Συμπτώματα πριν την περίοδο


Ευ Ζην
26/04/2021

Σου αναλύουμε τα συμπτώματα πριν την περίοδό σου για να είσαι πλήρως προετοιμασμένη!

Είμαστε εδώ για να σε βοηθάμε να αναγνωρίζεις τα σημάδια-συμπτώματα πριν την περίοδο. Είναι κάτι που πολλές γυναίκες βιώνουν, ψυχοσυναισθηματικά ή/και σωματικά. Ο πονοκέφαλος, το πρήξιμο, οι πόνοι στη μέση και την κοιλιά, είναι μερικά από τα συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζονται πριν ξεκινήσει η περίοδος και υποχωρούν στις πρώτες μέρες της. Σίγουρα, από κορίτσι σε κορίτσι και από γυναίκα σε γυναίκα, κάθε σώμα διαφέρει και αντιδρά διαφορετικά. Δες λοιπόν ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα πριν την περίοδο και ποια από αυτά έχεις παρατηρήσει και εσύ.

Ποια είναι τα συμπτώματα πριν την περίοδο;

Αναρωτιέσαι πότε θα σου έρθει περίοδος; Υπάρχουν άραγε συμπτώματα πριν την πρώτη περίοδο; Το σώμα σου έχει τον τρόπο του για να σου το πει με μία σειρά από συμπτώματα πριν την περίοδο που μπορείς να παρατηρήσεις αν είσαι προσεκτική. Περίπου μια βδομάδα πριν από την περίοδό τους, πολλά κορίτσια παρατηρούν ότι νιώθουν κάπως διαφορετικά. Ο επιστημονικός όρος για αυτά τα συμπτώματα πριν την περίοδο είναι «προεμμηνορροϊκό σύνδρομο» ή αλλιώς PMS και περιλαμβάνει πολλά υγρά πριν την περίοδο, πόνους πριν την περίοδο, δέκατα πριν την περίοδο και πρήξιμο πριν την περίοδο.

Μερικές φορές, τα συμπτώματα πριν την περίοδό σου συμβαίνουν ξαφνικά. Όταν παρατηρήσεις τις πρώτες κηλίδες αίματος στο εσώρουχό σου, τότε εξηγούνται τα συμπτώματα που είχες την προηγούμενη βδομάδα. Γι’ αυτό τσακώθηκες με την καλύτερή σου φίλη, ξέσπασες τα νεύρα σου στη μητέρα σου, ένιωθες πολύ κουρασμένη για να πας βόλτα μετά το σχολείο και έκλαψες όταν είδες αυτή τη γλυκανάλατη διαφήμιση στην τηλεόραση! Όλα αυτά ήταν συμπτώματα πριν την περίοδο, αλλά εσύ δεν το ήξερες τότε! Το να ξέρεις τι να περιμένεις μπορεί να σε βοηθήσει να μην τα αφήσεις να σε καταβάλουν και να είσαι έτοιμη για την περίοδό σου.

Συμπτώματα περιόδου πριν την περίοδο:

Ξαφνικά νιώθεις ότι κανένα ρούχο δεν σου χωράει

 

Το φούσκωμα και το πρήξιμο πριν την περίοδο, είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα. Μπορεί να νιώθεις ότι τα ρούχα σου σε στενεύουν λίγο περισσότερο. Μην ανησυχείς. Το φούσκωμα οφείλεται κυρίως σε κατακράτηση υγρών, είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα περάσει σε λίγες μέρες. Με την ευκαιρία, μια καλή συμβουλή για να θυμάσαι πάντα είναι να πίνεις πολλά υγρά για να μειωθεί το φούσκωμα!

 

Σε ενοχλούν οι πάντες και τα πάντα

 

Οι αλλαγές στη διάθεση είναι ένα κοινό σύμπτωμα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Οι ορμόνες στο σώμα σου μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση και την υπομονή σου για πράγματα που κανονικά δεν θα σε πείραζαν. Έτσι, αν νιώθεις ότι όλα πάνε στραβά, μην ανησυχείς. Θα περάσει. Μερικές φορές αυτό που χρειάζεσαι είναι να φροντίσεις να μείνεις λίγο μόνη σου.

 

Κλαις με το παραμικρό

Μπορεί να αισθάνεσαι λίγο πιο ευαίσθητη πριν την περίοδό σου. Τα κουταβάκια και τα μωρά, μια εκπομπή στην τηλεόραση, το φαγητό, τα μαθήματά σου, η μητέρα σου - φαίνεται σαν όλα και όλοι να μπορούν να σε κάνουν να κλάψεις. Μπορεί να νιώθεις ότι τα συναισθήματά σου έχουν αποδιοργανωθεί και ότι θέλεις να βάλεις τα κλάματα με το παραμικρό. Πριν βιαστείς να ανησυχήσεις, ρίξε μια ματιά στο ημερολόγιο. Μήπως περιμένεις περίοδο; Μπορεί όλα αυτά να είναι συμπτώματα πριν την περίοδο. Αν ναι, πάρε μια βαθιά ανάσα, ηρέμησε και μην ανησυχείς τόσο πολύ για το πώς νιώθεις.   

