Χειροτεχνίες για τα παιδιά για το Halloween και τις απόκριες


Οικογένεια
1/10/2021

Μπορεί το Halloween να μην θεωρείται μία δημοφιλής γιορτή στη χώρα μας, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που λαμβάνουν μέρος στους εορτασμούς του γνωστού εθίμου, ρωτώντας τους γύρω τους, «trick or treat», δηλαδή «φάρσα ή κέρασμα». Φυσικά, οι μεγαλύτεροι θαυμαστές αυτής της γιορτής, η οποία λαμβάνει χώρα την 31η Οκτωβρίου, είναι τα παιδιά. Διότι για τα παιδιά οι απόκριες και το Halloween, αποτελούν ευκαιρίες να μεταμφιεστούν, να παίξουν και να εξασκήσουν τη φαντασία τους.

Ειδικότερα οι χειροτεχνίες που απολαμβάνουν να φτιάχνουν τα παιδιά για τις απόκριες και το Halloween, είναι οι αφορμές για να περάσουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Ανταλλάσσοντας ιστορίες που αφορούν στις συγκεκριμένες γιορτές, δημιουργώντας DIY Halloween στολίδια για το σπίτι ή Halloween στολές, θα έρθουμε πιο κοντά και θα απολαύσουμε περισσότερο ο ένας την παρέα του άλλου.

Φέτος, λοιπόν, θα μιλήσουμε στα παιδιά για το Halloween και θα ενδώσουμε στο συγκεκριμένο έθιμο, φτιάχνοντας ευφάνταστες κατασκευές και μαθαίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη γιορτή. Ποιος ξέρει; Μπορεί αυτή η διαδικασία να μετατρέψει το Halloween σε μία καθιερωμένη γιορτή για την οικογένειά μας, όπως συμβαίνει με τις απόκριες για τα παιδιά.

1. Φωτεινές χειροτεχνίες για να γιορτάσουν τα παιδιά τις απόκριες και το Halloween

Για να μετατρέψουμε τη γιορτή του Halloween σε ό,τι είναι οι απόκριες για τα παιδιά μας, χρειαζόμαστε μερικές έξυπνες και δημιουργικές ιδέες. Τι καλύτερο, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε, από το να δημιουργήσουμε παρέα με τα μικρά μας τις πιο χαριτωμένες μούμιες από βαζάκια, οι οποίες θα δίνουν έναν ιδιαίτερο και παιχνιδιάρικο τόνο στη φετινή διακόσμηση του σπιτιού, που θα ταιριάζει με το ύφος της γιορτής. Η συγκεκριμένη χειροτεχνία θα γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακή, αν προσθέσουμε απλώς ένα κερί μέσα σε κάθε βαζάκι και χαμηλώσουμε τον φωτισμό του σπιτιού, μόλις αρχίσει να νυχτώνει.

Πώς θα τις φτιάξουμε; Αρχικά, θα πλύνουμε και θα στεγνώσουμε καλά τα βαζάκια που θα χρησιμοποιήσουμε. Φυσικά, μπορούμε να αξιοποιήσουμε βαζάκια διαφορετικού μεγέθους για ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία στη διακόσμηση. Έπειτα, θα κόψουμε ένα μεγάλο κομμάτι από χρωματιστό χαρτί, ούτως ώστε να τυλίξουμε με αυτό το βάζο, κολλώντας το με μία υγρή κόλλα στην εξωτερική πλευρά του, έτσι ώστε εσωτερικά να μπορούμε να τοποθετήσουμε κάποιο κερί. Στη συνέχεια, θα πάρουμε μία λευκή κορδέλα ή ένα λευκό κορδόνι παπουτσιών και θα το τυλίξουμε γύρω από το βαζάκι, δημιουργώντας τη μούμια μας. Αν θέλουμε, μπορούμε να κολλήσουμε πάνω στην κορδέλα ή το κορδόνι δύο μαύρα κουμπιά, σχηματίζοντας τα μάτια της μούμιας.

Φιγούρα μούμιας

2. Όταν το Halloween για τα παιδιά ταυτίζεται με το αποτύπωμά τους

Οι χειροτεχνίες που φτιάχνουν τα παιδιά για τις απόκριες, εξηγούν το γιατί η συγκεκριμένη γιορτή έχει μία ξεχωριστή θέση στις καρδιές τους. Και ειδικότερα οι χειροτεχνίες με αποτυπώματα είναι πάντα μία ιδέα που συναρπάζει τα παιδιά, καθώς εναποθέτουν σε αυτές ένα ξεχωριστό κομμάτι του εαυτού τους. Αυτό το Halloween, λοιπόν, κάθε μέλος της οικογένειας, μπορεί να φτιάξει από μία δική του προσωπική νυχτερίδα, χρησιμοποιώντας το αποτύπωμα του χεριού του.

