Όσα θέλεις να μάθεις για την ωορρηξία


Ευ Ζην
24/09/2021

Να μία λέξη «κλειδί» γύρω από την οποία οι γυναικείες φυσιολογικές λειτουργίες κάνουν τον κύκλο τους ή – για να είμαστε ακριβείς – γύρω από τον δικό της «κύκλο»!

Πρόκειται για μία διαδικασία με αρχή, μέση, τέλος και αν αναλογιστούμε ότι κατά μέσο όρο, θα επαναληφθεί 400 φορές στη ζωή μιας γυναίκας, αξίζει να την κατανοήσουμε λίγο καλύτερα! Τι λες;  

Τι είναι ωορρηξία;

Είναι η απελευθέρωση ενός ωαρίου από τις ωοθήκες, που προκαλεί αλλαγές στη μήτρα. Για να δούμε πότε περίπου συμβαίνει, είναι προτιμότερο να βάλουμε τις 4 φάσεις του κύκλου της περιόδου, στη σειρά:

1η - Η έμμηνος ρύση

Η πρώτη ημέρα της περιόδου είναι η 1η μέρα του κύκλου. Είναι η φάση κατά την οποία η επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) αποβάλλεται μέσω του κόλπου με τη μορφή εμμηνορροϊκών εκκρίσεων (αίμα και ιστός).

2η - Πριν την ωορρηξία

Είναι η ωοθυλακική φάση κατά την οποία οι ωοθήκες παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), κάνοντας την περίοδο να λιγοστεύει και να σταματά. Αυτή η ορμόνη λοιπόν στέλνει  «ειδοποίηση» ώστε μία από τις ωοθήκες (εναλλάξ, ένα μήνα η δεξιά, ένα μήνα η αριστερή) να αρχίσει να σχηματίζει ένα ωοθυλάκιο, τον μικρό σάκο με υγρό που περιέχει ένα ωάριο. Σε αυτή τη φάση, το ενδομήτριο προετοιμάζεται για μια πιθανή εγκυμοσύνη και γίνεται πιο παχύ ώστε το ωάριο να μπορεί να εμφυτευτεί εκεί.

3η - Ωορρηξία

Το ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη και έτσι ξεκινάει το «ταξίδι» του κατά μήκος της σάλπιγγας προς τη μήτρα. Αν γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο, το ωάριο μπορεί να εμφυτευτεί στο ενδομήτριο. Έτσι ξεκινά μία εγκυμοσύνη και η ανάπτυξη ενός μωρού.

4η - Πριν την έμμηνο ρύση

Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, τότε τα επίπεδα προγεστερόνης αρχίζουν να πέφτουν, «ειδοποιώντας» τον οργανισμό να ξεκινήσει να «διώχνει» το ενδομήτριο, μιας και πλέον δεν είναι απαραίτητο. Έτσι το ενδομήτριο ξεκινά να αποβάλλεται από το σώμα με τη μορφή της περιόδου. Σε αυτή τη φάση, κάποια κορίτσια και γυναίκες μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να έχουν κράμπες, καθώς η μήτρα κάνει συσπάσεις για να απομακρύνει την επένδυσή της.

Και κάπως έτσι μετράει ο χρόνος αντίστροφα για την 1η ημέρα του επόμενου έμμηνου κύκλου! Αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα για τις ορμόνες του κύκλου της περιόδου, μπες εδώ.

Υπολογισμός ωορρηξίας

Και τώρα, λογικά, θα αναρωτηθείς: «πότε έχω ωορρηξία;».

Η μέρα κατά την οποία συμβαίνει, εξαρτάται από τη διάρκεια του κύκλου. Συμβαίνει τη 14η ημέρα ενός κύκλου 28 ημερών ή 14 ημέρες πριν από την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Αν π.χ. ο έμμηνος κύκλος διαρκεί 22 ημέρες, η ωορρηξία θα γίνεται μόλις 8 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου.

Πάντως, όσον αφορά τα πρώτα χρόνια, ο έμμηνος κύκλος διαρκεί 21-45 ημέρες. Αργότερα, η κανονική διάρκεια διαμορφώνεται σε 21-35 ημέρες, ενώ η μέση διάρκεια του έμμηνου κύκλου είναι 28 ημέρες.

Συμπτώματα ωορρηξίας

  • Κοντά στη μέρα της ωορρηξίας μπορεί να παρατηρήσεις αυξημένα κολπικά υγρά. Οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και μην ανησυχείς, είναι φυσιολογικά. Για προστασία και φρεσκάδα μπορείς να έχεις μαζί σου τα άνετα σερβιετάκια Always Dailies.
  • Υπάρχει μία περίπτωση να συμβεί ο συνδυασμός «ωορρηξία και αίμα». Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να δεις κηλίδες στη μέση του κύκλου, κατά τη διάρκειά της. Είναι κάτι φυσιολογικό και προκαλείται από τις ορμόνες που κυκλοφορούν στο οργανισμό. Επειδή δεν είναι κανονική αιμορραγία ώστε να χρειαστεί να φορέσεις ταμπόν ή σερβιέτα, τα σερβιετάκια Always Dailies είναι ιδανικά για προστασία, όλη μέρα! Αν έχεις αίμα στα μέσα του κύκλου συχνά, καλό είναι να το συζητήσεις με τον γιατρό σου.

Τώρα που είπαμε τα βασικά για την ωορρηξία, είναι πιο εύκολο να κατανοήσουμε το πώς λειτουργεί το σώμα μας! Και υπάρχουν πολλά ακόμα που έχουμε να μοιραστούμε γύρω από αυτό! Αρκεί ένα κλικ στο Always Teens, για τις έφηβες που έχουν απορίες σχετικά με την περίοδο και στην ενότητα Γονείς, για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες που βρίσκονται δίπλα στην εφηβεία και στις ανησυχίες της!