Κολπικές εκκρίσεις στα μέσα του κύκλου


Ευ Ζην
23/07/2021

Εδώ μιλάμε για το κρεμώδες, λευκό/υποκίτρινο υγρό που παρατηρείς στο εσώρουχό σου. Ουσιαστικά εκκρίνεται από τον κόλπο, είναι απολύτως φυσιολογικό και μάλιστα τον βοηθά να προστατευτεί από την ξηρότητα και από τις μολύνσεις! Μπορεί επίσης να ανήκει στην κατηγορία «Πρώτη περίοδος – συμπτώματα», καθώς αποτελεί μία ένδειξη ότι σε λίγους μήνες θα σου έρθει περίοδος για πρώτη φορά.

 

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η περίοδος, η ποσότητα και η όψη των εκκρίσεων (από διαφανείς έως λευκές γαλακτώδεις) μπορεί να διαφέρουν στη διάρκεια του κύκλου. Συχνά, μάλιστα, τα κολπικά υγρά αυξάνονται κατά την ωορρηξία. Γενικά, όλα αυτά δεν είναι ανησυχητικά! Αν πάντως παρατηρήσεις ότι διαφέρουν πολύ από το συνηθισμένο, έχουν δυσάρεστη οσμή ή νιώθεις φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή, είναι προτιμότερο να το συζητήσεις με κάποιον ειδικό.

 

Ποια είναι η κατάλληλη προστασία;

 

Οι κολπικές εκκρίσεις δεν είναι τόσο έντονες ώστε να χρειάζεσαι μία απορροφητική σερβιέτα ή να βρεθείς στο δίλημμα «ταμπόν ή σερβιέτα». Παρόλα αυτά, αν σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα και χρειάζεσαι μία ενδιάμεση προστασία, τα σερβιετάκια είναι ιδανικά. Σε αντίθεση με τις σερβιέτες που χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου, έχουν σχεδιαστεί για καθημερινή χρήση!

Δοκίμασε τα Always Dailies, σχεδιασμένα να απορροφούν τα υγρά, να εξουδετερώνουν τις οσμές και να χαρίζουν φρεσκάδα και άνεση, κάθε στιγμή! Είναι πιο λεπτά από την κανονική σερβιέτα και τόσο εύκαμπτα που δεν θα ανησυχείς ότι θα τα αισθάνεσαι!

 

Άλλες διαρροές: Κηλίδες αίματος

Κάποιες φορές μπορεί να παρατηρήσεις ορισμένες κηλίδες αίματος στο εσώρουχο. Αν αυτό συμβεί κοντά στην κανονική σου περίοδο (πριν ή μετά), μπορεί να είναι φυσιολογικό. Αν συμβαίνει συχνά ή ξαφνικά, είναι καλό να το συζητήσεις με το γιατρό σου.

Γενικά, μπορεί να εμφανίζονται πριν την περίοδο, καθώς κάποιες φορές  το ενδομήτριο αρχίζει να αποβάλλεται λίγο πιο νωρίς. Οι ορμονικές αλλαγές λόγω ωορρηξίας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν λίγες κηλίδες, ενώ για κάποια κορίτσια, συνδυάζονται με την πρώτη περίοδο: η περίοδος τον πρώτο καιρό μπορεί να είναι ακανόνιστη και ίσως δουν κάποιες κηλίδες στη μέση του κύκλου. Σιγά-σιγά, αυτό θα ρυθμίζεται.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το ποιες αιτίες προκαλούν το αίμα στη μέση του κύκλου, διάβασε εδώ.

Η κατάλληλη προστασία για να είσαι ήσυχη

Οι κηλίδες δεν είναι κανονική αιμορραγία, άρα δεν χρειάζεσαι μία σερβιέτα για έντονη ροή και πολύ αίμα. Τα σερβιετάκια Always Dailies είναι και σε αυτή την περίπτωση, ιδανικά!

 

Οι Always «σύμμαχοι» είναι δίπλα σου, κάθε στιγμή και για κάθε ανάγκη, όποια στιγμή τους χρειαστείς! Και μη διστάσεις να ρίξεις μια ματιά εδώ, για ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περίοδο και την εφηβεία!