Τα πάντα για την ακράτεια και τους διαφορετικούς τύπους της


Ευ Ζην
7/06/2021

Εμφανίζεις μικρές διαρροές ή απώλειες ούρων κατά τη διάρκεια της ημέρας; Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι πάσχεις από ακράτεια ούρων. Πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα που συχνά δεν συζητείται. Ωστόσο, είναι πολύ πιο σύνηθες απ' ό,τι πιστεύουμε.

Τι είναι η ακράτεια;

Ας ξεκινήσουμε από κάποιους ορισμούς. Τι ακριβώς είναι η ακράτεια; Για να το πούμε απλά, είναι η απώλεια ελέγχου της κύστης. Αυτό μπορεί να αφορά από περιστασιακές μικροδιαρροές όταν βήχεις, γελάς ή φταρνίζεσαι, μέχρι ανάγκη για ούρηση τόσο έντονη, ώστε να μην προλαβαίνεις να φτάσεις εγκαίρως στην τουαλέτα.

Πολλές γυναίκες με ακράτεια διακόπτουν ορισμένες δραστηριότητες, λόγω των διαρροών της ουροδόχου κύστης. Πιθανώς να φοβούνται ένα ενδεχόμενο ατύχημα όσο βρίσκονται έξω με τους φίλους τους, γι' αυτό επιλέγουν να μείνουν σπίτι. Ενδεχομένως να μην απολαμβάνουν πια εξίσου τις σωματικές δραστηριότητες όπως η αερόβια γυμναστική, το τένις, τον χορό ή την κηπουρική, λόγω της ακράτειας. Ή, τέλος, είναι πιθανό ακόμα και μια σύντομη έξοδος στο σούπερ μάρκετ –και άρα μακριά από το μπάνιο – να τους προκαλεί μεγάλο άγχος. Όχι πια! Με την κατάλληλη αντιμετώπιση, μπορείς να απολαύσεις μια ζωή γεμάτη με τις αγαπημένες σου δραστηριότητες, παρά την εκδήλωση ακράτειας. Υπάρχει μια κοινή παρανόηση σχετικά με το θέμα της ακράτειας και συγκεκριμένα ότι αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Ωστόσο, 1 στις 3 γυναίκες άνω των 35 ετών αντιμετωπίζει ακράτεια. Επομένως, αν εκδηλώνεις μικρές διαρροές ή απώλειες ούρων, δεν είσαι η μόνη.

Συμπτώματα και τύποι ακράτειας

Τα συμπτώματα της ακράτειας που εκδηλώνεις, εξαρτώνται από τον τύπο της ακράτειας που αντιμετωπίζεις.

Υπάρχουν πέντε βασικοί τύποι ακράτειας ούρων:

Ακράτεια από προσπάθεια:

Η ακράτεια από προσπάθεια οφείλεται στο εξασθενημένο πυελικό έδαφος, δηλαδή το σύστημα των μυών, συνδέσμων και νεύρων που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη σου. Όταν το πυελικό έδαφός σου έχει εξασθενήσει, δεν είναι πια σε θέση να συγκρατεί μικρές διαρροές ούρων κάθε φορά που δέχεται πίεση από ενέργειες όπως ο βήχας, το φτάρνισμα, το γέλιο ή το σήκωμα βάρους. Διάβασε περισσότερα για την ακράτεια από προσπάθεια εδώ.

Επιτακτική ακράτεια:

Η επιτακτική ακράτεια, γνωστή και ως υπερδραστήρια κύστη, προκαλείται από βλάβες των νεύρων που βρίσκονται μέσα στην ουροδόχο κύστη και γύρω από αυτήν. Το αποτέλεσμα είναι η κύστη να μην μπορεί πια να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με τον εγκέφαλο, όταν χρειάζεται να εκκενωθεί. Αυτό οδηγεί σε αιφνίδια, έντονη ανάγκη ούρησης, που συχνά δεν σου αφήνει αρκετό χρόνο να φτάσεις στο μπάνιο, με αποτέλεσμα την ακούσια απώλεια ούρων. Η ανάγκη για ούρηση μπορεί να εμφανίζεται συχνότερα απ' ό,τι θα συνέβαινε με μια υγιή ουροδόχο κύστη, που μπορεί να σημαίνει ότι ξυπνάς περισσότερες από μία φορές προκειμένου να ουρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Διάβασε περισσότερα για την επιτακτική ακράτεια εδώ.

Ακράτεια υπερπλήρωσης:

Η ακράτεια υπερπλήρωσης προκαλείται όταν η ουροδόχος κύστη σου αδυνατεί να αδειάσει εντελώς. Η πίεση μιας υπερβολικά γεμάτης κύστης οδηγεί στη διαρκή, ακούσια εκροή ή απώλεια ούρων. Διάβασε περισσότερα για την ακράτεια υπερπλήρωσης εδώ.

