Υπολογισμός περιόδου

Ευ Ζην
24/03/2021
Υπολογίστε την περίοδο σας και μάθετε τι συμβαίνει στον οργανισμό μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια του κύκλου της με τη βοήθεια του epithimies.gr

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΜΗΝΟ ΚΥΚΛΟ ΣΑΣ

1. Τι είναι ο κύκλος;


Κάθε μήνα το αναπαραγωγικό σας σύστημα επαναλαμβάνει μια σειρά από γεγονότα (τον κύκλο ή έμμηνο κύκλο σας), τα οποία ελέγχονται από ορμόνες. Ο έμμηνος κύκλος ορίζεται ως το χρονικό διάστημα από την πρώτη ημέρα της περιόδου της γυναίκας έως την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου της. 

 

2. Πόσο διαρκεί ο έμμηνος κύκλος;  • Αρχίζει από την πρώτη ημέρα της περιόδου της γυναίκας μέχρι την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου της.
  • Η μέση διάρκεια του κύκλου είναι 28 ημέρες, αλλά δεν αποκλείεται ένας κύκλος να διαρκεί από 21 έως και 35 ημέρες και να παραμένει φυσιολογικός.

 

3. Πόσες περιόδους έχει μια γυναίκα ετησίως;


Εάν έχετε μικρό κύκλο, μπορεί να έχετε περίοδο παραπάνω από μία φορές σε έναν μήνα και επομένως παραπάνω από 12 φορές τον χρόνο. Εάν ο κύκλος σας διαρκεί περισσότερο, τότε ενδέχεται να έχετε λιγότερες περιόδους τον χρόνο.

 

4. Πόσο διαρκεί μια περίοδος;


Τις περισσότερες φορές μια περίοδος διαρκεί από 3 έως και 5 ημέρες, αλλά από 2 έως και 7 ημέρες θεωρείται φυσιολογικό.

 

5. Πόσο αίμα θα χάσω κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;


Ο μέσος όρος ποσότητας αίματος που χάνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου της είναι 30-40ml, με 9 στις 10 γυναίκες να χάνουν λιγότερο από 80ml.

 

6. Από πού προέρχεται το αίμα;


Ένα ωάριο ωριμάζει σε μια ωοθήκη και έπειτα απελευθερώνεται σε μια σάλπιγγα και ταξιδεύει προς την μήτρα. Τα επίπεδα των ορμονών αυξάνονται και βοηθούν το ενδομήτριο να προετοιμαστεί για την εγκυμοσύνη. Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί και η γυναίκα δεν μείνει έγκυος, τότε το ενδομήτριο δεν χρειάζεται και αποβάλλεται. Η απόπτωση του ενδομητρίου είναι αυτό που ονομάζεται περίοδος.

 

7. Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός έμμηνου κύκλου;


Ένας φυσιολογικός έμμηνος κύκλος μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις φάσεις:
  1. Η φάση κατά την οποία το ωάριο ωριμάζει
  2. Ωορρηξία (ωορρηξία)
  3. Εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα
  4. Η έμμηνος ρύση (απόπτωση του ενδομητρίου και αποβολή του μη γονιμοποιημένου ωαρίου)

 

8. Πότε μπορώ να μείνω έγκυος;


Η πιο γόνιμη περίοδος του κύκλου είναι κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Εάν ο κύκλος σας διαρκεί κανονικά 28 ημέρες, τότε έχετε ωορρηξία την 14 ημέρα. Εντούτοις, οι περισσότερες γυναίκες έχουν διαφορετική διάρκεια κύκλου. Γενικά, η ωορρηξία συμβαίνει μεταξύ της 11ης και της 16ης ημέρας πριν από την επόμενη περίοδο.

 

9. Μπορώ να κρατάω αρχείο για την περίοδό μου;


Κρατώντας ημερολόγιο κάθε μήνα για την περίοδό σας και τυχόν άλλα συμπτώματα θα μπορείτε να γνωρίζετε πότε περιμένετε περίοδο ή πότε έχετε ωορρηξία. Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε την ασυνήθιστη αιμορραγία καταγράφοντας την περίοδό σας (άρθρο 3)

 

10. Θα έχω περίοδο για όλη μου τη ζωή;


Ο κύκλος επαναλαμβάνεται κάθε μήνα έως ότου η γυναίκα φτάσει στην εμμηνόπαυση.

 

11. Πόσα ωάρια παράγω στη ζωή μου;


Μια γυναίκα παράγει περίπου 400 ωάρια στην ώριμη μορφή τους σε όλη της τη ζωή.