Πώς θα τα καταφέρουμε; Θα ξεκινήσουμε ζωγραφίζοντας σε ένα κομμάτι από μαύρο χαρτόνι τη δεξιά και την αριστερή μας παλάμη. Έπειτα, θα κόψουμε περιμετρικά τα αποτυπώματα από τις παλάμες μας και θα τα ενώσουμε χρησιμοποιώντας το συρραπτικό, με τέτοιον τρόπο ώστε τα δάχτυλα να κοιτούν προς τα έξω, δηλαδή να αναπαριστούν τα φτερά της νυχτερίδας. Τέλος, χρησιμοποιώντας μία διορθωτική ταινία, θα σχεδιάσουμε το πρόσωπο της νυχτερίδας στην επιφάνεια του χαρτιού. Αν θέλουμε, μπορούμε με το συρραπτικό να ενσωματώσουμε στις νυχτερίδες ένα κομμάτι σπάγκο ή λίγη πετονιά, ώστε να διακοσμήσουμε με τις χειροτεχνίες μας το σπίτι. Εναλλακτικά, μπορούμε απλώς να χρησιμοποιήσουμε ρολά χαρτιού κουζίνας ή τουαλέτας και να τα χρωματίσουμε, δημιουργώντας με χαρτόνι τα φτερά της νυχτερίδας μας.

Νυχτερίδα από χαρτόνι

3. Κατασκευάζουμε τα πιο ξεχωριστά φαντασματάκια από χάρτινα ποτηράκια

Μπορεί αρκετοί από εμάς να μην συμπαθούμε ιδιαίτερα τα φαντάσματα, ωστόσο, για το φετινό Halloween θα κάνουμε μία εξαίρεση και θα εμπνευστούμε από αυτά για να δημιουργήσουμε ξεχωριστές χειροτεχνίες από ανακυκλώσιμα υλικά. Για την ακρίβεια, θα δημιουργήσουμε διακοσμητικά φαντάσματα από χάρτινα ποτηράκια και τούλι από παλιές μπομπονιέρες, που έχουμε πιθανότατα σε κάποιο συρτάρι του σπιτιού. Η διαδικασία είναι απλή: Θα πάρουμε μερικά χάρτινα ποτήρια, θα τα γυρίσουμε από την ανάποδη και θα ζωγραφίσουμε σε αυτά προσωπάκια, που ταιριάζουν στο ύφος του Halloween, αλλά και στις απόκριες. Στη συνέχεια, θα «ντύσουμε» το κάθε ποτηράκι με λίγο τούλι και αν θέλουμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία τρύπα στον πάτο του καθενός, ώστε να περάσουμε από αυτά έναν σπάγκο και να τα κρεμάσουμε σαν γιρλάντα, σε κάποιο σημείο του σπιτιού. Σίγουρα αξίζει τον κόπο, μιας και η συγκεκριμένη χειροτεχνία, όχι μόνο θα βάλει στους ρυθμούς του Halloween ολόκληρη την οικογένεια, αλλά θα συνεχίσει να είναι και ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των μικρών μας για ολόκληρο τον χρόνο.

Φαντασματάκια από χάρτινα ποτήρια

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν είναι απαραίτητο να διαχωρίζονται οι χειροτεχνίες για τις απόκριες, από τις χειροτεχνίες που ετοιμάζουμε για το Halloween, καθώς κάθε ιδέα μπορεί να είναι επίκαιρη, αρκεί να απολαμβάνουμε τη διαδικασία της δημιουργίας της. Και αν για τα παιδιά η λέξη «απόκριες» συνεπάγεται με χειροτεχνίες, τότε το ίδιο θα γίνει και με το Halloween. Διότι μπορεί να αποτελεί μία ξενόφερτη γιορτή, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τη δική μας παράδοση, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι τα τελευταία χρόνια διασκεδάζουν να ντύνονται σκελετοί, φαντάσματα, μάγισσες με σκούπες και καθετί άλλο τρομακτικό μπορούν να σκεφτούν. Αυτή τη χρονιά, λοιπόν, ας αδράξουμε την ευκαιρία και ας γιορτάσουμε το Halloween, επενδύοντας σε πρωτότυπες ιδέες για έναν άκρως οικογενειακό εορτασμό, ανακαλύπτοντας τη δημιουργική μας πλευρά μέσα από DIY Halloween δημιουργίες και γιατί όχι, κατασκευάζοντας οικονομικές Ηalloween στολές για τα παιδιά μας!