3 υγιεινές συνταγές για σούπες
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
1. Απλή σούπα λαχανικών (4 με 6 μερίδες)
- 2 πράσα σε κομματάκια
- 2 πατάτες σε κομματάκια
- 3 καρότα σε κομματάκια
- 1 ρέβα (γογγύλι) σε κομματάκια
- Προαιρετικά: 1 παστινάκι, ένα κομμάτι σελινόριζα, κλωναράκια σέλινου, αγκινάρα της Ιερουσαλήμ (κολοκάσι) κ.λπ.
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
2. Κολοκυθόσουπα (4 με 6 μερίδες)
- 2 κιλά φρέσκια κολοκύθα σε κομμάτια
- 2 μέτρια κίτρινα κρεμμύδια σε κομματάκια
- ½ κ.γ. μπαχάρι
- 1 κ.γ. βούτυρο
3. Σούπα με 5 είδη οσπρίων από την Τοσκάνη (6 με 8 μερίδες)
- ½ φλιτζάνι φασόλια μπαρμπούνια (ξερά)
- ½ φλιτζάνι κόκκινες φακές
- ½ φλιτζάνι πράσινες φακές
- ½ φλιτζάνι φάβα πράσινη
- ½ φλιτζάνι άσπρα φασόλια
- ½ αποφλοιωμένο κριθάρι (πτισάνη)
- 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 4. 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο καρότο σε κυβάκια
- 1 κλωναράκι σέλινο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- Φρέσκο ή αποξηραμένο θυμάρι, δάφνη, φασκόμηλο
- 3 λίτρα νερό
- Αλάτι κατά βούληση
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Απλή σούπα λαχανικών
- Μια γρήγορη και εύκολη βασική συνταγή για τις κρύες φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες μέρες.
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Σοτάρετε τα πράσα για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέστε όλα τα λαχανικά.
- Καλύψτε με νερό, προσθέστε αλάτι και πιπέρι, αφήστε να πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για 30-45 λεπτά. Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ χειρός για να πολτοποιήσετε τη σούπα.
- Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ένα φύλλο δάφνης ή/και λίγο θυμάρι.
2. Κολοκυθόσουπα
Μια κλασική επιλογή για το φθινόπωρο, ιδανική για τις κρύες νύχτες δίπλα στο τζάκι ή για στιγμές χαλάρωσης!
- Ζεστάνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Σοτάρετε τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε την κολοκύθα.
- Προσθέστε νερό μέχρι να καλύψετε τη μισή κολοκύθα, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσει για 20 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμη, προσθέστε το μπαχάρι και πολτοποιήστε με ένα μπλέντερ χειρός.
- Αν θέλετε, προσθέστε ½ κ.σ. κρέμα γάλακτος για κάθε μερίδα.
3. Σούπα με 5 είδη οσπρίων από την Τοσκάνη
Έχετε καλέσει τους φίλους σας για φαγητό και δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε; Αυτή η απλή συνταγή είναι ένα πλήρες γεύμα και μπορείτε να την ετοιμάσετε λίγες μέρες πριν για καλύτερα αποτελέσματα!
- Μουσκέψτε τις φακές, τα φασόλια, τη φάβα και το κριθάρι από βραδύς σε κρύο νερό.
- Ξεπλύνετε πολύ καλά τα φασόλια, τις φακές, τη φάβα και το κριθάρι με κρύο νερό.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρετε τα λαχανικά και τα μυρωδικά σε ελαιόλαδο για περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε τα φασόλια, τις φακές, τη φάβα και το κριθάρι.
- Προσθέστε ζεστό νερό, αφήστε να πάρει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά.
- Αφαιρέστε τα κλωναράκια των μυρωδικών και τα φύλλα δάφνης.
- Σερβίρετε με ελαιόλαδο και πιπέρι.
Συμβουλή: Για αποτελεσματικό και γρήγορο πλύσιμο των πιάτων σας με την 1η, χρησιμοποιήστε το υγρό πιάτων Fairy.