Ας μιλήσουμε ανοιχτά για την ακράτεια


Ευ Ζην
30/07/2021

Δες πώς η πραγματική ιστορία μιας γυναίκας που μοιράζεται την καθημερινότητά της έχοντας ακράτεια, μπορεί να σε βοηθήσει να την αντιμετωπίσεις και εσύ με αυτοπεποίθηση!

«Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την ακράτεια ενηλίκων κάτι που αφορά μόνο τα γηροκομεία και τους ηλικιωμένους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που μου πήρε τόσο καιρό για να παραδεχτώ στον εαυτό μου ότι πάσχω από ακράτεια ενηλίκων. Έπειτα από εκτενή έρευνα πάνω στο θέμα αυτό, έχω μάθει ότι η ακράτεια ενηλίκων δεν είναι κάτι που βιώνουν μόνο οι ηλικιωμένοι. Άλλωστε, ονομάζεται ακράτεια ενηλίκων, όχι γεροντική ακράτεια. Για κάποιον λόγο, το μυαλό μου δεν ήθελε να το συγκρατήσει αυτό. Για την ακρίβεια, έπρεπε να κυκλοφορώ για χρόνια με βρεγμένα εσώρουχα και να εντοπίζω τις πιο σύντομες διαδρομές προς το μπάνιο, προτού να αποκτήσω το θάρρος που χρειαζόταν για να παραδεχτώ τι πραγματικά μου συνέβαινε και να αγοράσω προϊόντα προστασίας. Και γιατί; Επειδή ήμουν πολύ νέα για να έχω ακράτεια ενηλίκων.

Αυτή, λοιπόν, είναι η μεγάλη αποκάλυψη: Η ακράτεια ενηλίκων είναι πολύ πιο συχνή απ' ό,τι πιστεύουμε. Απ’ ό,τι φαίνεται, πολλές γυναίκες στα 30, τα 40, τα 50 και τα 60 έχουν ακράτεια ενηλίκων –συγκεκριμένα 1 στις 3! Και είμαι μία από αυτές! Αν είστε κι εσείς, η ενημέρωση είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να διαχειριστείτε την πάθησή σας και να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας.»

Εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τους βασικούς τύπους ακράτειας ενηλίκων και τι πρέπει να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις.

Η ακράτεια από προσπάθεια είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ακράτειας ενηλίκων στις γυναίκες. Όταν ασκείται πίεση στην ουροδόχο κύστη, απελευθερώνονται ακούσια ούρα που βρέχουν το εσώρουχό σου. Το φτάρνισμα, ο βήχας, το γέλιο, το σήκωμα βάρους και η γυμναστική, αποτελούν τις δραστηριότητες που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν ακράτεια από προσπάθεια και απώλεια ούρων.

Η ακράτεια από προσπάθεια οφείλεται στο εξασθενημένο πυελικό έδαφος, δηλαδή το σύστημα των μυών, νεύρων και συνδέσμων που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Το σώμα μιας γυναίκας, περνά από διάφορες υπέροχες αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ορισμένες, ωστόσο, όπως η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ασκούν πίεση στο πυελικό έδαφος, προκαλώντας χαλάρωση και εξασθένηση. Η πρόσληψη βάρους και οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης, μπορούν επίσης να συμβάλουν σε παρόμοιες διαρροές της κύστης.

Τρόποι αντιμετώπισης:

  • Ασκήσεις πυελικού εδάφους

Η εκτέλεση ασκήσεων Kegel ενδυναμώνει τους μυς του πυελικού εδάφους, ώστε να μπορούν να συγκρατούν καλύτερα τα ούρα και να προλαμβάνουν τη διαρροή στις γυναίκες.

  • Απώλεια βάρους

Το περιττό βάρος επιβαρύνει το πυελικό έδαφος, το οποίο εξασθενεί. Η απώλεια κιλών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση της ακράτειας από προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι δραστικό. Ακόμα και κάτι πολύ απλό, όπως το περπάτημα κάθε πρωί ή κάθε βράδυ μπορεί να μειώσει τις διαρροές από την κύστη.

