Τα πλεονεκτήματα της χρήσης οδοντικού νήματος


Ευ Ζην
6/09/2019
Η σημασία του να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή.

Αν νομίζετε πως τα μαργαριταρένια, λευκά δόντια σας αρχίζουν να ξεθωριάζουν, σας έχουμε μερικά ενδιαφέροντα προϊόντα για λεύκανση στο σπίτι. Άλλα να θυμάστε ότι κανένα προϊόν λεύκανσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος των δοντιών δύο φορές την ημέρα και της καθημερινής χρήσης οδοντικού νήματος.

Οι λεκέδες μπορούν να οδηγήσουν στον σχηματισμό πλάκας αλλά και πέτρας. Η τακτική χρήση οδοντικού νήματος απομακρύνει την πλάκα και βοηθάει στην πρόληψη του σχηματισμού της που μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό πέτρας.

Χρειάζεστε κι άλλους λόγους για να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα; Με τη χρήση του μπορείτε να κάνετε τα δόντια σας να φαίνονται πιο λευκά, απομακρύνοντας την πλάκα και τυχόν υπολείμματα τροφών που ίσως να μην φαίνονται στον καθρέφτη ή να βρίσκονται σε περιοχές που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα.

Προσπαθήστε να εντάξετε στη ρουτίνα της στοματικής σας υγιεινής την καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος και το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με ειδική οδοντόκρεμα για λεύκανση, όπως την Oral-B 3D White Luxe Pearl Shine. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βελτιώσετε την εμφάνιση των δοντιών σας.

Συμπεριλάβετε την τακτική χρήση οδοντικού νήματος στην καθημερινότητά σας και να είστε σίγουροι ότι θα αυξήσετε τις πιθανότητες να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή. Παράλληλα, θα μειώσετε τις πιθανότητες να χρειαστείτε τεχνητή οδοντοστοιχία αργότερα.

Η σημασία της χρήσης οδοντικού νήματος

Η καθημερινή χρήση του είναι σημαντική για την απομάκρυνση της πλάκας και τη διατήρηση της στοματικής σας υγιεινής. Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν το οδοντικό νήμα γιατί θεωρούν τη διαδικασία επώδυνη. Τα σωστά προϊόντα μπορούν να κάνουν τη διαδικασία αυτή εύκολη και ανώδυνη.

Ο συχνός μεσοδόντιος καθαρισμός με οδοντικό νήμα ή ειδικά βουρτσάκια βοηθάει στην αφαίρεση της πλάκας, απομακρύνοντας έτσι τα βακτήριά της από το στόμα σας.

Πολλοί πιστεύουν πως το απλό οδοντικό νήμα είναι το μοναδικό αποτελεσματικό προϊόν καθαρισμού των δοντιών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων, όλων την ηλικιών, με οποιαδήποτε κατάσταση οδοντικής υγιεινής. Αν ανήκετε σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες, τότε σας προτείνουμε κάποιες πιο εξειδικευμένες τεχνικές:

  • Φοράτε σιδεράκια: Αν φοράτε σιδεράκια ή έχετε τεχνητή οδοντοστοιχία, δοκιμάστε ένα ειδικά σχεδιασμένο οδοντικό νήμα με σκληρή άκρη για να μπορείτε να το περάσετε σαν κλωστή κάτω από το κυρίως σύρμα από τα σιδεράκια σας και με σπογγώδες υλικό για να γλιστράει και να περνάει εύκολα ανάμεσα στα δόντια σας.
  • Έχετε παιδί: Είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά σας τα πλεονεκτήματα της χρήσης οδοντικού νήματος από μικρή κιόλας ηλικία. Μπορείτε να ξεκινήσετε να τα μαθαίνετε να το χρησιμοποιούν στην ηλικία των 5-7 ετών. Ωστόσο, πολλά παιδιά δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και μπορεί να παραπονιούνται ότι είναι μια δύσκολη ή επίπονη διαδικασία.

Πώς συμβάλλει στη λεύκανση των δοντιών

Το ειδικό οδοντικό νήμα για λεύκανση είναι μία από τις πολλές επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας. Μερικά είδη λευκαντικού νήματος είναι επικαλυμμένα με μικροσκοπικά, λειαντικά σωματίδια πυριτίου. Άλλα περιέχουν συστατικά όπως το υπεροξείδιο του ασβεστίου, που βοηθούν στη διάλυση της περίσσειας πρωτεϊνών που περιέχονται στο σάλιο, οι οποίες εναποτίθενται στα δόντια και μπορούν να προκαλέσουν ξεθώριασμα.

