Πώς θα προετοιμάσουμε εύκολα το σπίτι για τις γιορτές


Σπίτι
1/12/2021

Ο στολισμός του σπιτιού για την περίοδο των γιορτών είναι μία καθιερωμένη, οικογενειακή «ιεροτελεστία» που σηματοδοτεί την έναρξη των Χριστουγέννων, ενώ μας βοηθά να διαμορφώσουμε μία ζεστή, γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι μας. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που όσο ανυπομονούμε για την ημέρα που θα στολίσουμε το σπίτι μας, άλλο τόσο καθυστερούμε τη στιγμή που θα τοποθετήσουμε προσεκτικά τα στολίδια στις κούτες, για να τα βάλουμε πίσω στο πατάρι.

Ομολογουμένως, ο στολισμός του σπιτιού για τα Χριστούγεννα είναι μία διαδικασία που μας προκαλεί χαρά και ανυπομονησία, κυρίως γιατί μπορούμε να τη μοιραστούμε με τα μικρότερα μέλη της οικογένειας. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ξέρουμε καλά ότι μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να στήσουμε το δέντρο, να ξετυλίξουμε τα λαμπάκια και να κρεμάσουμε τα στολίδια πάνω στα κλαδιά, χρειάζεται πρώτα να προετοιμάσουμε κατάλληλα το σπίτι μας για αυτή τη μεγάλη αλλαγή.

Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία σύντομη λίστα με βήματα καθαριότητας που αξίζει να ακολουθήσουμε, πριν κατεβάσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο από το πατάρι και υποδεχθούμε επίσημα τα φετινά Χριστούγεννα στο σπίτι μας.

1. Φρεσκάρουμε τα χαλιά πριν στολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Έχει περάσει περίπου ένας μήνας από την ημέρα που στρώσαμε τα χαλιά στο σπίτι μας και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους κάνουμε ένα σύντομο αλλά απαραίτητο φρεσκάρισμα. Ειδικότερα αν σκοπεύουμε να προσκαλέσουμε κόσμο στο σπίτι την περίοδο των γιορτών, καλό θα ήταν να τα καθαρίσουμε καλά από τη σκόνη, τα υπολείμματα βρομιάς και τις τρίχες που έχουν συγκεντρωθεί στις ίνες τους. Επειδή, βέβαια, είναι δύσκολο να πλύνουμε τα χαλιά μόνοι στο σπίτι μας, μπορούμε να τα τινάξουμε καλά σε έναν εξωτερικό χώρο.

Χέρια μαζεύουν χαλί

2. Απομακρύνουμε τη σκόνη από κάθε επιφάνεια του σπιτιού μας

Όσο πιο συχνά ξεσκονίζουμε τις επιφάνειες του σπιτιού μας, τόσο πιο καθαρό και υγιές είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε. Μπορεί τα ψηλά ράφια της βιβλιοθήκης, τα φωτιστικά ή το εσωτερικό των ντουλαπιών να μην είναι ορατά σημεία όμως, είναι αυτά που χρειάζονται ακόμη πιο σχολαστικό καθαρισμό, για να μην εξελιχθούν σε εστίες σκόνης και μικροβίων. Σε αυτό θα μας βοηθήσει το εύχρηστο Swiffer Μαγικό Φτερό, το οποίο μαγνητίζει, παγιδεύει και συγκρατεί τρεις φορές περισσότερη σκόνη σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό φτερό, ενώ είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να χρησιμοποιείται σε όλες τις στεγνές επιφάνειες. Χάρη στην πυκνή σύνθεσή του από ανάλαφρες ίνες, μπορεί και προσαρμόζει το σχήμα του για να εισχωρεί σε κάθε γωνιά και δυσπρόσιτη εσοχή, ενώ με την εργονομική λαβή που διαθέτει, κάνει το ξεσκόνισμα ακόμη πιο άνετο και εύκολο για εμάς.