 

Κράμπες, πόνοι στη μέση, πονοκέφαλος πριν την περίοδο και κάθε είδος πόνου πριν την περίοδο

 

Μπορεί να νιώσεις κράμπες χαμηλά στην κοιλιά ακριβώς πριν και στη διάρκεια της περιόδου σου, πόνους στη μέση πριν την περίοδο ή πόνο στην κοιλιά  πριν την περίοδο. Μην ανησυχείς, δεν είναι κάτι σοβαρό! Δοκίμασε να βάλεις εκεί μια θερμοφόρα για να ανακουφιστείς από την ενόχληση. Το να διατηρείσαι ζεστή και να ξεκουράζεσαι αρκετά μπορεί να σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από τους πόνους.

Οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στη μέση πριν την περίοδο είναι επίσης πολύ συνηθισμένα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να παρουσιάσεις και δέκατα πριν την περίοδο. Συζήτησε με τους γονείς σου το ενδεχόμενο να έχεις ένα κουτί απλά παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, σε περίπτωση που σου έρθει πονοκέφαλος πριν την περίοδο.

 

Σπυράκια παντού!

 

Το δέρμα σου είναι πολύ ευαίσθητο στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι βγάζεις σπυράκια ακριβώς πριν την περίοδό σου. Δοκίμασε ένα καλό προϊόν καθαρισμού προσώπου για να μειώσεις τη λιπαρότητα και να καταπολεμήσεις τα σπυράκια.

 

Θέλεις να φας ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ βλέπεις μπροστά σου

 

Μπορεί να έχεις ξαφνικά μια τεράστια λαχτάρα για μπισκότα και πατατάκια! Η επιθυμία για φαγητό (ιδιαίτερα σοκολάτα!) είναι ξεκάθαρα μια ένδειξη ότι θα σου έρθει περίοδος. Μην ανησυχείς για τις περιστασιακές παρασπονδίες. Στην πραγματικότητα, οι θερμιδικές σου ανάγκες αυξάνονται ακριβώς πριν την περίοδο, οπότε μπορείς να υποκύψεις – ως ένα βαθμό - σε αυτές τις περιστασιακές επιθυμίες. Απλώς μην το παρακάνεις!

 

Ποτέ το στήθος σου δεν ήταν τόσο ευαίσθητο

 

Πρήξιμο στήθους πριν την περίοδο; Μπορεί να παρατηρήσεις ότι το στήθος σου είναι πιο ευαίσθητο και πονάει πριν σου έρθει η περίοδος. Μπορεί να νιώσεις αυτή την ανεπιθύμητη ενόχληση όταν τρέχεις, αγκαλιάζεις μια φίλη σου, ή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα όπου το στήθος σου κινείται. Το πρήξιμο στήθους πριν την περίοδο είναι φυσιολογικό!

 

Πολλά υγρά πριν την περίοδο

 

Ένα από τα συμπτώματα περιόδου πριν την περίοδο είναι οι κολπικές εκκρίσεις ή αλλιώς τα υγρά πριν την περίοδο. Μπορεί να παρατηρήσεις πολλά υγρά πριν την περίοδο, αφού οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνονται ακριβώς πριν την περίοδο. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου πριν την έμμηνο ρύση. Μπορεί επίσης να είναι πιο πηχτές και κρεμώδεις. Φόρεσε ένα σερβιετάκι Always Dailies για να προστατεύσεις το εσώρουχό σου και για πρόσθετη αίσθηση φρεσκάδας. Τα σερβιετάκια Always Dailies είναι πολύ λεπτά και εύκαμπτα, τόσο που σχεδόν ξεχνάς ότι τα φοράς! Έτσι, δεν αισθάνεσαι τίποτε άλλο, παρά μόνο προστασία!

 

Τι πρέπει λοιπόν να κάνω;

Παρατήρησε πώς νιώθεις για τα σημάδια πριν την περίοδο. Ποια συμπτώματα έχεις; Ό,τι κι αν νιώθεις μία φορά το μήνα πριν την περίοδο, είναι τα δικά σου προσωπικά συμπτώματα PMS. Κάθε κορίτσι έχει τα δικά του σημάδια πριν την περίοδο! Μπορεί να έχεις κάποια, όλα ή ακόμα και κανένα (τυχερό κορίτσι!) από τα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου που αναφέραμε παραπάνω. Έχεις κάποιο σύμπτωμα που εμφανίζεται κάθε μήνα και που δεν αναφέρεται παραπάνω; Ίσως να είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το σώμα σου για να σε προειδοποιήσει για το τι πρόκειται να συμβεί.

Επίσης, προετοιμάσου! Μην ξεχάσεις να έχεις μερικές σερβιέτες Always στην τσάντα σου για να έχεις τέλεια προστασία όταν τελικά σου έρθει η περίοδος!