5 βήματα για καθαρό σπίτι χωρίς κόπο


Σπίτι
5/10/2018
Αναρωτιέστε πώς γίνεται τα σπίτια φίλων σας να δείχνουν διαρκώς καθαρά, ενώ εσείς παιδεύεστε να βάλετε μια τάξη; Διαβάστε τις συμβουλές μας.

Αν το σπίτι σας είναι συνέχεια γεμάτο παιδιά, φίλους ή κατοικίδια, είναι πολύ πιθανό να τρέχετε διαρκώς προσπαθώντας να φροντίσετε τους άλλους και να κρατήσετε το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο. Για να σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση, σας προτείνουμε μερικές συμβουλές που θα σας λύσουν τα χέρια. 

Μην αφήνετε ποτέ τις δουλειές να συσσωρεύονται

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τη γενική καθαριότητα είναι να κάνετε λίγα πράγματα σε καθημερινή βάση. Αν το εφαρμόσετε αυτό σε κάθε χώρο του σπιτιού, τότε θα σταματήσετε να φοβάστε το καθάρισμα. Δείτε λοιπόν τι θα μπορούσατε να κάνετε σε κάθε χώρο. Ψεκάζετε τη μπανιέρα με καθαριστικό μετά από κάθε χρήση και ζητήστε από τα παιδιά σας να στρώνουν κάθε πρωί το κρεβάτι τους. Περάστε με πανί τις επιφάνειες αφού τις χρησιμοποιήσετε και τακτοποιήστε τα ρούχα στη ντουλάπα αμέσως μετά το πλύσιμο και το σιδέρωμα. Το να βάζετε πολύ συχνά πλυντήριο είναι μια πολύ καλή ιδέα, καθώς έτσι δεν θα μαζεύονται πάρα πολλά άπλυτα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ξεφορτωθείτε αμέσως τα άχρηστα πράγματα

Τα μικροαντικείμενα κάνουν το σπίτι να δείχνει ακατάστατο και το καθάρισμα δυσκολότερο. Είναι σημαντικό να κάνετε συχνά ξεκαθάρισμα ώστε να μην συσσωρεύονται άχρηστα πράγματα στο σπίτι σας. Αυτό θα κάνει την καθημερινότητα πολύ πιο εύκολη. Μπορεί να έχετε μαζέψει πολλά δώρα που δεν θέλετε να κρατήσετε ή να έχετε ανάγκη από λίγη οργάνωση και να πρέπει να ξεκινήσετε να πετάτε ή να τακτοποιείτε χαρτιά και φακέλους καθημερινά. Φροντίστε να συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας και ζητήστε τους να βάλουν σε μια κούτα όλα τα πράγματα που δεν χρειάζονται ή δεν τα θέλουν, για να τα δωρίσετε. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την οργάνωση και την τακτοποίηση, δείτε κάποια έξυπνα κόλπα εδώ.

Επενδύστε σε καλάθια και κουτιά

Δεν θα σας βοηθήσουν για να κρύψετε πράγματα, αλλά για να τα μετακινείτε στη σωστή θέση πιο γρήγορα και χωρίς να δημιουργείτε επιπλέον ακαταστασία. Για παράδειγμα, ένα πλαστικό καλάθι για ρούχα θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο για να μεταφέρετε τα σιδερωμένα ρούχα στα δωμάτια. Ακόμη κι αν δεν τα τακτοποιήσετε κατευθείαν στις ντουλάπες, ο χώρος θα δείχνει πολύ πιο συμμαζεμένος από το να αφήνατε τα ρούχα πάνω στη συρταριέρα ή στο κρεβάτι. Θα ήταν καλό να έχετε ένα κουτί αποθήκευσης σε κάθε δωμάτιο και, αν αρχίσουν να μαζεύονται σκόρπια βιβλία, DVD ή χαρτιά, να τα βάζετε εκεί στο τέλος της ημέρας ώστε οι επιφάνειες να μην είναι φορτωμένες και να είναι πιο εύκολο να τις καθαρίσετε. Φροντίστε ώστε να μην γεμίζουν οι επιφάνειες με παιχνίδια ή άχρηστα πράγματα, καθώς αυτό μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα.

Κάντε ένα πεντάλεπτο καθάρισμα κάθε βράδυ

Είναι πολύ εύκολο να αναβάλετε κάτι για το επόμενο πρωί όταν γυρνάτε κουρασμένες στο σπίτι και το μόνο που θέλετε είναι να χαλαρώσετε, αλλά αυτό απλά σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερες δουλειές το πρωί. Κι επειδή είναι πολύ πιθανό εκείνες τις ώρες να τρέχετε και να μη φτάνετε, μπορεί να κάνετε μια πιο πρόχειρη δουλειά. Η καλύτερη στιγμή λοιπόν είναι μόλις πέσουν για ύπνο τα παιδιά: περάστε με ένα πανί τις επιφάνειες, τακτοποιήστε τα πιάτα ή συμμαζέψτε τα ρούχα. Μπορείτε ακόμη να στρώσετε το τραπέζι για το πρωινό από το βράδυ. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, αλλά το πρωί θα αισθανθείτε πολύ ωραία αν δείτε το τραπέζι έτοιμο. Αυτό που επίσης βοηθάει είναι να προμηθευτείτε αποτελεσματικά καθαριστικά προϊόντα – το Swiffer Μαγικό Φτερό είναι ιδανικό για γρήγορο και αποτελεσματικό καθάρισμα σε κάθε επιφάνεια. Χάρη στις χιλιάδες ίνες του, μαγνητίζει και «παγιδεύει» 3x περισσότερη σκόνη και τρίχες, σε σχέση με το παραδοσιακό ξεσκονόπανο!

Μοιραστείτε τις δουλειές του σπιτιού με όλη την οικογένεια

Είναι αδύνατον να τα κάνετε όλα μόνες σας, επομένως θα ήταν καλό να βάλετε όλη την οικογένεια σε αυτή τη διαδικασία. Αν λοιπόν βάλετε τα παιδιά σας σε πρόγραμμα από μικρή ηλικία, θα μάθουν να βοηθούν χωρίς να φέρνουν αντίρρηση. Εργαστείτε ομαδικά και φροντίστε ώστε όλοι να ασχολούνται με διαφορετικές δουλειές ταυτόχρονα. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πόσο γρήγορα θα γίνουν όλα (ειδικά αν κάνετε και μια καθημερινή προεργασία). Μπορείτε να φτιάξετε και ευχάριστη ατμόσφαιρα βάζοντας μουσική ώστε όλοι να δουλεύουν με χαρά! Αν προσπαθείτε μάταια να πείσετε τα παιδιά να βοηθήσουν στο σπίτι, κάντε κλικ εδώ και ανακαλύψτε ιδέες για να προκαλέσετε το ενδιαφέρον τους.