Οικογενειακές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.


Οικογένεια
3/05/2022

Η άνοιξη είναι ο ήλιος, τα χρώματα, οι μυρωδιές και φυσικά, οι εμπειρίες που μας γεμίζουν με θετική διάθεση και μας δίνουν ώθηση. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να περάσουμε, λοιπόν, αυτήν την ηλιόλουστη εποχή του χρόνου, όπου οι μέρες μεγαλώνουν και η θερμοκρασία ανεβαίνει, από το να αδράξουμε κάθε ευκαιρία για οικογενειακές δραστηριότητες, εντός ή εκτός πόλης, μαζί με τα παιδιά μας;

Και μπορεί μέχρι σήμερα να πιστεύαμε πως μία από τις πρώτες επιθυμίες της οικογένειας είναι να κανονίσουμε έναν περίπατο στον ήλιο ή μια βόλτα ως τη θάλασσα, ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της άνοιξης και να καθιερωθούν ως οι συνήθειες που θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας, ώστε να την αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Δίνουμε στο μπαλκόνι μας έναν «αέρα» άνοιξης

Γνωρίζουμε καλά πως ο χρόνος δεν είναι πάντα ο καλύτερός μας «σύμμαχος», γι’ αυτό συχνά οφείλουμε να δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι τις συνθήκες για να απολαμβάνουμε διασκεδαστικές δραστηριότητες με τα παιδιά μας, όχι μόνο εντός πόλης, αλλά και εντός σπιτιού, εφόσον είναι δυνατόν. Πώς θα γίνει αυτό; Διαλέγοντας τον αγαπημένο χώρο του σπιτιού μας για φέτος την άνοιξη και μετατρέποντάς τον στο δικό μας «καταφύγιο». Ο λόγος, φυσικά, για το μπαλκόνι μας, το οποίο θα οργανώσουμε και θα «εξοπλίσουμε» καταλλήλως, ώστε να δημιουργήσουμε σε αυτό ένα ανοιξιάτικο σκηνικό, κατάλληλο για παιχνίδια και διασκεδαστικές οικογενειακές στιγμές.

Τα «βήματα» για να τα καταφέρουμε είναι απλά και εύκολα. Αρχικά, θα φυτέψουμε μαζί με τους μικρούς μας «κηπουρούς» τα πιο ιδιαίτερα φυτά και τα πιο μυρωδάτα λουλούδια, ώστε να φτιάξουμε τον δικό πολύχρωμο κήπο. Και επειδή, το εκπαιδευτικό «κομμάτι», δεν γίνεται να λείπει από αυτήν τη διαδικασία, το επόμενο «στάδιο» είναι να μελετήσουμε μαζί με τα παιδιά το πώς θα φροντίζουμε τα φυτά μας, οξύνοντας παράλληλα σε εκείνα το αίσθημα της ευθύνης.

Κοριτσάκι με γλάστρα

Διοργανώνουμε ένα πικ-νικ εκτός πόλης

Για όσους από εμάς η άνοιξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εξορμήσεις εκτός πόλης, τότε ας θυμηθούμε ότι υπάρχουν δεκάδες κοντινοί προορισμοί, τους οποίους μπορούμε να εξερευνήσουμε αυτόν τον Μάιο. Άλλωστε, κάθε απόδραση σε ένα διαφορετικό μέρος, μπορεί μέσα σε λίγο χρόνο να μας αλλάξει τη διάθεση και να μας πάρει μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Δεν χρειάζεται παραπάνω σκέψη, λοιπόν, αρκεί να οργανώσουμε ένα πικ-νικ, σε ένα άλσος κοντά στην περιοχή μας ή σε έναν επαρχιακό, φυσιολατρικό προορισμό που θέλουμε να εξερευνήσουμε μαζί με τα παιδιά. Άλλωστε, η άνοιξη είναι η εποχή όπου ο άνθρωπος γίνεται ένα με τη φύση και τα πάρκα, και οι παραλίες και τα βουνά έχουν την «τιμητική» τους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να φτιάξουμε τα αγαπημένα μας σνακ, να ετοιμάσουμε λαχταριστά smoothies, να προμηθευτούμε ένα μικρό, φορητό ψυγείο και φυσικά, να μην ξεχάσουμε το ψάθινο καλαθάκι και το καρό, κόκκινο τραπεζομάντηλό μας. Μία κοντινή εξόρμηση για πικ-νικ, όχι μόνο θα μας ανανεώσει αλλά συγχρόνως, θα μας δώσει τον έξτρα δημιουργικό χρόνο που συχνά ψάχνουμε να βρούμε μέσα στην καθημερινότητα, αποτελώντας παράλληλα μία ευκαιρία για τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν περισσότερο τη φύση. Και εννοείται πως φεύγοντας από το σημείο όπου θα απολαύσουμε το πικ-νικ μας, θα συστήσουμε στα παιδιά τη σημασία του να σέβονται το περιβάλλον, ζητώντας τους να μαζέψουν τα απορρίμματα που έχουμε συγκεντρώσει.

Οικογένεια στο πάρκο, πικ-νικ και μπαλόνια

Αγοράζουμε εισιτήρια για ένα υπαίθριο πολιτιστικό event

Για πολλούς μικρούς και μεγάλους, η έλευση της άνοιξης σημαίνει υπαίθριες συναυλίες, φεστιβάλ και πολιτιστικές δραστηριότητες στα στάδια και τα πάρκα της πόλης. Ειδικά στις μέρες μας, που οι συναυλίες και γενικότερα οι πολιτιστικές δραστηριότητες είχαν μπει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα «σε παύση», το άκουσμα του αγαπημένου συγκροτήματος των παιδιών ή ένα παιδικό πολιτιστικό δρώμενο κάτω από τον ανοιξιάτικο ουρανό, είναι η καλύτερη ιδέα, καθώς θα διασκεδάσει τόσο εκείνα, όσο και εμάς. Αυτόν τον Μάιο, λοιπόν, ας κάνουμε το πιο όμορφο δώρο στα παιδιά μας, αγοράζοντάς τους εισιτήρια για ένα ξεχωριστό, υπαίθριο event και ας σηματοδοτήσουμε μέσα από αυτό την έναρξη του ελληνικού καλοκαιριού, που είναι «προ των πυλών».

Παιδάκια που παίζουν

Η άνοιξη είναι εδώ και εμείς, είμαστε έτοιμοι να αδράξουμε την κάθε μέρα, δημιουργώντας μέσα από τις κοινές μας εμπειρίες, αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν για πολλά ακόμη χρόνια. Ας οργανώσουμε μαζί με τα παιδιά μας ανοιξιάτικες δραστηριότητες εντός και εκτός πόλης, οι οποίες θα φέρουν την ανοιξιάτικη διάθεση στις ζωές μας.