Συνηθισμένες αιτίες για το αίμα στη μέση του κύκλου


Ευ Ζην
24/03/2021

Μην σε μπερδεύει το αίμα στη μέση του κύκλου σου! Διάβασε όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Μην σε μπερδεύει το αίμα στη μέση του κύκλου σου! Διάβασε όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Είναι λογικό να απορείς για πολλά στην περίοδο, γι’ αυτό είμαστε εδώ με συμβουλές που μπορούν να σου φανούν χρήσιμες. Γενικά, το αίμα στη μέση του κύκλου προκαλείται από ελαφριά κολπική αιμορραγία μεταξύ δύο περιόδων. Αν αυτό το παρατηρήσεις κοντά στην κανονική περίοδο (πριν ή μετά), είναι συνήθως φυσιολογικό. Αν το παρατηρείς συχνά, μία συζήτηση με τον γιατρό σου είναι η καλύτερη συμβουλή. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ακόμα περισσότερα.

Συνηθισμένες αιτίες για το αίμα στη μέση του κύκλου

Βλέπεις αίμα στο εσώρουχό σου ενώ δεν έχεις περίοδο; Το αίμα στη μέση του κύκλου μπορεί να σε μπερδέψει, αν όχι κάτι χειρότερο. Πάρε μια βαθιά ανάσα. Συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό, ειδικά αν ξέρεις πώς να το αντιμετωπίσεις. Το να ξέρεις γιατί συμβαίνει και τι προκαλεί το αίμα στη μέση του κύκλου βοηθάει να μην πανικοβληθείς αν δεις ξαφνικά κηλίδες στο εσώρουχό σου. Εδώ θα σου εξηγήσουμε τις αιτίες και πώς να προετοιμαστείς γι’ αυτό.

Αιμορραγία σε σχέση με κηλίδες αίματος

Το αίμα στη μέση του κύκλου μερικές φορές αποκαλείται κηλίδες αίματος. Έχουν ροζ ή καφετί χρώμα που μπορεί να δεις στο χαρτί υγείας όταν σκουπιστείς ή στο εσώρουχό σου. Όσο για την ποσότητα, φαντάσου ότι είναι τόσο ώστε να αφήσει λεκέ σε ένα ανοιχτόχρωμο εσώρουχο αλλά όχι αρκετό για να φορέσεις σερβιέτα ή ταμπόν. Οι αιτίες των κηλίδων αίματος στη μέση του κύκλου είναι συνήθως ορμονικές. Τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Είναι όμως σημαντικό να ξέρεις τη διαφορά ανάμεσα στις κηλίδες αίματος και στην αιμορραγία. Αν έχεις τόσο αίμα που μουλιάζει το εσώρουχό σου και δεν περιμένεις περίοδο, συμβουλέψου τον γιατρό σου. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου σοβαρού θέματος υγείας που χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση. 

Το σημαντικό με τις κηλίδες αίματος είναι να παρατηρήσεις τι είναι φυσιολογικό για σένα. Αν κανονικά δεν έχεις καθόλου αίμα στη μέση του κύκλου, αλλά ξαφνικά αρχίσεις να παρατηρείς ροζ ή καφέ κηλίδες πριν την περίοδο, ίσως είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Τι προκαλεί τις κηλίδες αίματος στη μέση του κύκλου;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες. Οι περισσότερες σχετίζονται με κάποια ορμονική ανισορροπία. Μπορεί λοιπόν να αναρωτιέσαι τι προκαλεί ανισορροπία στις ορμόνες σου. Εδώ θα βρεις έναν κατάλογο με τους πιθανούς υπόπτους.

1. Περιμένεις περίοδο

Οι κηλίδες αίματος πριν την περίοδο είναι απόλυτα φυσιολογικές. Μία φορά το μήνα, το επίπεδο των ορμονών στο σώμα πέφτει. Έτσι, το σώμα σου γνωρίζει ότι δεν είσαι έγκυος και δίνει σήμα στην εσωτερική επένδυση της μήτρας σου για να αποβληθεί από το σώμα σου. Μερικές φορές, η επένδυση της μήτρας αρχίζει να αποβάλλεται λίγο πριν την περίοδο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κηλίδες αίματος στη μέση του κύκλου ή ακριβώς πριν την περίοδό σου.

