Πώς θα οργανώσεις ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο σπίτι δίχως να πελαγώσεις


Σπίτι
27/11/2019
Λίστες, ψώνια, καλεσμένοι και το… «βουνό» από πιάτα στο τέλος του τραπεζιού δεν είναι λόγοι για να αγχώνεσαι

Με όση χαρά φαντάζεσαι τη χριστουγεννιάτικη συγκέντρωση όλης της οικογένειας και των αγαπημένων φίλων στο σπίτι σου, τόσο… τρέμεις το πώς θα φτάσεις ως εκεί. Η προετοιμασία, να πετύχει το φαγητό, να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι, να περάσεις κι εσύ καλά… Αγχώθηκες κι ακόμα δεν το έχεις πάρει καν απόφαση. Είναι όμως κρίμα να σε προκαταβάλλει το άγχος και να στερηθείς μια πραγματικά ξεχωριστή ημέρα όπου θα είσαι η οικοδέσποινα κι όλοι θα σε επαινούν για το πόσο καλά πέρασαν και το πόσο καλά έφαγαν… Ας δούμε μερικούς τρόπους για να διοργανώσεις το καλύτερο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, χωρίς να ζαλιστείς.

Αρχικά, καλό θα είναι να καταστρώσεις ένα σχέδιο για να εξασφαλίσεις πως αυτοί που θέλεις να καλέσεις χωράνε στο τραπέζι σου. Να απευθύνεις την πρόσκληση και να επιβεβαιώσεις τον τελικό αριθμό των καλεσμένων όσο το δυνατόν πιο σύντομα – από αυτό εξαρτάται και η ποσότητα όσων θα ετοιμάσεις.

Αν γράψεις το μενού που θα σερβίρεις και τσεκάρεις τις συνταγές από πριν, θα μπορέσεις να κάνεις τα ψώνια σου έγκαιρα και να αποφύγεις την κίνηση των γιορτών στους δρόμους και στα σούπερ μάρκετ. Φυσικά, τα τυριά, το κρέας και τα λαχανικά θα πρέπει να τα αγοράσεις την τελευταία στιγμή, για να είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται. Όλα τα υπόλοιπα όμως μπορούν να βρίσκονται στα ντουλάπια και στο ψυγείο σου και απλώς να περιμένουν να τα χρησιμοποιήσεις.

Μπορείς επίσης να μαγειρέψεις από πριν όσα φαγητά μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα – μην λυπηθείς το πόσα σκεύη θα χρησιμοποιήσεις και επί πόσες φορές. Κάνε το καλύτερο που μπορείς, αφού στην κουζίνα σου έχεις τον πιο ισχυρό σύμμαχο: Το Fairy, που κάνει το πλύσιμο των πιάτων παιχνιδάκι!

Πώς θα οργανώσεις ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο σπίτι δίχως να πελαγώσεις

Το σπίτι σου θα είναι στολισμένο και γιορτινό, μπορείς όμως να επενδύσεις λίγο ακόμα στην όμορφη ατμόσφαιρα, ώστε το περιβάλλον να είναι αντάξιο του φαγητού. Μπορείς επίσης να κάνεις τη διαφορά, για παράδειγμα επιλέγοντας χάρτινα καλαμάκια, αντί πλαστικών, στολίζοντας τα ποτήρια με γιορτινές κορδέλες και προετοιμάζοντας την κατάλληλη μουσική που θα παίζει στο background.

Ακόμα ένα μυστικό για να οργανώσεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είναι να ορίσεις από πριν τις θέσεις που θα καθίσουν οι καλεσμένοι σου, ειδικά εάν είναι αρκετοί και δεν γνωρίζονται όλοι πολύ καλά μεταξύ τους. Με χριστουγεννιάτικα καρτελάκια και το όνομα του καθενός γραμμένο στην αντίστοιχη θέση στο τραπέζι, κερδίζεις «εύκολους» πόντους για την οργάνωση και χρόνο από μικροπαρεξηγήσεις ή στιγμές αμηχανίας.

Πώς θα οργανώσεις ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο σπίτι δίχως να πελαγώσεις

Όσοι καλεσμένοι σου έρθουν με τα παιδιά τους, θα νιώσουν τεράστια ανακούφιση, αν δουν πως έχεις φροντίσει ειδικά και για το θέμα αυτό. Το κάθε παιδάκι θέλει τη θέση του στο τραπέζι αν είναι πολύ μικρό, ενώ από κάποια ηλικία και μετά, ειδικά αν τα παιδιά είναι 2-3 και περισσότερα, μπορούν να καθίσουν σε ξεχωριστό «δικό τους» τραπέζι – είπαμε, δεν έχεις λόγο να λυπάσαι τα επιπλέον σκεύη, αφού έχεις το Fairy Original στην κουζίνα σου!

Μην ξεχνάς πως δεν είναι απαραίτητο να επωμιστείς την οργάνωση ενός τεράστιου χριστουγεννιάτικου τραπεζιού ολομόναχη - φίλοι και συγγενείς μπορούν να σε βοηθήσουν σε κάθε στάδιο. Είναι βέβαιο πάντως πως για ένα πράγμα δεν θα χρειαστείς βοήθεια: Για το πλύσιμο των πιάτων. Τα ταψιά με τα ξεραμένα λίπη μπορούν να γίνουν… «ο εφιάλτης των Χριστουγέννων», όχι όμως για εσένα, που ξέρεις πως η συμπυκνωμένη σύνθεση του Fairy διαλύει τα επίμονα λίπη στη στιγμή και χαρίζει εκθαμβωτική καθαριότητα. Ο πλούσιος αφρός του σε βοηθάει να καθαρίσεις τα πάντα γρήγορα και οικονομικά. Την ίδια ώρα, το πλυντήριο πιάτων με τις κάψουλες Fairy Platinum, που αφαιρούν ακόμα και τα πιο επίμονα λίπη και υπολείμματα τροφών, χάρη στο απόλυτα διαλυτό σακουλάκι τους θα… φροντίσει για τα πολλά και δύσκολα!