3. Δημιουργούμε αρκετό ελεύθερο χώρο για το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Πριν προχωρήσουμε στις υπόλοιπες δουλειές του σπιτιού, καλό θα ήταν να αποφασίσουμε σε ποιο σημείο θα τοποθετήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ώστε να πραγματοποιήσουμε και τις απαραίτητες μετατροπές στη διαμόρφωση του χώρου μας. Αφού μετακινήσουμε, λοιπόν, τους καναπέδες, το τραπεζάκι του σαλονιού και την πολυθρόνα, ώστε να χωράει επαρκώς το δέντρο μας στο σαλόνι, χωρίς να «κλείνει» τον χώρο, θα καθαρίσουμε επίσης τους χώρους πίσω και κάτω από αυτά τα έπιπλα, σκουπίζοντας και σφουγγαρίζοντας παράλληλα γύρω από το σημείο στο οποίο θα μπει το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό γιορτινό μας διακοσμητικό, που θα αποτελέσει και τη βάση για την ανταλλαγή των δώρων μας.

Δώρα κάτω από χριστουγεννιάτικο δέντρο

4. Προσφέρουμε ένα αποτελεσματικό καθάρισμα στο πάτωμα του σπιτιού μας

Το πάτωμα είναι η μεγαλύτερη επιφάνεια του σπιτιού και εκείνη που συγκεντρώνει την περισσότερη βρομιά. Καλό θα ήταν, λοιπόν, πριν περάσουμε στον στολισμό του δέντρου, να σκουπίσουμε και να σφουγγαρίσουμε καλά το πάτωμα, ενώ είναι σημαντικό να επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία, αφού ολοκληρώσουμε τον στολισμό του δέντρου. Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποιώντας το Swiffer Σύστημα Καθαρισμού με Υγρά Πανάκια το σφουγγάρισμα θα γίνει ακόμα πιο εύκολο, αφού οι ισχυροί καθαριστικοί παράγοντες που υπάρχουν πάνω στα πανάκια με την ανάγλυφη υφή, μπορούν και διαλύουν την ξεραμένη βρομιά από τις επιφάνειες, την εγκλωβίζουν και την κρατάνε στο εσωτερικό του πανιού, ενώ σε κάθε πέρασμά τους αφήνουν ένα υπέροχο άρωμα φρεσκάδας. Όσο για το σκούπισμα πριν και μετά τον στολισμό του δέντρου, τα Swiffer Στεγνά Πανάκια Πατώματος είναι οι πιο ισχυροί μας «σύμμαχοι», καθώς μαγνητίζουν και «κλειδώνουν» τη βρομιά, τη σκόνη και τις τρίχες από τις επιφάνειες του σπιτιού μας, τρεις φορές καλύτερα από μία παραδοσιακή σκούπα.

5. Καθαρίζουμε εκ των προτέρων τα μαγειρικά σκεύη, τον φούρνο και την κουζίνα μας

Η κουζίνα είναι ένας κοινόχρηστος χώρος του σπιτιού, ο οποίος έχει την «τιμητική» του την περίοδο των γιορτών. Διότι εκεί προετοιμάζουμε τα λαχταριστά εδέσματα για το εορταστικό δείπνο και εκεί περνάμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά, φτιάχνοντας μπισκότα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αφιερώσουμε λίγες ώρες από τον ελεύθερό μας χρόνο, ώστε να καθαρίσουμε επαρκώς την κουζίνα, τα μαγειρικά σκεύη, το ψυγείο και την καμπίνα του φούρνου μας, καθώς το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε την παραμονή των Χριστουγέννων, πριν μας επισκεφθούν οι καλεσμένοι μας, είναι να καθαρίζουμε την κουζίνα.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Έχει σημασία να θυμόμαστε πως όσο πιο καθαρό και περιποιημένο είναι το σπίτι μας την περίοδο των Χριστουγέννων, τόσο περισσότερο θα απολαμβάνουμε τον χρόνο που περνάμε σε αυτό, παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα και εντάσσοντας στη ρουτίνα καθαριότητας του σπιτιού το Swiffer Σύστημα Καθαρισμού, είναι βέβαιο πως το σπίτι μας θα μετατραπεί σε ένα ξεκούραστο, φιλόξενο και γιορτινό περιβάλλον για τις φετινές γιορτές.