Διατηρήστε τα καλοκαιρινά σας υφάσματα σε άριστη κατάσταση


Σπίτι
4/10/2018
Τα καλοκαιρινά σας ρούχα φθείρονται εύκολα λόγω των ευαίσθητων υφασμάτων αλλά και της πιο ανέμελης χρήσης.

Σας παρουσιάζουμε χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσετε τα ρούχα σας σε καλή κατάσταση, για μεγαλύτερο διάστημα. 

Τα καλοκαιρινά υφάσματα —τα βαμβακερά, τα λινά και τα ζέρσεϊ— απαιτούν περισσότερη φροντίδα από τα υπόλοιπα. Μπορείτε όμως να κάνετε κάτι γι'αυτό, ακολουθώντας τις συμβουλές μας για να τα διατηρήσετε σαν καινούρια!

Βαμβακερά

Τα βαμβακερά υφάσματα είναι δροσερά, απαλά και ιδανικά για το καλοκαίρι. Δυστυχώς όμως, έχουν την τάση να «μαζεύουν» στο πλύσιμο και χρειάζονται προσοχή. Κάποια από αυτά, γνωστά ως «υφάσματα πουκαμίσων» (που έχουν προπλυθεί), είναι πιο ασφαλή για πλύσιμο με ζεστό νερό, σε περίπτωση που έχετε να αντιμετωπίσετε σκληρούς λεκέδες. Διαφορετικά, προτιμήστε την πλύση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και δοκιμάστε τις υγρές κάψουλες Ariel PODS 3σε1. Στη συνέχεια, τεντώστε τα πλυμένα ρούχα όσο είναι ακόμη υγρά και αφήστε τα να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο. Αν ο χρόνος σας πιέζει και πρέπει να χρησιμοποιήσετε το στεγνωτήριο, βγάλτε τα προτού στεγνώσουν τελείως και στη συνέχεια αφήστε τα να στεγνώσουν μόνα τους. Μπορείτε να σιδερώσετε ελεύθερα τα βαμβακερά ρούχα και, μάλιστα, να επαναφέρετε με αυτόν τον τρόπο τα ρούχα που έχουν «μαζέψει» λίγο. Αν τα ρούχα σας έχουν κεντήματα ή έχουν διακοσμητικά στοιχεία, γυρίστε τα από την ανάποδη και σιδερώστε την εσωτερική τους πλευρά.

Λινά

Το λινό ρούχο είναι σχεδόν ταυτισμένο με το καλοκαίρι. Παρόλο που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, μπορείτε να το πλύνετε είτε στο πλυντήριο είτε στο χέρι, με άψογο αποτέλεσμα.

  • Για πλύσιμο στο πλυντήριο: Χρησιμοποιήστε ήπιο απορρυπαντικό και επιλέξτε πρόγραμμα με μέτρια ή χαμηλή θερμοκρασία. Τα λινά έχουν την τάση να τσαλακώνουν γιατί απορροφούν πολύ νερό. Γι'αυτό βγάλτε τα από το πλυντήριο αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το πλύσιμο, τεντώστε τα και επαναφέρετέ τα στην αρχική τους μορφή πριν το άπλωμα ή το στέγνωμα στο στεγνωτήριο. Προσοχή: τα λινά ρούχα «μαζεύουν» στο στεγνωτήριο!
  • Για πλύσιμο στο χέρι: χρησιμοποιήστε ζεστό νερό με κατάλληλο υπερσυμπυκνωμένο υγρό, ανακατέψτε για να διαλυθεί το υγρό στο νερό πριν βυθίσετε τα ρούχα και αφήστε τα να μουλιάσουν για περισσότερο από μία ώρα. Ανακινήστε απαλά, ώστε να αφαιρέσετε τη βρομιά και τους λεκέδες και ξεπλύνετε με καθαρό νερό τρεις φορές, στύβοντας τα ρούχα μετά από κάθε ξέπλυμα ώστε να απομακρύνετε το πολύ νερό. Επαναφέρετέ τα στην αρχική τους μορφή πριν το άπλωμα ή το στέγνωμα στο στεγνωτήριο.

Ζέρσεϊ

Το ύφασμα αυτό είναι ελαφρύ, ελαστικό και δροσερό - ιδανικό για δραστήρια παιδιά. Εάν τα ρούχα δεν έχουν δύσκολους λεκέδες, μπορείτε να τα πλύνετε σε χαμηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο. Για δύσκολους λεκέδες, χρησιμοποιήστε τις υγρές κάψουλες Ariel PODS 3σε1. Επαναφέρετέ τα στην αρχική τους μορφή όσο είναι ακόμη νωπά και αποφύγετε το στεγνωτήριο γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα συρρικνώσει πολύ τα αγαπημένα ρούχα του παιδιού σας!

Λευκά

Επειδή τα λευκά μπορούν εύκολα να γίνουν κίτρινα ή γκρι, ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να διατηρήσετε τη λάμψη τους:

  • Αφαιρέστε τους λεκέδες όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εάν πρόκειται για λιπαρούς λεκέδες, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, το κρύο νερό είναι το ιδανικότερο καθώς το ζεστό μπορεί να «αιχμαλωτίσει» τους λεκέδες στο ύφασμα. Διαλύστε το Ariel απορρυπαντικό σε σκόνη σε νερό και βυθίστε τα ρούχα για μερικές ώρες (ή για όλη τη νύχτα, εάν πρόκειται για πολύ επίμονους λεκέδες). Αντιμετωπίστε τους λεκέδες με το Ariel υγρό απορρυπαντικό (ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία) και πλύνετε στο πλυντήριο ως συνήθως.
  • Για κανονικούς, καθημερινούς λεκέδες, πλύνετε τα λευκά σε ζεστές ή καυτές θερμοκρασίες. Πλύνετε ξεχωριστά τα λευκά από τα υπόλοιπα ρούχα για καλύτερα αποτελέσματα και απλώστε τα στον ήλιο για να στεγνώσουν αλλά και να «επωφεληθούν» από την λευκαντική δράση των ακτινών του ήλιου.