Συνταγή για εύκολο και ζουμερό κέικ καρότου


Σπίτι
1/10/2021

Ένας λόγος που το φθινόπωρο έχει μία ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας, είναι το γεγονός πως μας εμπνέει να χαλαρώσουμε λίγο περισσότερο στον προσωπικό μας χώρο. Έτσι και αλλιώς, λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την άνεση που αισθανόμαστε τις βροχερές ημέρες, που μας βρίσκουν στον καναπέ αγκαλιά με μία φλις κουβέρτα, να χαζεύουμε τη βροχή πάνω στο τζάμι, απολαμβάνοντας συγχρόνως ένα αχνιστό ρόφημα, την παρέα ενός βιβλίου ή κάποιου αγαπημένου μας προσώπου.

Ωστόσο, πόσο πιο απολαυστικό θα γινόταν το συγκεκριμένο σκηνικό, αν το εμπλουτίζαμε με μερικές γλυκές «πινελιές»; Πόσο πιο απολαυστικά θα ήταν τα φθινοπωρινά απογεύματα που θα μας έβρισκαν στο σπίτι πίνοντας τσάι, καφέ ή ζεστή σοκολάτα, αν είχαν την ανεπανάληπτη γεύση ενός σπιτικού κέικ καρότου, το οποίο θα ήταν εξίσου λαχταριστό με μία τούρτα red velvet; Για να μάθουμε την απάντηση, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην κουζίνα, ώστε να ετοιμάσουμε τη συνταγή για ένα πεντανόστιμο, ζουμερό κέικ καρότου, το οποίο θα ξετρελάνει όλα τα μέλη της οικογένειας.

«Πλούσιο» λευκό γλάσο, άρωμα μοσχοκάρυδου, γαρύφαλλου, «νότες» κανέλας και καρότου, είναι οι λαχταριστές λεπτομέρειες που θα μετατρέψουν το κέικ καρότου στο αγαπημένο μας φθινοπωρινό γλυκό. Διότι το κέικ καρότου δεν είναι απλώς εύκολο στην παρασκευή, αλλά και άκρως γευστικό!

Η συνταγή του κέικ καρότου που θα γίνει η αγαπημένη μας φθινοπωρινή συνήθεια

Πριν αναλύσουμε τη διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε για να παρασκευάσουμε το ζουμερό κέικ καρότου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως πρόκειται για ένα γευστικό γλυκό υψηλής διατροφικής αξίας. Πιο αναλυτικά, το καρότο περιέχει σημαντικά ποσοστά βιταμινών A και C, ασβεστίου, καλίου, φυτικών ινών και μαγνησίου, ενισχύοντας σημαντικά λειτουργίες του οργανισμού, όπως η όραση, η κυκλοφορία του αίματος και η φυσική του άμυνα.

Συνεπώς, είναι μία εξαιρετική επιλογή για το κολατσιό των παιδιών, αλλά και ένα χορταστικό σνακ που θα ανακουφίζει το στομάχι μας από την πείνα, τις ώρες που βρισκόμαστε στο γραφείο. Για να δημιουργήσουμε το ζουμερό κέικ καρότου, θα ακολουθήσουμε τα ίδια βήματα με μία red velvet cake συνταγή, ενώ θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας μας τα εξής υλικά:

  • 8 καρότα
  • 300 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 300 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 4 αβγά
  • 2 πορτοκάλια
  • 100 γρ. καρύδια
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. κακάο
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • Βούτυρο

Αν είμαστε εξοικειωμένες με τη συνταγή για red velvet cake, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κέικ καρότου θα είναι πολύ εύκολο. Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή για κέικ με καρότο, ρίχνοντας σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το κακάο, τις βανίλιες, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Σε ένα δεύτερο μπολ θα ρίξουμε τη μαύρη ζάχαρη και το καλαμποκέλαιο και έπειτα, θα χτυπήσουμε καλά τα υλικά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σταδιακά θα προσθέσουμε στο ίδιο μπολ τα αβγά, ενώ συγχρόνως θα χτυπάμε το μείγμα χρησιμοποιώντας το μίξερ, το οποίο θα έχουμε σε χαμηλή ταχύτητα, όπως ακριβώς θα κάναμε αν ετοιμάζαμε μία τούρτα red velvet. Στη συνέχεια, θα τρίψουμε ένα πορτοκάλι και θα ρίξουμε στο μπολ το ξύσμα πορτοκαλιού, ενώ αμέσως μετά θα προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 180°C, ώστε να τον προετοιμάσουμε για το ψήσιμο του πεντανόστιμου κέικ με καρότο.

