Μένουμε σπίτι παρέα


Οικογένεια
20/03/2020
Σχολεία κλειστά, το «έξω» γίνεται «μέσα» κι εμείς μένουμε σπίτι! Ας οργανωθούμε λοιπόν… οικογενειακά!

Έτσι ξαφνικά, το συνηθισμένο μας πρόγραμμα γίνεται άνω-κάτω και μία νέα καθημερινότητα έρχεται, προσωρινά, να «μείνει» μαζί μας! Τι κάνουμε;

1. Φτιάχνουμε ομάδα!

Είτε είναι μικρά είτε μεγαλύτερα, τα παιδιά χρειάζονται μία απάντηση στο «Γιατί μένουμε σπίτι;». Εξηγούμε λοιπόν απλά και κατανοητά τους λόγους, κάνοντάς τα να νιώσουν ότι ανήκουν σε μία μικρή «ομάδα» που δρα για το γενικότερο καλό!

2. Βάζουμε πρόγραμμα!

Για όσο διάστημα χρειαστεί, οργανώνουμε τη μέρα ανάλογα με τις απαιτήσεις! Από τη μία τα παιδιά χρειάζονται μία «σύνδεση» με την εκπαίδευσή τους και από την άλλη οι γονείς πρέπει με κάποιο τρόπο να διατηρήσουν τη ροή της δουλειάς τους.

Κι εδώ έρχεται η… συνεργασία! Ορίζουμε λοιπόν κάποιες ώρες της ημέρας όπου τα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθούν – όποτε είναι εφικτό – την online παράδοση των μαθημάτων τους κι εμείς τα emails της δουλειάς στον υπολογιστή! Κάνουμε κάποια διαλείμματα μέσα στη μέρα και ασχολούμαστε μαζί με κάτι κοινό για όλους, π.χ. το μεσημεριανό φαγητό! 

3. Οργανώνουμε τις δραστηριότητες!

Ευκαιρία να φανούμε όλοι ακόμα πιο δημιουργικοί, επινοώντας διάφορους τρόπους για να περάσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας μαζί! Ευτυχώς, υπάρχουν επίσημες ιστοσελίδες (που προτείνουν και οι δάσκαλοι ή καθηγητές) όπου μπορούμε με τα παιδιά μας να αναζητήσουμε ένα βιβλίο, μία θεατρική παράσταση ή ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι online. Διαβάζουμε, κατασκευάζουμε, απολαμβάνουμε μαζί!

4. Familyconnected!

Κακά τα ψέματα, μέχρι τώρα το πιο συνηθισμένο ήταν για μεγάλους και μικρούς να τρώνε χωριστά και διαφορετικές ώρες μέσα στη μέρα. Αυτό μπορεί να αλλάξει! Η συγκέντρωση γύρω από το οικογενειακό τραπέζι είναι ίσως από τις πιο ευχάριστες στιγμές για όλους! Δεν είμαστε «μόνοι» και «μαζί». Είμαστε απλά, «μαζί»!

5. Αντίο, βιασύνη!

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τα παιδιά να παραπονιούνται επειδή θέλουν περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους; Και ας το δούμε καθαρά: χωρίς εξωτερικές δραστηριότητες που «πρέπει» να προλάβουμε ή ραντεβού που «δεν πρέπει» να χάσουμε, ο χρόνος μας στο σπίτι είναι περισσότερος και… πιο ποιοτικός! Ας ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, ας κουβεντιάσουμε περισσότερο με την οικογένειά μας, ας απολαύσουμε το υπέροχο δέσιμο μεταξύ μας!