Όσα πρέπει να ξέρεις για την περίοδο


Ευ Ζην
2/05/2023

Όσα πρέπει να ξέρεις για την περίοδο

Κάθε μήνα, η εσωτερική επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) πέφτει και αποβάλλεται από το σώμα, με τη μορφή της περιόδου. Ο έμμηνος κύκλος είναι το διάστημα από την πρώτη μέρα της αιμορραγίας ενός κύκλου, μέχρι την πρώτη μέρα της αιμορραγίας του επόμενου κύκλου. Τώρα, μπορείτε να υπολογίσετε την περίοδό σας και να μάθετε τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό μίας γυναίκας κατά τη διάρκεια του κύκλου της, με τη βοήθεια του epithimies.gr. Συγκεντρώσαμε για εσάς τις πιο συχνές ερωτήσεις, για να μην έχετε καμία απορία σχετικά με την περίοδό σας!

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΜΗΝΟ ΚΥΚΛΟ ΣΑΣ

 1. Τι είναι ο κύκλος περιόδου;

 2. Πόσο διαρκεί ο έμμηνος κύκλος;

 3. Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός έμμηνου κύκλου;

 4. Πώς μπορείτε να υπολογίσετε την επόμενη περίοδο;

 5. Πόσο διαρκεί μια περίοδος;

 6. Πόσο αίμα «χάνεται» κατά τη διάρκεια της περιόδου;

 7. Από πού προέρχεται το αίμα;

 8. Πότε μπορώ να μείνω έγκυος;

 9. Πρέπει να κρατάω αρχείο για την περίοδό μου;

 10. Θα έχω περίοδο για όλη μου τη ζωή;

 

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΜΗΝΟ ΚΥΚΛΟ ΣΑΣ


              1. Τι είναι ο κύκλος περιόδου;

Κάθε μήνα το αναπαραγωγικό σας σύστημα επαναλαμβάνει μια σειρά από γεγονότα (τον κύκλο ή έμμηνο κύκλο σας), τα οποία ελέγχονται από ορμόνες. Ο έμμηνος κύκλος ορίζεται ως το χρονικό διάστημα από την πρώτη ημέρα της περιόδου της γυναίκας, έως την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου της.

2. Πόσο διαρκεί ο έμμηνος κύκλος;

 1. Αρχίζει από την πρώτη ημέρα της περιόδου της γυναίκας μέχρι την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου της.

 2. Η μέση διάρκεια του κύκλου είναι 28 ημέρες, αλλά δεν αποκλείεται ένας κύκλος να διαρκεί από 21 έως και 35 ημέρες και να παραμένει φυσιολογικός.

 3. Εάν έχετε μικρό κύκλο, μπορεί να έχετε περίοδο παραπάνω από μία φορές σε έναν μήνα και επομένως παραπάνω από 12 φορές τον χρόνο. Εάν ο κύκλος σας διαρκεί περισσότερο, τότε ενδέχεται να έχετε λιγότερες περιόδους τον χρόνο.

  3.Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός έμμηνου κύκλου;


  Ένας φυσιολογικός έμμηνος κύκλος μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις φάσεις:

   

 1. Έμμηνος ρύση: αποτελείται από ενδομητριακό ιστό, αίμα και άλλα υγρά, και αποβάλλεται από τη μήτρα περνώντας μέσα από τον τράχηλο και τον κόλπο.

 2. Ωοθυλακική φάση: κάθε ωοθήκη περιέχει χιλιάδες ωάρια και η αύξηση των ορμονών έχει ως αποτέλεσμα η ωοθήκη να παράγει ένα ώριμο ωάριο κάθε μήνα. Το ίδιο διάστημα, τα οιστρογόνα προκαλούν την πάχυνση του ενδομητρίου.

 3. Ωορρηξία: πραγματοποιείται όταν ένα ώριμο ωάριο απελευθερωθεί από την ωοθήκη και «ταξιδεύει» κατά μήκος της σάλπιγγας προς τη μήτρα. Αν γονιμοποιηθεί από το σπέρμα, τα κύτταρα ξεκινούν την εγκυμοσύνη. Κοντά στη μέρα της ωορρηξίας μπορεί να παρατηρήσετε αυξημένα κολπικά υγρά.

 4. Ωχρινική φάση: το ενδομήτριο είναι παχύ και έτοιμο να δεχτεί ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Αν δεν υπάρξει γονιμοποίηση, η επένδυση δεν χρειάζεται πια. Τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν και η επένδυση «πέφτει». Οι ορμόνες και η απόπτωση μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα (το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή PMS).

