Τι είναι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο


Ευ Ζην
31/05/2021

Αλήθεια, πόσα γνωρίζεις για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο; Ας ρίξουμε μαζί μια ματιά σε αυτό που απασχολεί πολλές γυναίκες κάθε μήνα και ας καταγράψουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του!

Τι είναι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Το ακούς ως ΠΕΣ και PMS (Premenstrual Syndrome) και ουσιαστικά αφορά τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που εμφανίζονται λίγο πριν ξεκινήσει η κάθε περίοδος. Είναι απολύτως φυσιολογικά, εμφανίζονται στις περισσότερες γυναίκες με διαφορετική μορφή και συχνότητα, εντείνονται πριν την περίοδο και υποχωρούν κατά τη διάρκειά της ή μόλις ξεκινήσει.

Γιατί εμφανίζεται; Σημαντικό ρόλο έχουν οι ορμόνες

Μεταξύ της ωορρηξίας και της 1ης ημέρας περιόδου, τα επίπεδα των ορμονών ανεβοκατεβαίνουν και αυτό επηρεάζει τη διάθεση ή/και το σώμα!

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι ορμόνες που ελέγχουν τον έμμηνο κύκλο. Οι μεταβολές στα επίπεδά τους είναι αυτές που προκαλούν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και ίσως αναγνωρίζεις κάποια από αυτά:

Η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει λιγούρα, ακμή, ευαισθησία στο στήθος, αλλά και να σε κάνει ευερέθιστη ή να νιώθεις κουρασμένη.

Τα οιστρογόνα, μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο, πονοκέφαλο αλλά και να μειώσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της χημικής ουσίας δηλαδή που ανεβάζει τη διάθεση! Τι σημαίνει αυτό; Μέσα σε μία μέρα μπορεί να συγκινηθείς έντονα με μια ταινία αλλά και να… ουρλιάξεις που κάποιος έφαγε την τελευταία σοκολάτα!

Ας χωρίσουμε τώρα τα συμπτώματα ανά κατηγορία:

PMS στη… διάθεση

Μπορεί όπως είπαμε να νιώθεις πεσμένη, να γίνεσαι λίγο πιο ευσυγκίνητη ή ακόμα και μελαγχολική. Μπορεί πάλι να νιώθεις εκνευρισμό, θυμό, άγχος ή κούραση. Τα καλά νέα είναι ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά και περνούν, αλλά και ότι υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείς αυτές τις συναισθηματικές μεταπτώσεις. Μάθε τα πάντα εδώ.

PMS στο… σώμα

Σωματικά, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί με ένα ή και περισσότερα συμπτώματα. Ποια είναι αυτά; 

Κράμπες στην κοιλιά ή αίσθηση πρηξίματος/φουσκώματος

Αλλαγές στην όρεξη ή αίσθηση ναυτίας

Ευαισθησία στο στήθος

Ακμή ή δερματικά εξανθήματα

Πονοκέφαλοι

Οι πόνοι στην κοιλιά ίσως είναι πιο συχνοί από τα υπόλοιπα συμπτώματα, οπότε…

…ας μιλήσουμε για τις κράμπες πριν την περίοδο!

Οι κράμπες είναι μέρος του PMS και είναι φυσιολογικές! Μπορεί να είναι έντονες, ήπιες ή επίμονες στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης και οφείλονται στις συσπάσεις της μήτρας. Δεν είναι ευχάριστες, αλλά σε προειδοποιούν ότι η περίοδος πλησιάζει και σε βοηθούν να είσαι προετοιμασμένη! Για παράδειγμα να προμηθευτείς τις απαραίτητες σερβιέτες, όπως τις Always Platinum που είναι σχεδιασμένες για εξαιρετική απορροφητικότητα και με σύστημα 5πλής άνεσης, για να μη νιώθεις τίποτα άλλο πάρα μόνο προστασία!

Και στην περίπτωση των πόνων της περιόδου, υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστείς! Για περισσότερες συμβουλές, μπορείς να κάνεις κλικ και εδώ.

Έχει όμως και το PMS τις εναλλαγές του!

Όπως διαφέρουμε όλες μεταξύ μας, έτσι διαφέρουν και οι περίοδοι μεταξύ τους! Κάποιους μήνες μπορεί τα συμπτώματα του PMS να είναι πολύ έντονα, κάποιους άλλους σχεδόν να μην τα αισθάνεσαι. Ακόμα και μικρές αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής, μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες και να κάνουν τα συμπτώματά σου πιο ελαφριά ή πιο βαριά. 

Παρακολούθησε τα συμπτώματά σου

Είναι πολύ χρήσιμο να καταγράφεις μηνιαία τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να παρατηρείς τις διαφορές. Αν κάποιο μήνα έχεις πολύ βαριά συμπτώματα PMS σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, θέλει προσοχή! Ορισμένες φορές ονομάζονται και προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή ή PMDD (Premenstrual dysphoric disorder) και περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – πολύ κακή διάθεση,  ευερεθιστότητα ή πανικό πριν την περίοδο. Είναι καλό λοιπόν να συζητιούνται με κάποιον ενήλικα εμπιστοσύνης ή με ένα γιατρό. Αν σε ενδιαφέρει να διαβάσεις περισσότερα για αυτήν την περίπτωση, ρίξε μια ματιά εδώ.

Αντίστοιχα, αν τα σωματικά συμπτώματα του PMS είναι πολύ βαριά, τόσο ώστε να νιώθεις ότι δεν μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι ή να βγεις έξω, καλό είναι να ζητήσεις τη συμβουλή του γιατρού προκειμένου να βρείτε από κοινού μία λύση.

Είδαμε λοιπόν μαζί τι είναι το ΠΕΣ και τα πιο συχνά συμπτώματά του. Σίγουρα δεν υπάρχουν κανόνες, ούτε λίστες που το σώμα ακολουθεί κατά γράμμα! Η εξοικείωση όμως με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο σε βοηθά να καταγράφεις τις αντιδράσεις σου και τον τρόπο που το σώμα σου συμπεριφέρεται, ώστε να γνωρίζεις τι να περιμένεις και πώς να το αντιμετωπίζεις ακόμα καλύτερα, κάθε φορά!