Τι να κάνω για να μην πονάω στην περίοδο


Ευ Ζην
3/12/2019
Ρωτάς και εσύ κάθε μήνα «τι να κάνω για να μην πονάω στην περίοδο»; Συνέχισε να διαβάζεις!

Αναρωτιέσαι κάθε μήνα «τι να κάνω για να μην πονάω στην περίοδο»; Το να μάθεις τι να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τους πόνους και τις κράμπες μπορεί να σε βοηθήσει να προσαρμοστείς στην περίοδο και να απολαύσεις όσο περισσότερο μπορείς την εφηβεία!

 

Εδώ θα βρεις τις καλύτερες συμβουλές μας για να εξαφανιστούν οι πόνοι περιόδου (ή τουλάχιστον για να μειωθούν):

 

 1. Κινήσου

  Ναι, το ξέρουμε. Εσύ θέλεις να μείνεις στον καναπέ. Αντιστάσου στον πειρασμό να μείνεις κουλουριασμένη και κινήσου. Το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί! Κι αυτό γιατί η άσκηση εκκρίνει ενδορφίνες – τις ορμόνες της ευεξίας. Στην πραγματικότητα, οι ενδορφίνες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τον πόνο, επομένως μπορούν να τον μειώσουν. Καλό, έτσι;

  Αρκεί μια ελαφριά άσκηση, όπως λίγα λεπτά γιόγκα ή μια γρήγορη βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Το βασικό είναι να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος, να χαλαρώσουν οι μύες σου και να αρχίσουν να ρέουν οι ενδορφίνες.

   

 2. Πάρε αγκαλιά ένα θερμαινόμενο μαξιλάρι ή μία θερμοφόρα

  Αν εφαρμόσεις ζέστη στην περιοχή όπου έχεις κράμπες θα αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος, οπότε οι μύες που συσπώνται και προκαλούν κράμπες θα χαλαρώσουν με τη σειρά τους. Πρόσθετο όφελος: έχεις την ευκαιρία να κουλουριαστείς σε ένα ζεστό και άνετο περιβάλλον και να χαλαρώσεις για λίγο. Και όλο αυτό για να ανακουφιστείς από τους πόνους περιόδου! 

   

 3. Πιες πολλά υγρά

  Εντάξει. Το να πιεις νερό δεν είναι ίσως ο πιο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπίσεις απευθείας τους πόνους περιόδου. Βοηθάει όμως να περιοριστεί το πρήξιμο, το οποίο εντείνει τις κράμπες. Γι’ αυτό, έχε διαθέσιμο ένα μπουκάλι νερό και πίνε άφθονο για να ανακουφιστείς.

   

 4. Ξεκουράσου

  Αν οι κράμπες σου είναι πολύ έντονες, δοκίμασε να ξεκουραστείς για να χαλαρώσεις τους μύες σου. Πάρε έναν υπνάκο. Μπορεί να ξυπνήσεις αναζωογονημένη και χωρίς κράμπες! 

   

 5. Απόφυγε την καφεΐνη

  Η καφεΐνη τείνει να προκαλεί συσπάσεις στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μπορεί να κάνει τις κράμπες ακόμα πιο έντονες. Τώρα ξέρεις τι να κάνεις όταν αναρωτιέσαι «τι να κάνω για να μην πονάω στην περίοδο»- πρέπει να ελαττώσεις τον καφέ!

   

 6. Δοκίμασε ένα απλό παυσίπονο που χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού.

  Τα παυσίπονα μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό για να μην πονάς στην περίοδο. Τα απλά παυσίπονα μειώνουν τα επίπεδα των χημικών ουσιών (προσταγλανδίνες) στο σώμα που δημιουργούν τις κράμπες. Πάρε ένα παυσίπονο όταν αρχίσεις να νιώθεις κράμπες και εξάψεις, για να αποφύγεις εντελώς τον πόνο και την ταλαιπωρία. Φρόντισε να μιλήσεις με τους γονείς σου πριν πάρεις οποιοδήποτε φάρμακο και να ακολουθείς πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί.

   

Δοκίμασε τις διάφορες λύσεις που προτείνουμε παραπάνω για να δεις ποια σου ταιριάζει καλύτερα. Μην αναρωτιέσαι άλλο «τι να κάνω για να μην πονάω στην περίοδο», αφού αν ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα, θα σε βοηθήσουν πολύ στο να μην αναστατώνεται η ζωή σου!

 

Εκτός από το να δοκιμάσεις όσα έμαθες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων πριν την περίοδο, φρόντισε να έχεις μαζί σου και μερικές σερβιέτες Always Platinum, για σίγουρη προστασία και απαλότητα. Φρόντισε τον εαυτό σου και θα είσαι ασταμάτητη!