  4.Πώς μπορείτε να υπολογίσετε την επόμενη περίοδο;

   

Ο κύκλος κάθε γυναίκας είναι μοναδικός. Παρακολουθώντας τον κύκλο σας μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα πώς λειτουργεί το σώμα σας και ποια μέρα θα σας έρθει περίοδος. Επίσης, προσφέρει στο γιατρό σας σημαντικές πληροφορίες σε περίπτωση που κάτι σας ανησυχεί. Κρατώντας ημερολόγιο κάθε μήνα για την περίοδό σας και τυχόν άλλα συμπτώματα θα μπορείτε να γνωρίζετε πότε περιμένετε περίοδο ή πότε έχετε ωορρηξία. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της έναρξης της αιμορραγίας μέχρι την τελευταία ημέρα πριν από την επόμενη εμμηνόρροια. Σε περίπτωση παρατεταμένης έμμηνος ρύσης, είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα και το αναπαραγωγικό σας σύστημα (εγκυμοσύνη, άγχος, ασθένεια) και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

           5. Πόσο διαρκεί μια περίοδος;

 

Εξαρτάται. Τις περισσότερες φορές μια περίοδος διαρκεί από 3 έως και 5 ημέρες, αλλά από 2 έως και 7 ημέρες θεωρείται φυσιολογικό.

            6. Πόσο αίμα «χάνεται» κατά τη διάρκεια της περιόδου;

 

Ο μέσος όρος ποσότητας αίματος που χάνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου της είναι 30-40ml, με 9 στις 10 γυναίκες να χάνουν λιγότερο από 80ml. Συγκεκριμένα, η μέση γυναίκα χάνει από 4 έως 12 κουταλάκια του γλυκού εμμηνορροϊκών υγρών κατά τη διάρκεια της περιόδου της. Όμως, μόνο μια μικρή ποσότητα από αυτά είναι αίμα. Δεδομένου ότι ο οργανισμός περιέχει κατά μέσο όρο 4 λίτρα αίμα, αυτό δεν μειώνεται παρά ελάχιστα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

           7. Από πού προέρχεται το αίμα;

 

Μια γυναίκα παράγει περίπου 400 ωάρια στην ώριμη μορφή τους σε όλη της τη ζωή. Ένα ωάριο ωριμάζει σε μια ωοθήκη και έπειτα απελευθερώνεται σε μια σάλπιγγα και ταξιδεύει προς την μήτρα. Τα επίπεδα των ορμονών αυξάνονται και βοηθούν το ενδομήτριο να προετοιμαστεί για την εγκυμοσύνη. Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί και η γυναίκα δεν μείνει έγκυος, τότε το ενδομήτριο δεν χρειάζεται και αποβάλλεται. Η απόπτωση του ενδομητρίου είναι αυτό που ονομάζεται περίοδος. Σε περίπτωση που η  αιμορραγία παραταθεί ή δεν σταματήσει τότε θα πρέπει να δει κάποιος γιατρός. Αν και συνήθως συνδέουμε την απουσία περιόδου με την εγκυμοσύνη, αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει καθόλου. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να προκληθεί, για παράδειγμα, από μια ορμονική διαταραχή. 

          8. Πότε μπορώ να μείνω έγκυος;

 

Η πιο γόνιμη περίοδος του κύκλου είναι κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Εάν ο κύκλος σας διαρκεί κανονικά 28 ημέρες, τότε έχετε ωορρηξία την 14 ημέρα. Εντούτοις, οι περισσότερες γυναίκες έχουν διαφορετική διάρκεια κύκλου. Γενικά, η ωορρηξία συμβαίνει μεταξύ της 11ης και της 16ης ημέρας πριν από την επόμενη περίοδο. 

           9. Πρέπει να κρατάω αρχείο για την περίοδό μου;

Παρακολουθώντας τον κύκλο σας, μπορείτε να προσδιορίσετε καλύτερα ποια μέρα θα σας έρθει περίοδος κάθε μήνα και κάθε πότε έχετε ωορρηξία, ενώ προσφέρει στο γιατρό σας σημαντικές πληροφορίες σε περίπτωση που χρειαστεί. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να υπολογίσετε καλύτερα τα φυσιολογικά σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που εμφανίζονται λίγο πριν ξεκινήσει η κάθε περίοδος, γνωστά και ως ΠΕΣ ή PMS.

          10. Θα έχω περίοδο για όλη μου τη ζωή;

Ο κύκλος επαναλαμβάνεται κάθε μήνα, έως ότου η γυναίκα φτάσει στην εμμηνόπαυση. Εμμηνόπαυση είναι η περίοδος που σηματοδοτεί το τέλος της έμμηνου ρύσης στη γυναίκα. Είναι ουσιαστικά η μετάβαση από την αναπαραγωγική περίοδο σε αυτήν όπου δεν υπάρχουν πλέον οι γυναικολογικού τύπου ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη) και επέρχεται διακοπή της ωορρηξίας.