Πώς να στηρίξετε την κόρη σας κατά τη διάρκεια της εφηβείας


Οικογένεια
4/10/2018
Η εφηβεία μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη περίοδος στη ζωή ενός κοριτσιού, καθώς ενδέχεται να βιώνει έντονη εναλλαγή συναισθημάτων και φόβο για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της.

Οι συμβουλές μας θα βοηθήσουν εσάς και την κόρη σας να προετοιμαστείτε για τις αλλαγές που πρόκειται να έρθουν.

Τώρα η κορούλα σας σάς χρειάζεται περισσότερο από ποτέ! Για να τη βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στη διάθεση και στο σώμα της και να την προετοιμάσετε για αυτό το σημαντικό στάδιο της ζωής της. Εάν ακολουθήσετε αυτά τα απλά βήματα, θα έρθετε πιο κοντά σε εκείνη ενώ θα μπορέσετε και οι δύο σας να διαχειριστείτε καλύτερα αυτές τις μεταβολές.

Προνοήστε

Είναι προτιμότερο να μιλήσετε στην κόρη σας για την εφηβεία πριν εκείνη αρχίσει. Προειδοποιήστε την για τις αλλαγές που θα δει στο σώμα και στη διάθεση της και προετοιμάστε την για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Έτσι, δεν θα νιώσει τρομαγμένη όταν θα της έρθει η περίοδος για πρώτη φορά.

Συζητήστε

Το μυστικό για να αισθάνεται η κόρη σας στήριξη και ασφάλεια βρίσκεται στην επικοινωνία. Μοιραστείτε μαζί της δικές σας εμπειρίες που μπορούν να λειτουργήσουν ενθαρρυντικά, περιγράψτε τα συναισθήματα που βιώσατε ως έφηβη, για θετικά γεγονότα και αστείες ιστορίες σχετικά με την πρώτη σας περίοδο. Έτσι, θα τη βοηθήσετε να συζητήσει κι εκείνη πράγματα μαζί σας.  

Σεβαστείτε τις ιδιωτικές της στιγμές

Είναι σημαντικό για την κόρη σας να αισθάνεται ότι μπορεί να έχει τις ιδιωτικές της στιγμές όταν τις ζητήσει και ότι όλα τα μέλη της οικογένειας θα τις σέβονται, χτυπώντας την πόρτα προτού μπουν στο δωμάτιο της ή στο λουτρό. Αν το μπάνιο είναι κοινό, φροντίστε να έχει έναν αποθηκευτικό χώρο (για παράδειγμα ένα ντουλάπι) μόνο για εκείνη και μην αντιδράτε στην επιθυμία της να κλειδώνει την πόρτα. Εξηγήστε επίσης στα υπόλοιπα παιδιά σας ότι πρόκειται για ένα στάδιο που πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευαισθησία, καθώς η κόρη σας μπορεί να ταλαιπωρείται από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή τις συναισθηματικές μεταπτώσεις. 

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική

Τις περισσότερες φορές, η πρώτη περίοδος έρχεται μεταξύ 10 και 16 ετών, ενώ στην πλειονότητα των κοριτσιών η περίοδος εμφανίζεται στην ηλικία των 12 ετών. Είναι σημαντικό να μάθει πόσο διαφέρει κάθε γυναίκα και, εάν αισθάνεται ότι η περίοδός της έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς ή ότι έχει καθυστερήσει να έρθει για πρώτη φορά, το πιθανότερο είναι ότι και οι φίλες της αισθάνονται το ίδιο. Εξηγήστε της επίσης ότι, εκτός από την περίοδο, είναι αναπόφευκτό να συμβούν και άλλες αλλαγές που οφείλονται στις ορμόνες, όπως το να πάρει βάρος ή να εμφανίσει ακμή. Αν γνωρίζει ότι η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι προσωρινές, ίσως νιώσει ανακούφιση.

Προμηθευτείτε τα απαραίτητα προϊόντα

Η εφηβεία συνοδεύεται από πολλές αλλαγές γι'αυτό η κόρη σας θα χρειαστεί τα κατάλληλα προϊόντα, από καινούρια σουτιέν μέχρι παυσίπονα, ταμπόν και σερβιέτες (συμβουλευτείτε τις αξιολογήσεις και κριτικές για τα προϊόντα Always ώστε να τη βοηθήσετε να επιλέξει τα προϊόντα που της ταιριάζουν περισσότερο). Παράλληλα, θα κάνει την εμφάνισή της και η τριχοφυΐα, γι' αυτό ενημερώστε την για τις μεθόδους αποτρίχωσης που υπάρχουν. Εξηγήστε της επίσης ότι υπάρχει η πιθανότητα να παρατηρήσει κάποιες κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδους, που συχνά προκαλούνται από την ωορρηξία. Καλό είναι λοιπόν να έχει μαζί της μερικά σερβιετάκια, όπως τα Always Dailies Singles, τα οποία είναι λεπτά, ελαστικά και θα την προστατεύσουν από τις...άβολες στιγμές!

Εξηγήστε της ότι οι αλλαγές στο σώμα της δεν είναι τόσο σημαντικές

Τονίστε στην κόρη σας ότι δεν πρέπει να νιώθει ανασφάλεια και ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι το σπουδαιότερο στοιχείο πάνω της. Να υπογραμμίζετε συχνά τα ταλέντα και τις ικανότητές της (εδώ θα χρειαστείτε τη βοήθεια και της υπόλοιπης οικογένειας) και να θυμάστε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχολογία της!