2. Μόλις είχες περίοδο για πρώτη φορά

Πολλά κορίτσια εμφανίζουν κηλίδες αίματος την πρώτη φορά που τους έρχεται περίοδος. Αν η έμμηνος ρύση είναι κάτι καινούριο για το σώμα σου, μπορεί να μην έχει συνηθίσει ακόμα ούτε την περίοδο ούτε τις ορμόνες που συνδέονται με αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι θα έχεις ακανόνιστη περίοδο και μπορεί να έχεις κηλίδες αίματος στη μέση του κύκλου για τον επόμενο χρόνο περίπου. Μην ανησυχείς. Με τον καιρό όλα ρυθμίζονται: το σώμα σου θα συνηθίσει σχετικά σύντομα και θα καταλήξει σε έναν πιο τακτικό κύκλο. 

3. Έχεις ωορρηξία

Ένας άλλος λόγος για το αίμα στη μέση του κύκλου είναι η ωορρηξία, δηλαδή η απελευθέρωση ενός ωαρίου από τις ωοθήκες που συμβαίνει στη μέση του κύκλου. Η ροή των ορμονών που δίνει σήμα στο σώμα σου να απελευθερώσει ένα ωάριο από μία από τις ωοθήκες σου μπορεί να είναι η αιτία για τις κηλίδες αίματος στη μέση του κύκλου. Οι κηλίδες αίματος λόγω ωορρηξίας συμβαίνουν στη μέση του κύκλου, ή αλλιώς 14 μέρες μετά την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου σου, αν έχεις κύκλο 28 ημερών.

4. Έχεις άγχος

Το άγχος μπορεί αλλάξει την ορμονική ισορροπία στο σώμα σου, κι αυτό μπορεί να είναι μια αιτία για τις κηλίδες αίματος στη μέση του κύκλου. Αν υποπτεύεσαι ότι το άγχος μπορεί να διαταράξει την περίοδό σου, δοκίμασε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, όπως ασκήσεις με βαθιές αναπνοές.

5. Το βάρος σου άλλαξε με ακραίο τρόπο

Σε μερικά κορίτσια, η περίοδος μπορεί να σταματήσει αν πάρουν ή χάσουν πολύ βάρος. Η ποσότητα του σωματικού λίπους στο σώμα σου επηρεάζει τις ορμόνες σου. Μια ορισμένη ποσότητα σωματικού λίπους είναι υγιής, ή ακόμα και κρίσιμη, για να έχεις μια φυσιολογική ορμονική λειτουργία. Αν υποψιάζεσαι ότι μια ακραία δίαιτα σού προκαλεί ακανόνιστη περίοδο, συμβουλέψου τον γιατρό σου για βοήθεια. Εκείνος θα σε βοηθήσει να εξισορροπήσεις τη διατροφή σου και να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε θέματα σχετικά με την εικόνα σου που σε οδηγούν σε ακραίες δίαιτες. Το να αγαπάς τον εαυτό σου όπως είναι, ωφελεί την υγεία σου!

6. Έχεις κάποια ιατρική πάθηση

Μια άλλη συνηθισμένη αιτία ορμονικής ανισορροπίας που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αίματος στη μέση του κύκλου είναι το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), μια πάθηση που έχουν πολλές γυναίκες και νέες κοπέλες. Αυτό σημαίνει ότι σχηματίζονται κύστες στις ωοθήκες, οι οποίες διαταράσσουν την ωορρηξία, με αποτέλεσμα να έχεις ακανόνιστη περίοδο ή να μην έχεις καθόλου. Το ΣΠΩ είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία αιμορραγίας στη μέση του κύκλου και δεν είναι βλαβερό. Η διάγνωση του ΣΠΩ γίνεται από γιατρό. Μαζί με τον γιατρό σου, θα μπορείς να διαχειριστείς τα συμπτώματα του ΣΠΩ παίρνοντας φάρμακα, όπως αντισυλληπτικά.

Τώρα που ξέρεις τις αιτίες των κηλίδων αίματος στη μέση του κύκλου, δεν θα ανησυχείς τόσο όταν σου συμβεί.

Αν έχεις αιμορραγία επειδή έχεις περίοδο, οι σερβιέτες είναι η τέλεια λύση. Αν έχεις μόνο κηλίδες αίματος, μην ανησυχείς. Φόρεσε απλώς ένα σερβιετάκι όπως τα Always Dailies. Δεν λειτουργούν ακριβώς το ίδιο όπως οι σερβιέτες, αλλά είναι πιο λεπτά και πολύ πιο εύκαμπτα, οπότε είναι ιδανικά για τις μέρες που είναι υπερβολικό να φορέσεις σερβιέτα αλλά χρειάζεσαι κάποια προστασία. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο λεπτά και εύκαμπτα που σχεδόν ξεχνάς ότι τα φοράς! Kυκλοφορούν σε διάφορα σχήματα για κάθε είδος εσωρούχου και σε κρατούν στεγνή όλη μέρα, για να νιώθεις προστασία και σιγουριά!