Πώς θα κάνουμε τη μελέτη στο σπίτι πιο εύκολη για τα παιδιά


Οικογένεια
2/02/2023

Για πολλούς γονείς, η μελέτη στο σπίτι μαζί με τα παιδιά αποτελεί μία υποχρέωση που δεν απουσιάζει από το εβδομαδιαίο ή ακόμη και το καθημερινό τους πρόγραμμα. Για την ακρίβεια, το διάβασμα για την επόμενη ημέρα στο σχολείο δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ένα «κομμάτι» της καθημερινότητας ολόκληρης της οικογένειας.

Το ζήτημα είναι όμως πως όσο προετοιμασμένοι και αν είμαστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας με το διάβασμα στο σπίτι, πολλές φορές παρατηρούμε πως τα μικρά μας δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Έτσι, λοιπόν, συχνά αναζητούμε τρόπους έτσι ώστε το διάβασμα στο σπίτι να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολο και αποδοτικό για τον μαθητή. Ποιες είναι, λοιπόν, οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας και τα tips που μπορούν να μετατρέψουν τη μελέτη στο σπίτι σε μία πιο εύκολη και περισσότερο αποτελεσματική διαδικασία, τόσο για εκείνα, όσο και για εμάς;

Από την οργάνωση του χώρου μέχρι τις κατάλληλες ηλεκτρονικές εφαρμογές και από την ώρα της μελέτης μέχρι τα απαραίτητα σνακ: Λύσεις για να γίνει πιο άνετη η μελέτη των παιδιών στο σπίτι, υπάρχουν, και μια ματιά στη λίστα που ακολουθεί, αρκεί για να τις ανακαλύψουμε.

1.Κατεβάζουμε τις κατάλληλες ηλεκτρονικές εφαρμογές

Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι τουλάχιστον αισιόδοξο το γεγονός πως υπάρχουν αρκετές ηλεκτρονικές εφαρμογές που μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν στα κινητά μας, ούτως ώστε να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, ακόμη και σε ό,τι αφορά στη μελέτη των παιδιών στο σπίτι. Για παράδειγμα, υπάρχουν ηλεκτρονικές εφαρμογές που μπορούμε να έχουμε στο τηλέφωνό μας, όσο το παιδί διαβάζει, προκειμένου να οργανώνουμε τον χρόνο που αφιερώνει σε κάθε μάθημα και τις ασκήσεις του. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, δηλαδή εκείνα που έχουν αρχίσει να διαβάζουν μόνα τους, υπάρχουν και ηλεκτρονικές εφαρμογές που τα βοηθούν να είναι συγκεντρωμένα, επιβραβεύοντάς τα όσο μένουν μακριά από άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα που μελετούν.

2.Οργανώνουμε καταλλήλως τον χώρο της μελέτης

Συχνά ο χώρος του διαβάσματος είναι πολύ σημαντικός για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν για παράδειγμα, βλέπουμε το παιδί μας να διαβάζει στο σαλόνι μπροστά από την τηλεόραση, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα χάσει τη συγκέντρωσή του. Το ίδιο και αν μελετά σε έναν χώρο, στον οποίο επικρατεί το απόλυτο χάος. Αυτός είναι ο λόγος που είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε έναν χώρο, ο οποίος θα είναι αποκλειστικά για το διάβασμα του παιδιού στο σπίτι. Μπορεί να είναι η γωνία με το γραφείο στο δωμάτιό του ή το τραπέζι της κουζίνας. Το σημαντικό είναι κάθε φορά που το παιδί θα μελετά, να είναι όλα τακτοποιημένα γύρω του και φυσικά, η τηλεόραση κλειστή, για να μπορεί έτσι να παραμένει συγκεντρωμένο στη μελέτη και τις εργασίες του, για περισσότερη ώρα. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως σύμφωνα με έρευνες, ένας οργανωμένος χώρος συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και τον περιορισμό του άγχους.