Αυγά

Πώς θα ψήσουμε το σπιτικό μας κέικ με καρότο

Στο σημείο αυτό, θα αρχίσουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα του πρώτου μπολ στο δεύτερο, ενώ θα χτυπάμε τα υλικά με το μίξερ, επιλέγοντας μία υψηλή ταχύτητα. Η ταχύτητα που θα χρησιμοποιήσουμε για τη μίξη έχει μεγάλη σημασία, για να πετύχει η συνταγή του κέικ καρότου που θα ετοιμάσουμε. Έπειτα, θα τρίψουμε τα καρότα και τα καρύδια, ενώ θα τα προσθέσουμε μαζί με τις σταφίδες στο μείγμα. Θα συνεχίσουμε να ανακατεύουμε καλά, ώστε το μείγμα να αποκτήσει μία ομοιόμορφη όψη.

Έπειτα, όπως θα κάναμε και σε μία red velvet cake συνταγή, θα βουτυρώσουμε καλά ένα ταψί και θα προσθέσουμε μέσα σε αυτό το μείγμα -το οποίο θα απλώσουμε ομοιόμορφα- για να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Θα βάλουμε το ταψί στον φούρνο και θα ψήσουμε το κέικ για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει. Για να είμαστε σίγουρες για το αποτέλεσμα, μπορούμε να τσιμπήσουμε την επιφάνειά του με ένα πιρούνι. Αν το πιρούνι βγει δίχως υπολείμματα από το εσωτερικό του κέικ, τότε μπορούμε να βγάλουμε το κέικ καρότου από τον φούρνο.

Η προετοιμασία του γλάσου για το εύκολο κέικ καρότου

Πριν προχωρήσουμε με την προετοιμασία του γλάσου, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούμε σε μία τούρτα red velvet, καλό θα ήταν να καθαρίσουμε τον πάγκο από τα σκεύη που έχουμε χρησιμοποιήσει, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για το τελικό στάδιο της συνταγής. Πλένοντας τα σκεύη μας με το υγρό πιάτων Fairy Ultra Original, θα ξεμπερδέψουμε πολύ γρήγορα, ώστε να προχωρήσουμε με την προετοιμασία του γλάσου, καθώς η  συμπυκνωμένη σύνθεσή του διαλύει τα λίπη στη στιγμή προσφέροντας εκθαμβωτική καθαριότητα στα πιάτα μας.

Αφού ολοκληρώσουμε το πλύσιμο των πιάτων, θα προχωρήσουμε στην παρασκευή της επικάλυψης για το κέικ με καρότο. Θα ρίξουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα και θα το χτυπήσουμε καλά με ένα σύρμα μαγειρικής, μέχρι να αφρατέψει. Θα προσθέσουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, επιμένοντας με το ανακάτεμα και θα ρίξουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το ξύσμα του δεύτερου πορτοκαλιού. Θα συνεχίσουμε να ανακατεύουμε στον ίδιο ρυθμό, μέχρι το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί. Όταν θα βγάλουμε το κέικ με καρότο από τον φούρνο και θα έχει κρυώσει επαρκώς, θα καλύψουμε όλη την επιφάνειά του με το λευκό μείγμα που ετοιμάσαμε, απλώνοντας ομοιόμορφα την κρέμα με μία σπάτουλα. Έτσι, θα έχουμε δημιουργήσει ένα υπέροχο κέικ καρότου, το οποίο θα είναι εξίσου απολαυστικό με μία τούρτα red velvet, αλλά και «πλούσιο» σε γεύση και θρεπτικά στοιχεία.

Κέικ με καφέ

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η παραπάνω συνταγή για κέικ καρότο είναι καθαρά ενδεικτική και σκοπό έχει να μας εμπνεύσει να δημιουργήσουμε ένα πρωτότυπο κέικ καρότου, το οποίο θα ανταποκρίνεται απόλυτα στα γούστα μας. Συνεπώς, δεν πειράζει να κάνουμε μερικές μικρές προσθήκες στη λίστα των υλικών, αρκεί να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο κέικ καρότου, το οποίο θα μας παρέχει ένα άκρως γευστικό αποτέλεσμα!