  • Φρόντισε τις τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα

Η τακτική κινητικότητα του εντέρου, ανακουφίζει από την περιττή πίεση στην κύστη σου. Για να παραμείνεις σε πρόγραμμα, φρόντισε να καταναλώνεις αρκετές φυτικές ίνες. Προσπάθησε να καταναλώνεις δαμάσκηνα ως σνακ για την αντιμετώπιση της υπερδραστήριας κύστης, που είναι και γλυκά και προσφέρουν μια επιπλέον ώθηση στο σύστημά σου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας της απώλειας ούρων.

  • Κόψε το κάπνισμα

Το κάπνισμα συχνά προκαλεί χρόνιο βήχα, τον γνωστό «τσιγαρόβηχα». Ο βήχας ασκεί πίεση στο πυελικό έδαφος και μπορεί να ερεθίσει τους μυς της κύστης, με αποτέλεσμα τη διαρροή. Κάθε φορά που βήχεις, ενδέχεται να εκδηλώνεται μικρή απώλεια ούρων. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα σε ανακουφίσει από τα συμπτώματα της ακράτειας από προσπάθεια.

Η επιτακτική ακράτεια, γνωστή και ως υπερδραστήρια κύστη, χαρακτηρίζεται από μια ισχυρή και αιφνίδια ανάγκη για ούρηση, που συχνά προκαλεί τη διαρροή σημαντικής ποσότητας ούρων. Η επιτακτικότητα της ούρησης μπορεί να είναι τόσο έντονη, που οι γυναίκες δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στο μπάνιο εγκαίρως και χάνουν ούρα. Οι άνθρωποι με επιτακτική ακράτεια συχνά τρέχουν στο μπάνιο έως και οχτώ φορές την ημέρα, ενώ πολλές φορές ξυπνούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να ουρήσουν.

Η επιτακτική ακράτεια προκαλείται από νευρολογικές ή μυϊκές βλάβες στην κύστη και τους γύρω ιστούς. Αυτό προκαλεί σπασμούς στο τοίχωμα της κύστης, δημιουργώντας τη συνεχή και ενοχλητική ανάγκη για ούρηση. Η βλάβη σε άλλα μέρη του νευρικού συστήματος μπορεί επίσης να παίξει τον ρόλο της, ειδικά αν υπάρχει κάποιο κώλυμα στην επικοινωνία ανάμεσα στην κύστη και τον εγκέφαλο σχετικά με το πότε πρέπει να επισκεφτούμε την τουαλέτα. Παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η νόσος του Πάρκινσον, ο διαβήτης και το εγκεφαλικό, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες που οδηγούν σε επιτακτική ακράτεια. Ορισμένα φάρμακα ενδεχομένως να επηρεάζουν επίσης.

Τρόποι αντιμετώπισης:

  • Υιοθέτησε μία διατροφή, που είναι κατάλληλη για την υγεία της κύστης

Ορισμένες τροφές μπορούν να ερεθίσουν την κύστη σου. Απόφυγε την καφεΐνη, το αλκοόλ, τα πικάντικα τρόφιμα και τα ανθρακούχα αναψυκτικά.

  • Απόκτησε πρόγραμμα

Εκπαίδευσε την κύστη σου, δημιουργώντας ένα «πρόγραμμα ούρησης», σύμφωνα με το οποίο θα χρησιμοποιείς το μπάνιο σε συγκεκριμένες ώρες, για παράδειγμα ανά μία ώρα στην αρχή, είτε αισθάνεσαι την ανάγκη ούρησης, είτε όχι. Μόλις αρχίσεις να νιώθεις άνετα με το πρόγραμμά σου, δοκίμασε να αυξήσεις το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των προγραμματισμένων επισκέψεων στην τουαλέτα. Αυτό δε θα βοηθήσει μόνο στο να εκπαιδεύσεις ξανά την κύστη σου, αλλά θα μειώσει και την επιτακτικότητα της ανάγκης ούρησης.

