Οι ορμόνες στη διάρκεια του κύκλου της περιόδου


Ευ Ζην
24/09/2021
Όσα θέλεις να γνωρίζεις για τις ορμονικές αλλαγές στον έμμηνο κύκλο σου.

Αναρωτιέσαι τι συμβαίνει στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σου; Πώς γνωρίζει το σώμα σου πότε να ξεκινήσει η περίοδος; Γιατί μπορεί να νιώθεις πιο ευσυγκίνητη περίπου μία εβδομάδα προτού να σου έρθει περίοδος; Όλα αυτά οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σου.

 

Τι είναι οι ορμόνες;

Οι ορμόνες είναι φυσικές χημικές ουσίες του σώματός σου. Παράγονται από αδένες στο σώμα σου και δίνουν εντολές σε άλλα μέρη του σώματος σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε.

Οι ορμόνες μπορεί να επηρεάζουν τα συναισθήματά σου, αν δηλαδή θα νιώθεις χαρά ή λύπη, στρες ή ηρεμία, άγχος ή θυμό. Επίσης, ελέγχουν τον έμμηνο κύκλο σου. Το να κατανοήσεις τον ορμονικό έλεγχο της περιόδου σου θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι συμβαίνει στο σώμα σου από την εφηβεία και μετά.

 

Ποιες ορμόνες παίρνουν μέρος στον κύκλο της περιόδου;

Δύο συγκεκριμένες ορμόνες –τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη– συνεργάζονται ώστε ο οργανισμός σου να περάσει από το ένα στάδιο του έμμηνου κύκλου σου στο επόμενο. Πρόκειται για τις ορμόνες του κύκλου της περιόδου και παράγονται από τις ωοθήκες σου. 

Εκτός από τον ορμονικό έλεγχο του έμμηνου κύκλου σου, οι εμμηνορροϊκές ορμόνες έχουν παρενέργειες στο σώμα και τη διάθεσή σου.

Η προγεστερόνη, η ορμόνη του έμμηνου κύκλου, μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, λιγούρα, ακμή, ευαισθησία στο στήθος και αίσθημα κόπωσης. Τα οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο, αλλαγές στη διάθεση και πονοκέφαλο. Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ετοιμότητα για να αντιμετωπίσεις νέες προκλήσεις!

 

Πώς επηρεάζουν τον έμμηνο κύκλο μου αυτές οι ορμόνες;

Οι διαφορές στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου των κοριτσιών οφείλονται στα διαφορετικά επίπεδα ορμονών του κύκλου της περιόδου. Ενώ ο ορμονικός έλεγχος του έμμηνου κύκλου ακολουθεί γενικά τους ίδιους κανόνες για κάθε γυναίκα, κάθε οργανισμός είναι ελαφρώς διαφορετικός, με διακυμάνσεις ως προς την ποσότητα ορμονών που παράγεται και το πότε συμβαίνει αυτό. Λόγω αυτών των διαφορών, οι περίοδοι των γυναικών έχουν ελαφρώς διαφορετική διάρκεια.

Κανονικά, ο έμμηνος κύκλος κυμαίνεται μεταξύ 21 και 35 ημερών, με τον μέσο έμμηνο κύκλο να διαρκεί περίπου 28 ημέρες.

 

 

Έμμηνος ρύση

Η πρώτη ημέρα της περιόδου σου είναι η 1η ημέρα του έμμηνου κύκλου σου. Τότε είναι που οι ορμόνες του κύκλου της περιόδου βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα.

Λόγω των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης, η επένδυση της μήτρας σου (ενδομήτριο) καταστρέφεται και αποβάλλεται από το σώμα σου μέσω του κόλπου, με τη μορφή κοκκινωπού υγρού. Αυτή είναι η περίοδός σου. Είναι η στιγμή που θα χρειαστείς προϊόντα γυναικείας υγιεινής, όπως οι σερβιέτες Always Platinum, που εγκλωβίζουν την υγρασία μακριά από την επιδερμίδα σου, χάρη στον υπεραπορροφητικό τους πυρήνα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου σου δραστηριοποιούνται και άλλες εμμηνορροϊκές ορμόνες που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες κάνουν τη μήτρα σου να συσπαστεί, βοηθώντας τη να σπρώξει το ενδομήτριο προς τα έξω. Αυτός είναι ο λόγος που ενδέχεται να έχεις κράμπες περιόδου.

 

Πριν την ωορρηξία – Η ωοθυλακική φάση

Στη δεύτερη φάση του έμμηνου κύκλου σου, οι ωοθήκες σου αρχίζουν να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), κάνοντας την περίοδό σου να λιγοστεύει και τελικά να σταματά. Αυτή η ορμόνη στέλνει σήμα στις ωοθήκες σου ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουν να προετοιμάζουν ένα ωοθυλάκιο -έναν μικρό σάκο γεμάτο με υγρό στις ωοθήκες σου που περιέχει ένα ωάριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το ενδομήτριο αποκτά μεγαλύτερο πάχος καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή εγκυμοσύνη. 

 

Ωορρηξία

Τη 14η ημέρα ενός κύκλου 28 ημερών (ή 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο), η κορύφωση στα επίπεδα των ορμονών κάνει το ωοθυλάκιο να απελευθερώσει ένα ώριμο ωάριο, μια διαδικασία γνωστή ως ωορρηξία. Το ωάριο ταξιδεύει κατά μήκος της σάλπιγγας. Αν ένα σπερματοζωάριο, που είναι το αρσενικό αναπαραγωγικό κύτταρο, γονιμοποιήσει το ωάριο, θα αρχίσει να αναπτύσσεται ένα μωρό.

Κοντά στην ημέρα της ωορρηξίας μπορεί να παρατηρήσεις αυξημένα κολπικά υγρά. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και μπορείς να φοράς ένα σερβιετάκι ALWAYS Dailies για να απορροφά τα αυξημένα υγρά και να σου χαρίζει αίσθηση φρεσκάδας.

 

Πριν την έμμηνο ρύση – Η ωχρινική φάση

Η επόμενη φάση του γυναικείου ορμονικού κύκλου ονομάζεται ωχρινική φάση. Στη φάση αυτή ανεβαίνουν τα επίπεδα της προγεστερόνης και πέφτουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Σκοπός της προγεστερόνης είναι να φροντίζει ώστε η επένδυση της μήτρας να αποκτά μεγαλύτερο πάχος. Έτσι, η μήτρα είναι προετοιμασμένη ώστε το ωάριο που απελευθερώνεται κατά την ωορρηξία να μπορεί να προσκολληθεί με επιτυχία και να αναπτυχθεί (αν γονιμοποιηθεί). Την 21η-24η ημέρα, τα επίπεδα προγεστερόνης κορυφώνονται.

Μετά από αυτό, αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, τα επίπεδα προγεστερόνης αρχίζουν να πέφτουν, δίνοντας σήμα στον οργανισμό για να ξεκινήσει να καταστρέφει την επένδυση της μήτρας, αφού πλέον δεν χρειάζεται.

Εκείνες τις ημέρες ορισμένα κορίτσια και γυναίκες μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα PMS (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο). Διάβασε περισσότερα για το PMS, τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις εδώ.

Τότε, το σώμα σου ξεκινά ξανά από τον αρχή με την 1η ημέρα του έμμηνου κύκλου σου.