Δώστε νέο νόημα στη φράση «παίζεις σαν κορίτσι»


Οικογένεια
4/10/2018
Είτε μεγαλώνετε αγόρια είτε κορίτσια είτε και τα δύο, είναι σημαντικό να βοηθάτε τα παιδιά σας να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Να πώς θα το καταφέρετε...

Πολλοί το θεωρούν προσβλητικό όταν τους λένε ότι ρίχνουν τη μπάλα ή παίζουν «σαν κορίτσι», καθώς υπονοείται ότι η σωματική τους επίδοση τους ήταν κάτω του μετρίου ή ότι δεν έδειξαν σθένος και αποφασιστικότητα. Η φράση αυτή ρίχνει το ηθικό των έφηβων κοριτσιών και βλάπτει την ήδη εύθραυστη εικόνα που έχουν για τον αθλητισμό και τον συναγωνισμό, γεγονός που επιβεβαιώνεται από έρευνα της Always η οποία δείχνει ότι η αυτοπεποίθηση στα μισά και πλέον κορίτσια μειώνεται κατά την εφηβεία. Πράγματι, το 80% των κοριτσιών νιώθει ότι «δεν ανήκει» στον χώρο του αθλητισμού και το 64% εγκαταλείπει τον αθλητισμό μέχρι το τέλος της εφηβείας. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη σημασία της φράσης «παίζεις σαν κορίτσι» και να βοηθήσουμε τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια να αποκτούν αυτοπεποίθηση όσο αναπτύσσονται και μεγαλώνουν. Να, λοιπόν, ποια είναι για μας η πραγματική σημασία της φράσης «παίζεις σαν κορίτσι»...

Σημαίνει ότι προσπαθείς να κάνεις καινούργια πράγματα

Στην ψυχολογία, η προθυμία με την οποία κάποιος δοκιμάζει νέες δραστηριότητες αποκαλείται «νοοτροπία ανάπτυξης» και βοηθά στην εξέλιξη των ατόμων γιατί διδάσκει στα νέα άτομα ότι οι δεξιότητες και οι ικανότητες αποκτούνται με κόπο.  Διδάξτε λοιπόν στα παιδιά σας ότι δεν πειράζει που δεν πέτυχαν τον στόχο τους, γιατί οι αποτυχίες είναι μέρος του παιχνιδιού. Με κάθε αποτυχία μαθαίνουν τι οδηγεί στην επιτυχία και τι όχι και οι εμπειρίες αυτές τα βοηθούν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να πετυχαίνουν τους στόχους τους στο μέλλον. 

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με το πώς να μεταδώσετε αυτοπεποίθηση στην κόρη σας διαβάστε εδώ.

Σημαίνει ότι θέτεις στόχους

Όταν βοηθάτε τα παιδιά σας να θέτουν στόχους, συμβάλλετε στην ανάπτυξή τους και αυτό δείχνει ότι είστε καλός γονιός. Επαινέστε τα παιδιά σας όταν θέτουν δύσκολους στόχους και καταβάλουν την προσπάθεια που χρειάζεται για να τους πετύχουν. Το να στηρίζετε τις προσπάθειές τους είναι εξίσου σημαντικό με το να τα επιβραβεύετε για τις επιτυχίες τους. Να θυμίζετε στα παιδιά σας ότι η επιτυχία σε κάθε τομέα της ζωής απαιτεί αφοσίωση και δουλειά - ένα μάθημα που είναι πολύ χρήσιμο να το παίρνει κανείς νέος. 

Σημαίνει ότι έχεις ομαδικό πνεύμα

Τα ομαδικά παιχνίδια διδάσκουν στους νέους την αξία της συμμετοχής σε κάτι συλλογικό που υπερβαίνει το ατομικό τους εγώ. Θα χρειαστεί να μάθουν να δέχονται οδηγίες και εποικοδομητική κριτική, κάτι που πολλά παιδιά μαθαίνουν δύσκολα. Η συμμετοχή σε μια ομάδα μπορεί να βοηθήσει τα ευαίσθητα παιδιά να δέχονται τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των άλλων χωρίς να το παίρνουν προσωπικά.

Σημαίνει ότι έχεις υπομονή 

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η ιδέα της αναμονής μοιάζει τελείως ξένη (και το αίσθημα αυτό δεν το έχουν μόνο τα παιδιά μας). Αλλά όταν τα παιδιά πείθονται να καθυστερήσουν ή να αναβάλλουν την ικανοποίηση μιας ανάγκης τους -π.χ. με το να μην πάνε σινεμά για να προετοιμαστούν για τον μεγάλο αγώνα του Σαββατοκύριακου- μαθαίνουν ότι, πολλές φορές, όταν περιμένουμε για να απολαύσουμε τους καρπούς των κόπων μας, η ανταμοιβή είναι μεγαλύτερη.

Σημαίνει ότι παίζεις τίμια και ότι έχεις αντοχή

Ο αθλητισμός διδάσκει την αξία της ευγενούς άμιλλας: κανείς δεν συμπαθεί τον παίκτη που κλέβει και η νίκη που επιτυγχάνεται με παραβίαση των κανόνων δεν φέρνει ικανοποίηση. Επίσης, τα παιδιά μαθαίνουν να δέχονται την ήττα με το κεφάλι ψηλά και αυτό τα βοηθά να ανακάμπτουν από δύσκολες καταστάσεις με λιγότερη συναισθηματική επιβάρυνση. Δεν μπορείτε να προστατέψετε τα παιδιά σας από απογοητεύσεις - η ζωή δεν λειτουργεί έτσι. Στον αθλητισμό το μαθαίνει κανείς καλά αυτό.

Σημαίνει ότι είσαι πάντα κατάλληλα προετοιμασμένη

Η άνεση παίζει σπουδαίο ρόλο στην επίτευξη καλών αθλητικών επιδόσεων. Με την επιλογή των κατάλληλων ειδών ένδυσης και υπόδησης και των κατάλληλων προϊόντων προστασίας για τις δύσκολες μέρες, όπως οι σερβιέτες Always Platinum, η κόρη σας θα νιώθει σιγουριά και θα μπορεί να δώσει τον καλύτερό της εαυτό στο παιχνίδι.