Μαμά και κόρη διαβάζουν

3.Ορίζουμε συγκεκριμένη ώρα για τη μελέτη

Μία ακόμη σημαντική συμβουλή που μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη μελέτη των παιδιών στο σπίτι, είναι το να ορίσουμε μία συγκεκριμένη ώρα για το διάβασμα. Μπορεί να είναι αμέσως μετά το σχολείο ή νωρίς το απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μην περιμένουμε μέχρι το βράδυ για να βοηθήσουμε τα παιδιά με το διάβασμα. Γιατί όσο η ώρα περνάει, τόσο πιο κουρασμένα και λιγότερο συγκεντρωμένα είναι, ενώ οι περισπασμοί για εκείνα είναι περισσότεροι την ώρα που η υπόλοιπη οικογένεια συγκεντρώνεται στο σαλόνι για να χαλαρώσει, παρακολουθώντας μία σειρά ή κάποια ταινία. Μεταξύ άλλων, μάλιστα, τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα όταν υπάρχει πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους, οπότε το να ξέρουν πότε πρέπει να διαβάζουν και να κάνουν τις εργασίες τους κάθε μέρα, είναι σημαντικό.

4.Επενδύουμε σε σνακ που τα γεμίζουν με ενέργεια και τα παρακινούν

Άλλη η ώρα του φαγητού και άλλη της μελέτης, όμως ένα γευστικό και θρεπτικό σνακ την ώρα του διαβάσματος στο σπίτι, μπορεί να γεμίσει με ενέργεια τα μικρά μας και να κάνει ακόμη και τα πιο δραστήρια παιδάκια να θέλουν να παραμείνουν στον χώρο της μελέτης περισσότερο. Ένα smoothie, ένα σπιτικό μπισκότο ή μία σπιτική μπάρα δημητριακών, θα αποτελέσει την προσθήκη που θα κάνει πιο όμορφη την ώρα της μελέτης για τα παιδιά και ενδεχομένως, θα γίνει η αφορμή που θα τα κάνει να ανυπομονούν για την ώρα του διαβάσματος στο σπίτι. Άλλωστε, το κίνητρο είναι «το άλφα και το ωμέγα», για να γίνει η μελέτη στο σπίτι μία πιο εύκολη διαδικασία.

Κορίτσι διαβάζει

Σε κάθε περίπτωση, βασικό μέλημα των γονιών είναι να δείξουν στα παιδιά τους τον «δρόμο» και τα οφέλη που έχει η σωστή μελέτη για τη ζωή τους. Συνεπώς, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να αντιληφθούν ότι η μελέτη στο σπίτι και ο προγραμματισμός της, αποτελούν ατομική τους ευθύνη. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα είναι η πίεση και το στρες, οι κατευθυντήριοι άξονες που θα τα ωθούν στο διάβασμα, αλλά η ανάγκη τους να φέρνουν καθημερινά εις πέρας τις υποχρεώσεις τους.

Μπορεί, λοιπόν, στο σπίτι να μην χτυπάει το «κουδούνι», για να υπενθυμίζει στα μικρά μας ότι το διάλειμμα τελείωσε, ωστόσο, με τις παραπάνω συμβουλές θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις πιο ευνοϊκές συνθήκες, ώστε η μελέτη στο σπίτι να γίνει μία εύκολη διαδικασία, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους γονείς.

5. Εμψυχώνουμε το παιδί συναισθηματικά

 

Ανεξαρτήτως της ηλικίας του παιδιού, μια λειτουργική και στοργική στάση του γονέα προς το παιδί είναι αυτή του ακροατή. Είναι πολύ σημαντικό, οι γονείς να ακούνε τα παιδιά τους και να συμμερίζονται τα άγχη και τις ανησυχίες τους, χωρίς να ασκούν κριτική. Αν το παιδί δείχνει να είναι πιεσμένο, είναι καλό οι γονείς να του δίνουν χώρο και χρόνο και να μην το πιέζουν να διαβάσει, διότι αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερη ταραχή και σύγχυση στο παιδί. Προκειμένου το παιδί να είναι αποδοτικό, χρειάζεται να είναι ήρεμο και να έχει καλή ψυχολογία. Συνεπώς, αν ο γονιός αντιληφθεί ότι το παιδί δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση, το διάβασμα μπορεί να αναβληθεί για λίγο, έως ότου το παιδί ανακτήσει και πάλι την θετική του διάθεση.