Έξι συμβουλές για σωστό πλύσιμο που θα κάνουν τη διαφορά στα ρούχα σου


Σπίτι
3/10/2019
Από το απορρυπαντικό μέχρι το είδος των υφασμάτων

Το πλύσιμο των ρούχων αποτελεί μία… συνήθεια η οποία δεν απουσιάζει από το πρόγραμμα των εβδομαδιαίων ή ακόμη και καθημερινών εργασιών του σπιτιού. Οι περισσότεροι από εμάς, πλένουμε συνήθως τα ρούχα σχεδόν αυτόματα και με μεγάλη ευκολία. Διότι στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού στο πλυντήριο για να αισθανθούμε ότι έχουμε τα καθαρά ρούχα που επιθυμούμε.

Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε όμως, ότι πλένουμε και καθαρίζουμε σωστά τα ρούχα μας; Η φροντίδα των ρούχων -και δη η σωστή και αποτελεσματική- περιλαμβάνει αρκετά «κεφάλαια» τα οποία αξίζει να εξετάσουμε: Από τη δοσολογία του απορρυπαντικού μέχρι τον καθαρισμό των διαφορετικών υφασμάτων. Αφιέρωσε, λοιπόν, λίγα λεπτά από τον χρόνο σου για να μάθεις τα washing tips που θα κάνουν τη διαφορά στο πλύσιμο των ρούχων σου. Σίγουρα αξίζει.

1. Η υπερφόρτωση του πλυντηρίου

Μπορεί να μην το γνώριζες, όμως η υπερφόρτωση του πλυντηρίου μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από προβλήματα, τόσο στην ίδια τη συσκευή όσο και στα ρούχα σου. Καλό είναι, λοιπόν, να φροντίζεις να μη βάζεις πολλά ρούχα στον κάδο του πλυντηρίου και κυρίως, να μην τα πιέζεις μέσα σε αυτόν. Για να είσαι σίγουρη πως έχεις γεμίσει με το σωστό τρόπο το πλυντήριο, ακολούθησε τον κανόνα της μίας παλάμης. Φρόντισε, δηλαδή, να βεβαιωθείς πως το πλάτος της παλάμης σου κάθετα χωρά ανάμεσα στα ρούχα και την κορυφή του κάδου. Να θυμάσαι πως ένα πλυντήριο που είναι σωστά φορτωμένο, θα σου δώσει και την καλύτερη πλύση. Αντιθέτως, υπερφορτώνοντας το πλυντήριο, θα προκληθεί φθορά στη συσκευή, ενώ τα ρούχα δεν θα καθαρίζονται σωστά και επαρκώς.

2. Οι ετικέτες των ρούχων

Ακόμη και αν αισθάνεσαι πως είσαι «αστέρι» στο πλύσιμο των ρούχων, καλό είναι να μην παραλείπεις να διαβάζεις τις ετικέτες τους προτού τα πλύνεις. Πρόκειται για μία κίνηση την οποία συχνά πολλοί αμελούν, με αποτέλεσμα να προκαλούν φθορά στα ρούχα και φυσικά, να μην έχουν το καθαρό αποτέλεσμα που επιθυμούν. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις αν ένα ρούχο πρέπει να πλυθεί στο χέρι ή στο πλυντήριο, ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για την πλύση, αν επιτρέπεται ή όχι να χρησιμοποιήσεις λευκαντικό, αν μπορείς να το βάλεις στο στεγνωτήριο ή αν μπορείς να το σιδερώσεις και σε ποια θερμοκρασία επιτρέπεται να το κάνεις. Οι πληροφορίες είναι πολλές, όμως αν τις ακολουθήσεις θα διατηρήσεις τα ρούχα σου σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό στοιχείο είναι να είσαι σε θέση να διαβάζεις σωστά τις ετικέτες των ρούχων και να κατανοείς τι σημαίνουν. Αν έχεις απορίες για τα σήματα στις ετικέτες, δες ένα βίντεο με πολύτιμα washing tips για να τις λύσεις!

