Γιατί αξίζει να θυσιάσεις μισή ώρα από τον ύπνο σου το πρωί


Ευ Ζην
15/01/2020
Τελικά αρκούν τριάντα λεπτά για να αλλάξει όλη η υπόλοιπη ημέρα;

Σύμφωνα με μία δημοφιλή και διαχρονική ρήση, «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται». Τι γίνεται όμως, όταν ξυπνάς αργοπορημένη, ετοιμάζεσαι φουριόζα και φεύγεις για το γραφείο, χωρίς ούτε μία γουλιά καφέ; Τότε απλά ελπίζεις σε κάποια απροσδόκητη ανατροπή, όπως ένας καφές με μία φίλη, η επιτυχία του μικρού σου στο επαναληπτικό διαγώνισμα ή μία έξοδος με τον αγαπημένο σου, η οποία θα αντιστρέψει την κακή σου διάθεση και πριν πέσεις για ύπνο, θα σε κάνει να σκέφτεσαι πως η συγκεκριμένη ημέρα, δεν ήταν και τόσο κακή τελικά.

Ωστόσο, έχει σημασία να γνωρίζεις πως αν θέλεις, είσαι σε θέση να δίνεις στην κάθε μέρα την τροπή που εσύ θέλεις! Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να «θυσιάσεις» λίγα λεπτά από τον ύπνο σου, να ρυθμίσεις το ξυπνητήρι σου μισή ώρα νωρίτερα και έπειτα να ακολουθήσεις τις συμβουλές που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω για εσένα.

Απόλαυσε ένα χορταστικό πρωινό

Δεν υπάρχει ιδανικότερος τρόπος να ξεκινήσεις την ημέρα σου, από ένα «πλούσιο» και θρεπτικό γεύμα. Μπορεί να σου πάρει λίγα λεπτά παραπάνω να το ετοιμάσεις, όμως οι μοναδικές γεύσεις και τα οφέλη για τον οργανισμό σου από αυτό, να είσαι σίγουρη πως αξίζουν τον κόπο και με το παραπάνω. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε, πως ειδικοί και διατροφολόγοι επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία τη σημαντικότητα του πρωινού, ως το πιο «πολύτιμο» από όλα τα γεύματα. Είναι εκείνο που θα δώσει ώθηση στο σώμα και το πνεύμα να φέρουν εις πέρας με μεγαλύτερη ευκολία τις υποχρεώσεις που σε περιμένουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γιατί αξίζει να θυσιάσεις μισή ώρα από τον ύπνο

Ετοίμασε το πλάνο σου

Αν σκοπός σου είναι να γίνεις ακόμη πιο παραγωγική μέσα στο επόμενο διάστημα, τότε ένα ημερήσιο πλάνο είναι το απαραίτητο εργαλείο για να έχεις τα πάντα υπό έλεγχο και να βγάζεις ανειλημμένες υποχρεώσεις από τη μέση. Δεν χρειάζεται να γίνεις αυστηρή με τους χρόνους σου, ούτε να εκμεταλλευτείς και το τελευταίο λεπτό του εικοσιτετραώρου. Απλώς, το πρωί καθώς θα απολαμβάνεις τον καφέ σου, μπορείς να πάρεις το χρόνο σου και σε ένα φύλλο χαρτί να καταγράψεις όλα εκείνα που σκοπεύεις να… στριμώξεις μέσα στην ημέρα, με τη σειρά που εσύ επιθυμείς. Έχοντας κάθε πρωί έτοιμη μία λίστα από όλα εκείνα που θέλεις να κάνεις, καμία μέρα δεν θα πηγαίνει χαμένη!

Επένδυσε στη φυσική άσκηση

Ένας εξίσου ωφέλιμος τρόπος, στον οποίο μπορείς να επενδύσεις τα τριάντα λεπτά ύπνου που στερήθηκες, είναι η φυσική άσκηση! Μέσω της γυμναστικής, ο οργανισμός μας παράγει στο σημείο του εγκεφάλου ενδορφίνες, οι οποίες εκτός από το να μας χαρίζουν καλύτερη διάθεση, καταπολεμούν συμπτώματα που συνδέονται με το στρες, όπως είναι ο πονοκέφαλος. Λίγα λεπτά jogging στο κοντινότερο πάρκο ή η παρακολούθηση ενός σύντομου tutorial βίντεο στο διαδίκτυο με ασκήσεις, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, πριν καν ξεκινήσει επίσημα η ημέρα. Μπορεί οι πρώτες φορές να είναι λιγάκι ζόρικες, όμως όσο πιο συνεπής είσαι, τόσο αυτό θα αντανακλάται στον καθρέφτη και στην ψυχολογία σου.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου

Αν οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας είναι μία από τις αιτίες που παρουσιάζεις υψηλά επίπεδα στρες, τότε ίσως θα έπρεπε να εμπλουτίσεις το ημερήσιο πρόγραμμά σου με μία τεχνική διαλογισμού με βάση τις αναπνοές, η οποία θα παρέχει στο σώμα και το μυαλό σου ένα αναζωογονητικό boost για να ξεκινήσει ακόμη πιο ξεκούραστο την ημέρα. Αφιερώνοντας έστω δεκαπέντε λεπτά καθημερινά στην εσωτερική σου άσκηση, να είσαι βέβαιη πως σύντομα η ισορροπία θα γίνει για εσένα τρόπος ζωής!

Γιατί αξίζει να θυσιάσεις μισή ώρα από τον ύπνο

Κατάγραψε μερικές σύντομες σκέψεις

Αλήθεια, πόσα χρόνια έχουν περάσει από όταν κρατούσες ημερολόγιο; Υποθέτω πολλά, όμως τώρα που θα σηκώνεσαι μισή ώρα πιο νωρίς, είναι μια καλή ευκαιρία να καταπιαστείς με αυτή τη δημιουργική συνήθεια! Μπορεί να είναι μία απλή καταγραφή γεγονότων, όπως «Σήμερα το πρωί σηκώθηκα νωρίτερα από ότι συνήθως…» ή κάτι βαθύτερο που αισθάνεσαι την ανάγκη να το εκφράσεις, να το βγάλεις από μέσα σου. Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της συγκεκριμένης άσκησης είναι να αποβάλλεις επίμονες σκέψεις που σε ταλαιπωρούν, να «γυμνάσεις» το μυαλό σου και μέσα από αυτή τη διαδικασία να σε γνωρίσεις καλύτερα!