  • Πίνε νερό

Μπορεί να μοιάζει οξύμωρο, αλλά είναι σημαντικό να πίνεις νερό όταν πάσχεις από επιτακτική ακράτεια. Η υψηλή οξύτητα των πολύ συμπυκνωμένων ούρων μπορεί να ερεθίσει την κύστη, δυσχεραίνοντας την κατάστασή σου. Πίνε αρκετό νερό, ώστε να διατηρείς τα ούρα σου πιο αραιά. Θα καταλάβεις ότι η ποσότητα είναι αρκετή, αν τα ούρα σου έχουν ελαφρύ κίτρινο χρώμα ή είναι διαφανή.

  • Λάβε φαρμακευτική αγωγή

Αν έχεις δοκιμάσει τους παραπάνω τρόπους αντιμετώπισης, χωρίς επιτυχία, ίσως έχει έρθει η ώρα να συζητήσεις με τον/την ιατρό σου για τη λήψη αγωγής, που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της επιτακτικής ακράτειας.

Η ακράτεια υπερπλήρωσης είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας πλήρους εκκένωσης της κύστης, που προκαλεί απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στις γυναίκες που πάσχουν από ακράτεια υπερπλήρωσης, η κύστη δεν αδειάζει ποτέ εντελώς, με αποτέλεσμα να παραμένει μέσα μια ποσότητα ούρων. Αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ουρολοιμώξεων.

Αυτός ο τύπος ακράτειας ενηλίκων συνήθως είναι αποτέλεσμα εμπλοκής ή αδύναμων μυών της κύστης που εμποδίζουν την κύστη να αδειάσει εντελώς ή να δώσει το σήμα ότι είναι πλήρης. Η ακράτεια υπερπλήρωσης είναι ο μόνος τύπος ακράτειας ούρων που είναι πιο συχνός στους άνδρες, παρά στις γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι γυναίκες δεν μπορούν να τον εμφανίσουν. Στις γυναίκες, οι αδύναμοι μύες της κύστης, η φραγμένη ουρήθρα, η πρόπτωση των πυελικών οργάνων, ο ουλώδης ιστός ή οι πέτρες των νεφρών μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια υπερπλήρωσης.

Τρόποι αντιμετώπισης:

  • Καθετηριασμός

Ο καθετηριασμός αφορά την εισαγωγή ενός λεπτού, εύκαμπτου πλαστικού σωληναρίου στην ουροδόχο κύστη σου, μέσω της ουρήθρας, με σκοπό την απομάκρυνση των υπολειπόμενων ούρων. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση από την πίεση της κύστης όταν είναι υπερβολικά γεμάτη ή δυσκολεύεται να αδειάσει. Ο καθετηριασμός μπορεί να είναι προσωρινός ή μόνιμος. Πρέπει πάντα να πραγματοποιείται υπό τις οδηγίες ιατρού ή επαγγελματία στον τομέα της υγείας.

  • Επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρέσει τυχόν εμπλοκές της κύστης που προκαλούν ακράτεια από υπερπλήρωση.

Παρέμεινε στεγνή και άνετη

Άσχετα από τον τύπο ακράτειας ενηλίκων που έχεις, μπορείς να μείνεις στεγνή και γεμάτη αυτοπεποίθηση με σερβιετάκια, σερβιέτες και εσώρουχα ALWAYS DISCREET. Όποια κι αν είναι η ανάγκη σου για απορροφητικότητα, η πρωτοποριακή προστασία που προσφέρουν,  κλειδώνει την υγρασία και τις οσμές μέσα σε δευτερόλεπτα, ώστε να μη χρειαστεί να στερηθείς τίποτα από την καθημερινή σου ζωή. «Εγώ το επιβεβαιώνω. Η ALWAYS DISCREET μού έδωσε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμουν για να πάω όπου θέλω και όποτε θέλω, χωρίς το άγχος των διαρροών της κύστης.»