Βρες το δικό σου τύπο ακράτειας


Ευ Ζην
30/07/2021

Εντάξει, κυρία μου. Η αλήθεια είναι αυτή: δεν είσαι μόνη σου! Μία στις τρεις ενήλικες γυναίκες, πάσχει από ακράτεια ούρων σε κάποια στιγμή της ζωής της. Το να το γνωρίζεις και να κατανοείς ότι έχεις «παρέα», είναι το πρώτο βήμα προς μια καλύτερη ζωή με τις διαρροές της κύστης σου.

Κοινοί τύποι ακράτειας ούρων

Αυτό είναι το επόμενο βήμα: κατανόησε το πρόβλημα! Πολύ απλά μιλώντας, η ακράτεια ορίζεται ως η ακούσια απώλεια ούρων, ωστόσο υπάρχουν πολλά είδη. Η ακράτεια επηρεάζει διαφορετικές γυναίκες, με διαφορετικό τρόπο, για διαφορετικούς λόγους.

Η ακράτεια μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση, οι έντονες σωματικές δραστηριότητες ή ακόμα και κάποιες ιατρικές παθήσεις. Αυτοί είναι οι πιο κοινοί τύποι της ακράτειας. Ποιος είναι ο δικός σας;

Επιτακτική ακράτεια

Αυτός ο τύπος ακράτειας, γνωστή και ως υπερδραστήρια κύστη, είναι το αποτέλεσμα βλάβης στα νεύρα ή τους μυς του ιστού της ουροδόχου κύστης. Αυτό προκαλεί ακούσιους σπασμούς στην κύστη, δημιουργώντας την αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση. Είναι πιθανό να μην προλάβεις να φτάσεις στην τουαλέτα εγκαίρως. Ενδέχεται να αισθάνεσαι μια έντονη παρόρμηση να πας στην τουαλέτα, ακόμα κι αν η κύστη σου δεν περιέχει ούρα. Μπορεί να συμβεί στον καθένα, σε οποιαδήποτε ηλικία. Συζήτησε με τον/την ιατρό σου σχετικά με τη διαχείρισή της. Μπορεί να σου προτείνει να ακολουθήσεις μια διατροφή χωρίς πικάντικα τρόφιμα, καφεΐνη και αλκοόλ και με χαμηλά σάκχαρα, ώστε να αποκλείσει τροφές που μπορούν να ερεθίσουν την κύστη σου. Μια σειρά αλλαγών στη συμπεριφορά σου, μπορούν να βοηθήσουν με αυτόν τον τύπο της ακράτειας.

Ακράτεια από προσπάθεια

Η ακράτεια από προσπάθεια, είναι το αποτέλεσμα του αποδυναμωμένου πυελικού εδάφους –το σύστημα των μυών, συνδέσμων και νεύρων που υποστηρίζουν την κύστη, τη μήτρα και τον πρωκτό και βοηθούν στον έλεγχο του σφιγκτήρα της ουρήθρας, που είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο της ουροδόχου κύστης και τη ρύθμιση της ροής των ούρων. Το αποτέλεσμα είναι η διαρροή ούρων όταν ασκείται πίεση –ή στρες– στο πυελικό έδαφος κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το φτάρνισμα, ο βήχας, το γέλιο ή η γυμναστική. Αυτός είναι ένας από τους τύπους της ακράτειας που είναι ακόμα πιο συχνός στις νεαρές γυναίκες, παρά στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Προκαλείται κυρίως λόγω της εγκυμοσύνης. Ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου, είναι η παχυσαρκία και η ηλικία. Η εκτέλεση ασκήσεων πυελικού εδάφους σε τακτική βάση, θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ακράτειας από προσπάθεια. Διάβασε περισσότερα για τις ασκήσεις πυελικού εδάφους εδώ. Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να βοηθήσει, αν αυτό είναι κάτι που σε απασχολεί.

Προϊόντα κατάλληλα για την ακράτεια, όπως ένα σερβιετάκι ή μια σερβιέτα Always Discreet, θα σε «κρατήσει» χωρίς διαρροές και οσμές, χαρίζοντάς σου αυτοπεποίθηση για να συνεχίσεις να κάνεις τις δραστηριότητες που αγαπάς, παρά τις μικροδιαρροές ούρων.

Ακράτεια υπερπλήρωσης

Η ακράτεια υπερπλήρωσης, προκαλείται από μια κύστη που δεν μπορεί να αδειάσει εντελώς, λόγω κάποιας απόφραξης, όπως όγκος, πολύποδας ή πέτρα, ή λόγω μυϊκής αδυναμίας. Η πίεση από μια υπερβολικά γεμάτη κύστη, προκαλεί τη σταθερή εκροή ούρων, ακόμα κι αν δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να ουρήσεις. Η ακράτεια υπερπλήρωσης είναι ο μόνος τύπος ακράτειας που είναι πιο συχνός στους άνδρες, παρά στις γυναίκες.

Δες τον/την ιατρό σου για να σε βοηθήσει να διαγνώσεις υποκείμενα προβλήματα που ενδεχομένως να προκαλούν ακράτεια υπερπλήρωσης. Ενδεχομένως να σου συνταγογραφήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή, που μπορεί να βοηθήσει να τη διαχειριστείς.

Μεικτή ακράτεια

Πρόκειται για ένα συνδυασμό συμπτωμάτων ακράτειας από προσπάθεια, επιτακτικής ακράτειας ή ακράτειας υπερπλήρωσης. Ο πιο κοινός τύπος μεικτής ακράτειας μεταξύ των γυναικών, είναι ο συνδυασμός της ακράτειας από προσπάθεια και της επιτακτικής ακράτειας.

Λειτουργική ακράτεια

Αν μια σωματική ή νοητική αναπηρία σε εμποδίζει να φτάσεις στο μπάνιο εγκαίρως, ενδεχομένως να έχεις λειτουργική ακράτεια. Αυτός ο τύπος ακράτειας αντιμετωπίζεται καλύτερα με τη χρήση προϊόντων ακράτειας, όπως τα εσώρουχα Always Discreet. Είναι εξαιρετικά λεπτά και μπορούν να απορροφήσουν έως και μια πλήρη εκκένωση της κύστης, «ασφαλίζοντας» τα ούρα σε έναν απορροφητικό πυρήνα τζελ, που θα σε κρατήσει στεγνή και άνετη.

Πλήρης ακράτεια

Η πλήρης ακράτεια προκαλεί συνεχείς και ανεξέλεγκτες διαρροές κύστης, συνήθως ως αποτέλεσμα μιας γενετικής βλάβης ή ενός τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη. Συζήτησε με τον/την ιατρό σου αν αντιμετωπίζεις πλήρη ακράτεια. Η χρήση εσωρούχων Always Discreet, θα σε κρατήσει στεγνή και άνετη, κάθε στιγμή.

Μη σταματάς εδώ

Για να κατανοήσεις το προσωπικό σου πρόβλημα με την ακράτεια όσο το δυνατόν καλύτερα, μίλησε στον/την ιατρό σου. Δεν πρέπει ποτέ να ντρέπεσαι να αναφέρεις το ζήτημα. Η συζήτηση αυτή αξίζει! Ο/Η ιατρός σου, θα είναι σε θέση να το διορθώσει, να το θεραπεύσει ή να σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα τις διαρροές της κύστης σου.