία του Ariel με το Κινητό Πλυντήριο Ρούχων για Άστεγους, Ithaca Laundry, η οποία μέσα σε τέσσερα χρόνια δράσης προσέφερε πάνω από 70.000 κιλά καθαρών ρούχων και βοήθησε 6.500 άστεγους συνανθρώπους μας, να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους.

Γίνε μία «αγκαλιά» προστασίας για τα αδέσποτα ζώα

Λαμβάνοντας υπόψη σου πόσα αδέσποτα ζώα κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, είναι εύκολο να καταλάβεις ότι η βοήθειά σου είναι απαραίτητη για κάποια φιλοζωική οργάνωση. Πέρα από το γεγονός πως μπορείς να φιλοξενήσεις στο σπίτι σου έναν σκύλο ή μία γάτα που είναι προς υιοθεσία, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποια φιλοζωική οργάνωση, ρωτώντας αν υπάρχει κάποιος τρόπος να βοηθήσεις και έπειτα, οι αρμόδιοι θα σου υποδείξουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Ενδεικτικά, η διάσωση και η ιατρική περίθαλψη αδέσποτων ζώων, οι έρανοι που πραγματοποιούνται από τις φιλοζωικές οργανώσεις για την κάλυψη των εξόδων τους, καθώς και η εύρεση μίας στέγης για τα τετράποδα φιλαράκια μας που έχουν ανάγκη, είναι μόνο μερικές από τις πρωτοβουλίες στις οποίες μπορείς να συμμετάσχεις.

Σκύλος

Λάβε μέρος σε «πράσινες» πρωτοβουλίες της περιοχής σου

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο πλανήτης έχει ανάγκη την προστασία μας. Αυτή τη χρονιά, λοιπόν, γίνε μέλος μίας ομάδας ή μίας οργάνωσης που δραστηριοποιείται σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία του οικοσυστήματος και λάβε μέρος σε «πράσινες» δράσεις, όπως ο καθαρισμός μίας παραλίας από απορρίμματα ή η δεντροφύτευση, οι οποίες θα έχουν έναν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Στα κοινωνικά δίκτυα μπορείς να αναζητήσεις ομάδες που πραγματοποιούν συναντήσεις κοντά στην περιοχή σου, γνωρίζοντας μέσα από αυτές ανθρώπους με τους οποίους έχεις κοινές ανησυχίες και μαζί τους, θα γεμίσεις τον ελεύθερό σου χρόνο, κάνοντας μία ωφέλιμη δραστηριότητα.

Τα παραδείγματα των δράσεων που μπορούν να σου δώσουν την έμπνευση που χρειάζεσαι και να σε παρακινήσουν, είναι αρκετά και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Από τη συνεργασία της P&G με την οργάνωση iSea στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφέρω», που έχει οδηγήσει σε 138 παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς στην Ελλάδα και την απομάκρυνση πάνω από 70 τόνων απορριμμάτων, μέχρι τη σύμπραξη της P&G με την Οργάνωση ΓΗ, που συμβάλλει στη δημιουργία «Πάρκων Τσέπης», με πρώτο εκείνο που δημιουργήθηκε στο Παγκράτι και μεταμόρφωσε μία γειτονιά σε «πνεύμονα» πρασίνου. Στη συνέχεια, ακολούθησαν άλλα τέσσερα Πάρκα Τσέπης, σε Μεταξουργείο, Σεπόλια, Πετρούπολη και Ασπρόπυργο.

Δοκίμασε να σταθείς στο πλευρό των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας

Μπορεί να μην το έχεις αναλογιστεί, όμως λίγος χρόνος από τη ζωή σου ενδέχεται να έχει μεγάλη σημασία για κάποιον ηλικιωμένο, ο οποίος ζει μόνος του ή βρίσκεται σε ένα γηροκομείο. Μία επίσκεψη στην ηλικιωμένη κυρία που μένει στην πολυκατοικία σου ή τη γειτονιά σου, για παράδειγμα, είναι το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις για να «φωτίσεις» την ημέρα της και να της προσφέρεις χαρά. Εναλλακτικά, υπάρχουν αρκετοί οίκοι ευγηρίας στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς για να δηλώσεις τη διαθεσιμότητά σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα μοιραστείς σπουδαίες συζητήσεις με υπέροχους ανθρώπους από τους οποίους έχεις πολλά να μάθεις, αλλά θα νιώσεις και το ανεκτίμητο συναίσθημα που σου προσφέρει η κοινωνική προσφορά σε έναν συνάνθρωπό σου.

Χέρια κρατιούνται μεταξύ τους

Είναι αλήθεια πως στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, μοιάζει συχνά ανέφικτο να βρούμε χρόνο για εθελοντισμό. Ωστόσο, αν αναλογιστείς τα οφέλη του για τη συναισθηματική σου υγεία και κυρίως, το καλό που κάνεις για την κοινωνία και τους συνανθρώπους σου, δεν θα αργήσεις να οδηγηθείς στον «δρόμο» της προσφοράς. Άλλωστε, η αξία του εθελοντισμού έγκειται στην ουσιαστική βοήθεια που προσφέρεις σε αξιόλογους σκοπούς, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και στην ευρύτερη κοινωνία γενικότερα.