Λειτουργική ακράτεια:

Η λειτουργική ακράτεια είναι το αποτέλεσμα σωματικής ή νοητικής αναπηρίας που σε εμποδίζει από το να φτάσεις στο μπάνιο εγκαίρως για να εκκενώσεις την κύστη σου.

Μεικτή ακράτεια:

Η μεικτή ακράτεια είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός δύο ή περισσότερων από τους παραπάνω τύπους ακράτειας.

Αιτίες ακράτειας ούρων

Εγκυμοσύνη και τοκετός – Οι ορμονικές αλλαγές και το βάρος του εμβρύου, μπορούν να επηρεάσουν το πυελικό έδαφος. Ο κολπικός τοκετός μπορεί να βλάψει το πυελικό έδαφος και τα γειτονικά νεύρα και ιστούς, προκαλώντας χρόνια ακράτεια από προσπάθεια ή επιτακτική ακράτεια.

Υπερβολικό βάρος – Τα περιττά κιλά πιέζουν το πυελικό έδαφος, προκαλώντας ακράτεια από προσπάθεια. Αυτό συχνά διορθώνεται με την απώλεια βάρους.

Ηλικία – Οι ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με την εμμηνόπαυση, μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την επένδυση της ουρήθρας και της κύστης, καθώς και να εξασθενίσουν τους μυς της ουροδόχου κύστης. Αυτό οδηγεί σε ακράτεια από προσπάθεια.

Προηγούμενο χειρουργείο – Ένα προηγούμενο χειρουργείο στην περιοχή της κάτω κοιλίας, όπως η υστερεκτομή ή η καισαρική τομή, είναι πιθανό να έχει προκαλέσει βλάβη στα νεύρα που καταλήγουν στην κύστη, με αποτέλεσμα την επιτακτική ακράτεια.

Απόφραξη – Οι εμπλοκές σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος, όπως οι πέτρες ή οι πολύποδες στην κύστη ή την ουρήθρα, ενδέχεται να εμποδίζουν την πλήρη εκκένωση της κύστης, οδηγώντας σε ακράτεια υπερπλήρωσης.

Νευρολογικές διαταραχές – Ασθένειες όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή η νόσος του Πάρκινσον, συχνά επηρεάζουν την επικοινωνία του εγκεφάλου με τα νεύρα του σώματος, προκαλώντας επιτακτική ακράτεια.

Κάπνισμα – Ο χρόνιος βήχας καπνιστών, μπορεί να αποδυναμώσει το πυελικό έδαφος ασκώντας διαρκώς επαναλαμβανόμενη πίεση στους μυς του, με αποτέλεσμα την εξασθένισή τους.

Ουρολοίμωξη – Οι ουρολοιμώξεις ερεθίζουν και δημιουργούν φλεγμονή στους ιστούς της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, προκαλώντας ακράτεια ούρων. Αυτός ο τύπος ακράτειας είναι προσωρινός και θα υποχωρήσει όταν θεραπευτεί η μόλυνση.

Λύσεις και θεραπείες για την ακράτεια

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις την ακράτεια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της ακράτειας που εκδηλώνεις. Οι θεραπείες ποικίλουν από αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όσον αφορά το τι τρως και πίνεις και πότε, και φτάνουν μέχρι και το χειρουργείο. Άσχετα από τον τύπο ακράτειας που εμφανίζεις, μια λύση που τους καλύπτει όλους, είναι η χρήση προϊόντων για τις διαρροές της ουροδόχου κύστης, όπως σερβιετάκια, σερβιέτες και εσώρουχα, ειδικά για την ακράτεια. Το ποια από αυτά τα προϊόντα θα επιλέξεις, εξαρτάται από την έκταση της ακράτειας που αντιμετωπίζεις. Η ALWAYS DISCREET είναι μια σειρά από πολύ λεπτά και απορροφητικά προϊόντα όπως σερβιετάκια, σερβιέτες και εσώρουχα, που σου επιτρέπουν να συνεχίζεις διακριτικά τις δραστηριότητές σου, χωρίς να ανησυχείς για τις διαρροές της κύστης σου. Τα προϊόντα ALWAYS DISCREET διαθέτουν απορροφητικό πυρήνα που μετατρέπει τα υγρά σε τζελ –με αυτόν τον τρόπο, μειώνουν τα υγρά και εξουδετερώνουν τις οσμές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτή η τεχνολογία βοηθά επίσης τα προϊόντα ALWAYS DISCREET να παραμένουν λεπτά και εύκαμπτα, ώστε να μπορείς να τα φοράς με άνεση. Έτσι, δεν είναι ορατά μέσα από τα ρούχα σου –ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αν δεν θέλεις να μοιραστείς με τους γύρω σου το γεγονός ότι χρησιμοποιείς προϊόντα για την ακράτεια. Επίλεξε το κατάλληλο προϊόν ALWAYS DISCREET για εσένα και επέστρεψε στις αγαπημένες σου δραστηριότητες, χωρίς να ανησυχείς για τις διαρροές της κύστης σου.