Πώς να μιλήσεις στον ιατρό σου για την ευαίσθητη κύστη σου


Ευ Ζην
30/07/2021

Το να μιλήσεις στον/στην ιατρό σου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις με την κύστη σου, μπορεί να ακούγεται άβολο, αλλά είναι το πρώτο βήμα για τη διάγνωση και την πρόσβαση σε θεραπεία, αλλά και σε συμβουλές που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σου. Τι πρέπει να περιμένεις από το ραντεβού σου...

Μήπως η ιδέα της συζήτησης για την ευαισθησία της ουροδόχου κύστης σου με τον/την ιατρό σου είναι αρκετή για να σου προκαλέσει αμηχανία; Κι όμως, δεν θα έπρεπε να ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς οι ιατροί αντιμετωπίζουν πολύ συχνά τέτοιες συζητήσεις, μιας και η αδυναμία της ουροδόχου κύστης είναι πολύ συνηθισμένη στις γυναίκες. Τι πρέπει να περιμένεις από την επίσκεψή σου:

Πώς θα αναφέρω το ζήτημα των προβλημάτων με την κύστη μου;

Η ευθεία αναφορά στην ευαισθησία της ουροδόχου κύστης σου, μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, γι’ αυτό δοκίμασε να πεις κάτι, όπως: «Πρέπει να επισκέπτομαι πολύ πιο συχνά την τουαλέτα», ώστε να ενθαρρύνεις τον/την ιατρό σου να σου κάνει περισσότερες ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις που πρέπει να περιμένεις να δεχτείς από τον/την ιατρό σου είναι: «Πότε εμφανίζεις απώλεια ούρων;» και «Πόσο συχνά επισκέπτεσαι την τουαλέτα;».

Πώς θα με εξετάσει ο/η ιατρός μου προκειμένου να διαγνώσει αδυναμία της ουροδόχου κύστης μου;

Προετοιμάσου να ξαπλώσεις για σωματική εξέταση, κατά την οποία ο/η ιατρός σου θα σου ζητήσει να βήξεις, ώστε να δει πώς συσπάται η κοιλιακή χώρα και να ελέγξει την αντοχή του πυελικού εδάφους σου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αδύναμης κύστης στις γυναίκες;

Μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση, ο/η ιατρός σου θα σε ενημερώσει σχετικά με το αν τα προβλήματα της κύστης σου οφείλονται σε μυϊκή αδυναμία και αν πάσχεις από επιτακτική ακράτεια (όταν αισθάνεσαι έντονη ανάγκη για ούρηση, αλλά δεν προλαβαίνεις να φτάσεις εγκαίρως στην τουαλέτα), ακράτεια από προσπάθεια (όταν έχεις απώλεια ούρων όποτε βήχεις, φταρνίζεσαι ή γελάς) ή μεικτή ακράτεια.

Γιατί πρέπει να κλείσω τώρα ραντεβού για να συζητήσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζω με την ουροδόχο κύστη μου;

Αν συζητήσεις με τον/την ιατρό σου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις με την ευαίσθητη κύστη σου, θα μπορέσετε να αναζητήσετε μαζί μια λύση. Από ασκήσεις πυελικού εδάφους, μέχρι την εκπαίδευση της κύστης ή τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λύσεις που μπορείτε να εξετάσετε με τον/την ιατρό σου. Όποια λύση κι αν επιλέξετε, να είσαι σίγουρη ότι υπάρχουν προϊόντα ακράτειας, όπως τα Always Discreet, που θα σε υποστηρίξουν, μέχρι να λάβεις την απόφασή σου, ενώ μπορείς να μάθεις περισσότερα για την αντιμετώπιση της ευαισθησίας της κύστης σου εδώ.