Πότε θα έχει η κόρη σου την πρώτη της περίοδο;


Ευ Ζην
4/10/2018
Πώς να έχεις μια καλή ιδέα για το πότε θα έρθει η πρώτη περίοδος της κόρης σου;

Δεν θα ήταν υπέροχο να ξέρεις πότε ακριβώς θα έχει η κόρη σου την πρώτη της περίοδο; Έτσι θα μπορούσατε και οι δυο σας να ήσασταν 100% προετοιμασμένες. Δυστυχώς, όμως, κανείς δεν μπορεί να σου δώσει μία συγκεκριμένη ημερομηνία (εκτός αν έχει μια μαγική σφαίρα!) Αυτό που μπορείς, λοιπόν, να κάνεις είναι να παρατηρείς κάποιες ενδείξεις.

Το ζήτημα της ηλικίας

Παρότι τα περισσότερα κορίτσια έχουν την πρώτη τους περίοδο μεταξύ 11 και 13, στην πραγματικότητα μπορεί να εμφανιστεί για πρώτη φορά από την ηλικία των 8 μέχρι και των 16. Συνεπώς, η ηλικία από μόνη της δεν είναι αρκετά καλή ένδειξη για το πότε θα αρχίσει η κόρη σου να έχει την περίοδό της.

Χρήσιμες ενδείξεις

Τα καλά νέα είναι ότι η περίοδος της κόρης σου δεν θα έρθει έτσι από το πουθενά. Το σώμα της θα δώσει κάποιες μικρές ενδείξεις νωρίτερα. (Φρόντισε να την ενημερώσεις ότι οι αλλαγές αυτές δεν έχουν συγκεκριμένη σειρά που συμβαίνουν.)

  • Ανάπτυξη στήθους - Το στήθος της θα αρχίσει να σχηματίζεται (και χρειάζεται τρία με τέσσερα χρόνια για να πάρει την τελική του μορφή). Γενικά, η περίοδος ακολουθεί περίπου δύο χρόνια μετά τον αρχικό σχηματισμό του στήθους.
  • Ανάπτυξη εφηβαίου - Μετά το στήθος, αυτός που αρχίζει επίσης να διαμορφώνεται είναι το εφήβαιο. Αρχικά η τριχοφυΐα στην περιοχή θα είναι αραιή και μαλακή, και σταδιακά θα γίνει πιο σκληρή. Συνήθως, η περίοδος εμφανίζεται περίπου δύο χρόνια μετά την αρχική ανάπτυξη του εφηβαίου.
  • Εκκρίσεις - Θα ξεκινήσει να έχει κολπικές εκκρίσεις με λευκό ή κιτρινωπό χρώμα. Ίσως να θέλει να αρχίσει να χρησιμοποιεί σερβιετάκια Always Dailies για να προστατεύει τα εσώρουχά της. Η περίοδός της ενδέχεται να εμφανιστεί λίγους μήνες μετά τις πρώτες κολπικές εκκρίσεις.

Έγκαιρη ενημέρωση

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποια κορίτσια μπορεί να έχουν την πρώτη τους περίοδο στα 8 τους, καλό θα ήταν να κάνεις την κουβέντα όσο πιο έγκαιρα γίνεται. Έχουμε πολλές συμβουλές να σου δώσουμε για το πώς να μιλήσεις στην κόρη σου για την εφηβεία καθώς και για τις ερωτήσεις που μπορεί εκείνη να σου απευθύνει.

Μπορείς επίσης να τη βοηθήσεις να νιώσει προετοιμασμένη για την πρώτη της περίοδο έχοντας στο σπίτι κάποιου είδους προστασία, όπως είναι οι σερβιέτες Always.

Μπορείς επίσης να της προτείνεις να έχει μερικές σερβιέτες στην τσάντα της σε περίπτωση που η πρώτη της περίοδος έρθει σε στιγμή που δεν θα είναι σπίτι. Μπορεί επίσης να θέλει να φυλάξει ένα έξτρα εσώρουχο στην τσάντα της. Θα εκτιμήσει ιδιαίτερα αυτές τις συμβουλές (και την προνοητική μαμά της!) όταν τελικά έρθει η πρώτη περίοδος.

Μοιράσου τις σκέψεις σου

Θα θέλαμε πολύ να ξέραμε τι πιστεύεις για την προετοιμασία της κόρης σου για την πρώτη της περίοδο. Μπορεί να βοηθήσει και κάποια άλλη μαμά.