Τα λάθη που κάνουμε ενώ βάζουμε πλυντήριο και δεν τα γνωρίζουμε


Σπίτι
1/10/2020
Από τα ανοιχτά φερμουάρ στη χρήση μαλακτικού

Η καθαριότητα των ρούχων αποτελεί μία βασική προτεραιότητα σε κάθε σπίτι και συνήθως, δεν απουσιάζει από το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα. Το ένα πλυντήριο ακολουθεί συνήθως το άλλο και κάπως έτσι, το πλύσιμο των ρούχων μετατρέπεται σε μία διαδικασία ρουτίνας.

Εκεί που πιστεύαμε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε για τη φροντίδα των ρούχων και ενώ αισθανόμασταν πως σε ό,τι αφορά στο πλυντήριο, μπορούμε να καθαρίσουμε ακόμη και τους πιο επίμονους λεκέδες από τα ρούχα και με κλειστά μάτια, αντιληφθήκαμε πως υπάρχουν ορισμένα μικρά αλλά σημαντικά λάθη, που σχεδόν όλοι κάνουμε εν αγνοία μας, όταν βάζουμε πλυντήριο.

Ιδού, λοιπόν, ποια είναι τα λάθη αυτά και γιατί αξίζει να προσπαθήσουμε να τα αποφύγουμε, την επόμενη φορά που θα βάλουμε πλυντήριο.

Αφήνουμε τα φερμουάρ ανοιχτά

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς, δεν έχουμε σκεφτεί να κλείσουμε τα φερμουάρ από τα παντελόνια μας προτού τα βάλουμε στο πλυντήριο. Όπως βγάζουμε ένα φορεμένο παντελόνι, έτσι ακριβώς το βάζουμε στον κάδο με τα άπλυτα και εν συνεχεία, στο πλυντήριο. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως η συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να αποβεί καταστροφική για ένα αγαπημένο μας ρούχο. Πώς και γιατί; Διότι πολύ εύκολα ένα ύφασμα μπορεί να «πιαστεί» στα δόντια του φερμουάρ.

Πλένουμε πάντα σε υψηλές θερμοκρασίες

Οι θερμοκρασίες στις οποίες είναι καλό να πλένουμε το κάθε ρούχο, αναγράφονται στις ετικέτες τους. Το πρόβλημα είναι ότι ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος που έχουμε συχνά στη διάθεσή μας και η βιασύνη μας, μας οδηγούν στο να πλένουμε σχεδόν όλα τα ρούχα σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία και σε πολλές περιπτώσεις, υψηλή. Εκτός από τα μικρόβια, θεωρούμε ότι το πλύσιμο των ρούχων σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να μας εγγυηθεί ότι θα απομακρύνουμε ακόμη και τους πλέον δύσκολους και επίμονους λεκέδες. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Αντιθέτως, συχνά καταλήγουμε να καταστρέφουμε με αυτόν τον τρόπο τα ρούχα που αποτελούνται από περισσότερο ευαίσθητα και λιγότερο ανθεκτικά υφάσματα. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, είναι πως χρησιμοποιώντας το κατάλληλο απορρυπαντικό ρούχων, δεν χρειάζεται να πλένουμε πάντα σε υψηλές θερμοκρασίες για να απομακρύνουμε τους λεκέδες. Το Απορρυπαντικό Πλυντηρίου Lenor Allin1 PODS Gold Orchid, για παράδειγμα, προσφέρει εκπληκτική καθαριότητα, ακαταμάχητη απαλότητα, φροντίδα των ινών, προστασία των χρωμάτων και φρεσκάδα που διαρκεί, ακόμα και σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Η προστασία και η καθαριότητα των ρούχων μας, λοιπόν, είναι ζήτημα επιλογών.

