Τα σπιτικά πειράματα που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά σας
Ο χρόνος που περνάμε στο σπίτι με τα παιδιά μας είναι πολύτιμος και το γεγονός αυτό έχει πολλές πτυχές. Μία από αυτές, είναι το ότι μπορούμε, μέσω διάφορων δραστηριοτήτων, να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν κλίσεις και ενδιαφέροντα, πέρα από τα «όρια» του σχολείου και του εκπαιδευτικού συστήματος. Ειδικά, όσοι από εμάς έχουμε παιδιά στο δημοτικό σχολείο, ήδη από την πρώτη τάξη ακόμα, μπορούμε με εύκολα πειράματα, με απλά και συνηθισμένα υλικά που βρίσκουμε σε όλα τα σπίτια, να κάνουμε μία απλή εισαγωγή στον κόσμο της φυσικής. Έτσι, μέσα από πρακτικές εφαρμογές, τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να αναγνωρίζουν τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω τους και να αποκτήσουν μία βαθύτερη κατανόηση του κόσμου μας.
Είτε ως μία διασκεδαστική δραστηριότητα όταν είναι μικρότερα, είτε ως μία ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική πράξη αργότερα, είναι βέβαιο πως τα «σπιτικά» πειράματα που περιλαμβάνονται στη λίστα που ακολουθεί, θα ενθουσιάσουν τα παιδιά.
Το αβγό που επιπλέει
Ξεκινώντας με ένα απλό πείραμα, μπορούμε να διαπιστώσουμε πότε ένα αβγό βυθίζεται στο νερό και πότε επιπλέει. Για το πείραμά μας θα χρειαστούμε δύο αβγά, πέντε κουταλιές αλάτι και δύο ποτήρια με νερό. Αρχικά, τοποθετούμε στο ένα ποτήρι με νερό το ένα αβγό, με απαλές και προσεκτικές κινήσεις. Σε ελάχιστο χρόνο, βλέπουμε το αβγό να βυθίζεται στον πάτο του ποτηριού. Στο δεύτερο ποτήρι με νερό, προσθέτουμε τις πέντε κουταλιές αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Εάν το νερό είναι σχετικά ζεστό, το αλάτι θα διαλυθεί καλύτερα, όμως στη συνέχεια θα πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει. Αφού το νερό γίνει τουλάχιστον χλιαρό, τοποθετούμε το δεύτερο αβγό, το οποίο όμως, επιπλέει! Το αν το αβγό θα βυθιστεί ή όχι, εξαρτάται από την πυκνότητα του νερού, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με την ποσότητα αλατιού που την επηρεάζει.
Το «ηλεκτρισμένο» μπαλόνι
Ένα ακόμα απλό πείραμα που ενδείκνυται για μικρότερα παιδιά, είναι το «ηλεκτρισμένο» μπαλόνι, εκείνο που σαν μαγνήτης «τραβάει» χαρτάκια! Για το πείραμά μας θα χρειαστούμε ένα μπαλόνι, το οποίο και θα φουσκώσουμε. Παράλληλα, κόβουμε χαρτάκια -κάτι που μπορεί να κάνει το παιδάκι μας, ώστε παράλληλα να εξασκήσει την κινητικότητά του. Αφού ετοιμάσουμε και τα χαρτάκια μας, τρίβουμε το μπαλόνι είτε στη μπλούζα, είτε ακόμα και στα… μαλλιά του παιδιού, ώστε διά της τριβής να ενεργοποιηθεί το ηλεκτρικό του φορτίο. Αμέσως μετά, καθώς μετακινούμε το μπαλόνι κοντά στα χαρτάκια, βλέπουμε ότι εκείνα σηκώνονται και κολλούν σε όλη του την επιφάνεια!
Το παιδικό ηφαίστειο
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πειράματα που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας με τα παιδιά μας, είναι το «ηφαίστειο». Για αυτό το πείραμα θα χρειαστούμε μαγειρική σόδα, ζεστό νερό, ξύδι, υγρό σαπούνι για πιάτα και ένα πλαστικό μπουκάλι. Ένα χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πορτοκαλοκόκκινη απόχρωση, ώστε να μοιάζει με λάβα, μπορεί να… απογειώσει το αποτέλεσμα! Καλό είναι επίσης, να έχουμε γύρω μας πετσέτες ή απορροφητικό χαρτί, για να συμμαζέψουμε άμεσα τον… χαμό που θα δημιουργηθεί! Γεμίζουμε, λοιπόν, περίπου τα 3/4 του μπουκαλιού με το ζεστό νερό και διαλύουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο υγρό για τα πιάτα και μία κουταλιά μαγειρική σόδα. Αμέσως μετά προσθέτουμε το ξύδι -όσο χρειαστεί για να προκύψει η… «έκρηξη της λάβας»! Για ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα μπορούμε με διάφορα υλικά χειροτεχνίας να δημιουργήσουμε γύρω από το μπουκάλι μας ένα εντυπωσιακό ηφαίστειο και το όλο πείραμα να δείχνει σχεδόν… αληθινό!
Το νερό που τρέχει
Ένα ακόμα απλό πείραμα που ενθουσιάζει τα παιδιά είναι «το νερό που τρέχει» και για το οποίο δεν θα χρειαστούμε παρά ένα κομμάτι λαδόκολλα, καλαμάκια -όσα και οι συμμετέχοντες- και λίγο νερό. Κολλάμε τη λαδόκολλα σε μία επιφάνεια -για παράδειγμα στο τραπέζι μας- και ρίχνουμε στη μία της άκρη, σταγόνες νερού. Μετά, με το καλαμάκι του ο καθένας, φυσάει έτσι ώστε να «σπρώξει» τις σταγόνες προς την άλλη άκρη της λαδόκολλας, σαν να διαδραματίζεται εκεί ένας αγώνας δρόμου και το νερό… να τρέχει πάνω στο χαρτί!
Το πολύχρωμο λάχανο
Χρώματα ζαχαροπλαστικής, ποτήρια με νερό και φύλλα από λάχανο θα χρειαστούμε για αυτό το πείραμα, από το οποίο θα προκύψει ένα εντυπωσιακότατο αποτέλεσμα. Αναλόγως με το πόσα χρώματα διαθέτουμε (ή πόσα… ποτήρια), ρίχνουμε ένα σε κάθε ποτήρι και στη συνέχεια τοποθετούμε και ένα φύλλο από το λάχανο. Το αφήνουμε μέσα στο χρωματιστό νερό όλο το βράδυ και το πρωί έχουμε πανέμορφα κι εντυπωσιακότατα, χρωματιστά φύλλα για να «φτιάξουμε» το δικό μας πολύχρωμο λάχανο!
Τόσο απλά μπορούμε να διασκεδάσουμε μαζί με τα παιδιά και ταυτόχρονα, να τα εισάγουμε στον «μαγικό» κόσμο της φυσικής και να τα βοηθήσουμε να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω τους!