Έξι συμβουλές για σωστό πλύσιμο που θα κάνουν τη διαφορά στα ρούχα σου

3. Η απαραίτητη προσοχή στα υφάσματα

Μία ακόμη πολύτιμη συμβουλή σε ό,τι αφορά το πλύσιμο των ρούχων, έχει να κάνει με τα υφάσματα από τα οποία αποτελούνται. Είναι συνεπώς σημαντικό να τα ελέγξεις πριν την πλύση. Για παράδειγμα, τα μάλλινα και τα μεταξωτά είναι περισσότερο ευαίσθητα. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να δώσεις βάση στο πώς θα τα πλύνεις και σε ποια θερμοκρασία.

4. Η προστασία των χρωματιστών ρούχων

Στην περίπτωση που θέλεις να αισθάνεσαι σίγουρη πως γνωρίζεις τα πάντα για το πλύσιμο των ρούχων, αξίζει να δώσεις βάση στο πώς καθαρίζεις τα χρωματιστά. Για να τα προστατέψεις από το ξεθώριασμα και να διατηρήσεις τα χρώματά τους ζωντανά για πολλά ακόμη χρόνια, καλό είναι να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα. Ποια είναι αυτά; Το να ξεχωρίσεις πριν το πλύσιμο τα χρωματιστά από τα υπόλοιπα ρούχα και το να στραφείς γενικά σε ένα υγρό απορρυπαντικό που δεν περιέχει λευκαντικές ουσίες ή σε κάψουλες πλυντηρίου, όπως τα γνωστά μας Ariel 3in1 PODS. Με την υπερσυμπυκνωμένη καθαριστική δύναμή τους, θα σε βοηθήσουν να έχεις το ζωντανό και καθαρό αποτέλεσμα που θέλεις.

5. Η επιλογή του σωστού προγράμματος

Όσον αφορά το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο, το σωστό πρόγραμμα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κάνε, λοιπόν, ένα διαχωρισμό αφού ελέγξεις τις ετικέτες των ρούχων σου και διάλεξε το κατάλληλο πρόγραμμα. Τα ανθεκτικά ρούχα χρειάζεται να πλένονται συνήθως σε προγράμματα μεγαλύτερης διάρκειας με δυνατή ανάδευση. Το ίδιο και τα πολύ βρόμικα items.

6. Το κατάλληλο απορρυπαντικό ρούχων

Για το τέλος αφήσαμε μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για το πλύσιμο των ρούχων, δηλαδή εκείνη που αφορά το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείς. Η κατάλληλη επιλογή θα σου φέρει και το επιθυμητό αποτέλεσμα και καλό είναι να έχεις πάντα κατά νου πως ένα τυχαίο απορρυπαντικό δεν θα καθαρίσει το ίδιο όλα σου τα ρούχα. Για παράδειγμα, στα χρωματιστά και τα σκούρα καλό είναι να χρησιμοποιείς προϊόντα που δεν περιέχουν λευκαντικές ουσίες και ακόμη καλύτερα, ένα υγρό απορρυπαντικό που είναι σκληρό με τους λεκέδες και απαλό με τα ρούχα, όπως το Ariel Υγρό Απορρυπαντικό.

Για να έχεις ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, δοκίμασε απλώς να τοποθετείς στο εξής το καπάκι προεργασίας του Ariel στον κάδο του πλυντηρίου, αφού πρώτα το γεμίσεις με την επιθυμητή ποσότητα απορρυπαντικού.

Έξι συμβουλές για σωστό πλύσιμο που θα κάνουν τη διαφορά στα ρούχα σου

Ό,τι και αν επιλέξεις, να θυμάσαι πως στόχος σου είναι να βρεις ένα προϊόν που έχει εξαιρετική αποτελεσματικότητα στην αφαίρεση των λεκέδων από την πρώτη πλύση και χαρίζει στα ρούχα σου άρωμα φρεσκάδας. Το σίγουρο είναι πως οι παραπάνω συμβουλές πλυσίματος, θα κάνουν τη διαφορά στα αγαπημένα σου ρούχα.