Ο κυριότερος τρόπος, βέβαια, με τον οποίο το οδοντικό νήμα βελτιώνει την εμφάνιση των δοντιών, είναι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών και της βακτηριακής πλάκας -αντί να λευκαίνει απλά τα δόντια σας- διατηρώντας έτσι τα ούλα σας υγιή. 

Να θυμάστε πως το οδοντικό νήμα, το στοματικό διάλυμα και η οδοντόκρεμα που έχουν στόχο τη λεύκανση, μπορούν να σας παρέχουν μονάχα κάποιες μικρές αλλαγές στο χρώμα των δοντιών σας. Αν έχετε έντονους λεκέδες, θήκες δοντιών ή εμφυτεύματα, ίσως να χρειαστείτε ειδική μεταχείριση για να τα κάνετε πιο λευκά. Σε αυτή την περίπτωση, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

Πώς καταπολεμά την κακοσμία και ενισχύει την αυτοεκτίμηση

Καλύτερα να αντιμετωπίζετε τη ζωή με αυτοπεποίθηση. Έτσι, αν υποφέρετε από χρόνια κακοσμία (γνωστή και ως χαλίτωση), τότε έχετε ένα παραπάνω λόγο να χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση του παίζει ρόλο-κλειδί στην πρόληψη της κακοσμίας γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των μικρών υπολειμμάτων τροφών που κολλάνε ανάμεσα στα δόντια και γύρω από τα ούλα —τις δύσκολες αυτές περιοχές που δεν τις φτάνουν οι οδοντόβουρτσες.

Όταν δεν απομακρύνονται τα υπολείμματα τροφών αρχίζουν να συσσωρεύονται βακτήρια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία. Βέβαια, κάποια φαγητά όπως το σκόρδο μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή που διαρκεί μέχρι το σώμα σας να επεξεργαστεί αυτό το πικάντικο γεύμα.

Η καλή στοματική υγιεινή είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της κακοσμίας. Γι' αυτό, μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και να προγραμματίζετε τακτικούς οδοντικούς ελέγχους. Αν, παρά την καλή στοματική υγιεινή, η δυσάρεστη αναπνοή παραμένει, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας —σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι δείγμα σοβαρής πάθησης όπως η βρογχίτιδα, ο διαβήτης ή τα ηπατικά προβλήματα.

Οδοντικό νήμα για υγιή ούλα

Η ουλίτιδα είναι το πρώτο στάδιο της νόσου των ούλων αλλά είναι και η πιο συχνά θεραπεύσιμη. Ο μεσοδόντιος καθαρισμός με οδοντικό νήμα ή ειδικά βουρτσάκια είναι ένα βήμα για τη διατήρηση της υγείας των ούλων.

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από ευαισθησία ή αιμορραγίες στα ούλα, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αποφύγουν τον μεσοδόντιο καθαρισμό, με τον φόβο ότι θα κάνει μεγαλύτερο κακό στα ματωμένα ούλα τους. Στην πραγματικότητα όμως, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ούλων, βοηθώντας στην πρόληψη της αιμορραγίας.

Οδοντικό νήμα για καλύτερη υγεία

Η καθημερινή χρήση του δεν διατηρεί απλώς τα δόντια σας υγιή —η καλή στοματική υγιεινή συμβάλλει και στην καλή υγεία γενικότερα με διάφορους τρόπους.

Επιπλέον, η χρήση οδοντικού νήματος σάς δίνει την ευκαιρία να εξετάζετε το στόμα σας συχνά για τυχόν πρηξίματα ή κοκκινίσματα στη γλώσσα και τα δόντια. Αυτά μπορεί να οφείλονται σε κάποιες διατροφικές διαταραχές ή άλλες παθήσεις που καλό είναι να ελέγξετε. 

Ακόμη κι αν δεν ήσασταν συνεπείς σχετικά με τη μεσοδόντια υγιεινή κατά την παιδική και εφηβική σας ηλικία, ποτέ δεν είναι αργά για μια σωστή στοματική υγιεινή. Τα οδοντικά νήματα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να είναι απαλά και να τα νιώθετε άνετα ακόμη και αν έχετε ευαίσθητα ούλα, ενώ ταυτόχρονα είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε να μπορούν να απομακρύνουν την πλάκα που συσσωρεύεται γύρω από τα δόντια.

Αν και η περιοδοντική νόσος δεν είναι το κύριο αίτιο καταστροφής του πολφού, τα χρόνια ασθενή ούλα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας δοντιών ή ανάγκης για απονεύρωση. Και παρόλο που το καθημερινό βούρτσισμα (δύο φορές την ημέρα) είναι σημαντικό για την στοματική υγιεινή, από μόνο του δεν μπορεί να σας προστατεύσει από τις παθήσεις των ούλων και την απώλεια δοντιών που θα επιφέρουν αυτές.