Τα λάθη που κάνουμε ενώ βάζουμε πλυντήριο και δεν τα γνωρίζουμε

Χρησιμοποιούμε παραπάνω απορρυπαντικό ρούχων από όσο χρειάζεται

Ο κανόνας του όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο, δεν ισχύει σε ό,τι αφορά στο πλύσιμο των ρούχων. Αντιθέτως, χρησιμοποιώντας περισσότερο απορρυπαντικό από όσο αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος μας (με βάση τις πληροφορίες για τη δοσολογία), όχι μόνο δεν θα καθαρίσουμε επαρκώς τα ρούχα μας, αλλά ενδέχεται να τα κάνουμε να βγουν από το πλυντήριο πιο βρόμικα. Διότι η μεγαλύτερη ποσότητα απορρυπαντικού ρούχων, μπορεί να δημιουργήσει ένα στρώμα σαπουνάδας γεμάτο από βρομιά και βακτήρια μέσα στο πλυντήριο. Ας μην ξεχνάμε ακόμη πως το επιπλέον απορρυπαντικό σε κάθε πλύση, μπορεί να επιβαρύνει και το ίδιο το πλυντήριο, λόγω των έξτρα υπολειμμάτων που θα συγκεντρωθούν στις σωληνώσεις.

Τα λάθη που κάνουμε ενώ βάζουμε πλυντήριο και δεν τα γνωρίζουμε

Δεν πλένουμε τα ρούχα ξεκούμπωτα

Πόσες φορές έχετε βάλει κάποια από τα αγαπημένα σας ρούχα στο πλυντήριο κουμπωμένα; Πιθανότατα αρκετές. Το γεγονός ότι πλένουμε συχνά τα ρούχα κουμπωμένα, πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό λάθος που κάνουμε όταν βάζουμε πλυντήριο. Οι ειδικοί μας προτρέπουν να αφήνουμε τα ρούχα μας ξεκούμπωτα, διότι σε διαφορετική περίπτωση τα κουμπιά μπορούν να «πιαστούν» σε ένα άλλο ρούχο και να το ξηλώσουν ή ακόμη και να χαλαρώσουν οι τρύπες τους στο ύφασμα.

Κλείνουμε την πόρτα του πλυντηρίου μετά την πλύση

Ένα αναμφίβολα σημαντικό λάθος που κάνουμε συχνά όταν βάζουμε πλυντήριο, είναι ότι κλείνουμε την πόρτα της συσκευής έπειτα από κάθε πλύση. Το γεγονός αυτό μπορεί να βλάψει το πλυντήριό μας, αλλά και τα ρούχα μας. Βλέπετε, κλείνοντας την πόρτα του πλυντηρίου, «κλειδώνουμε» σε αυτό την υγρασία και έτσι, ευνοούμε τη δημιουργία μούχλας και δυσάρεστων οσμών, οι οποίες μπορούν να περάσουν στα ρούχα μας. Καλό είναι, λοιπόν, να αφήνουμε την πόρτα του πλυντηρίου μας ανοιχτή έπειτα από κάθε χρήση, προκειμένου να του επιτρέπουμε να στεγνώνει και να εμποδίζουμε την ανάπτυξη βακτηρίων.

Δεν χρησιμοποιούμε πάντα μαλακτικό

Σημαντικό λάθος που στερεί από τα ρούχα μας ένα υπέροχο άρωμα, επιπλέον απαλότητα και μία όμορφη όψη. Μπορεί η χρήση μαλακτικού να μην κρίνεται απαραίτητη για την καθαριότητα των ρούχων μας, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη φροντίδα τους. Για να μας συντροφεύσουν τα νέα μας ρούχα για πολλά ακόμη χρόνια, είναι σημαντικό να μην αμελούμε να βάζουμε μαλακτικό στο πλυντήριο, σε κάθε πλύσιμο. Ουσιαστικά, ένα καλό μαλακτικό, μπορεί να προσφέρει στα ρούχα απαλότητα, προστασία και φρεσκάδα που διαρκεί έως και 1 εβδομάδα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του μαλακτικού ρούχων Lenor Gold Orchid Luxe!


Τα λάθη που κάνουμε ενώ βάζουμε πλυντήριο και δεν τα γνωρίζουμε

Αυτά είναι τα λάθη που κάνουμε συχνά όταν βάζουμε πλυντήριο και δεν γνωρίζουμε. Ας ελπίσουμε ότι τώρα που τα βάλαμε κάτω από το «μικροσκόπιό» μας και ενημερωθήκαμε για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν για τις συσκευές και τα ρούχα μας, δεν θα τα επαναλάβουμε!