Πώς θα φυλάξεις το μαγιό, για να παραμείνει σαν καινούριο


Σπίτι
1/09/2021

Αν υπάρχει κάτι που σηματοδοτεί επίσημα το τέλος του καλοκαιριού, αυτό είναι σίγουρα η στιγμή που αποθηκεύεις τα μαγιό της οικογένειας, στο πάνω μέρος της ντουλάπας. Είναι η στιγμή που αποδέχεσαι πως το καλοκαίρι έχει φτάσει στο τέλος του και πως το ραντεβού σου με τη θάλασσα ανανεώνεται για του χρόνου. Από την άλλη πλευρά βέβαια, όσο σημαντική ή συναισθηματικά φορτισμένη και αν είναι αυτή η «ιεροτελεστία», πόσο σίγουρη είσαι πως της αφιερώνεις τον χρόνο και την προσοχή που της αναλογεί;

Να ξέρεις πως αν στην αρχή κάθε καλοκαιρινής σεζόν ψάχνεις τα περσινά σας μαγιό και προς έκπληξή σου, συνειδητοποιείς πως δεν είναι στην κατάσταση που ήλπιζες να τα βρεις, αυτό πιθανότατα οφείλεται στον τρόπο που τα πλένεις και τα αποθηκεύεις. Αν τα λάστιχά τους έχουν φθαρεί, αν το χρώμα τους έχει ξεθωριάσει, αν έχουν αποκτήσει μία άσχημη μυρωδιά που παραπέμπει περισσότερο σε χειμώνα και κλεισούρα παρά σε καλοκαίρι, μάλλον φέτος χρειάζεται να είσαι πιο προσεκτική με τη φύλαξή τους.

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να μην πέσεις και φέτος στην ίδια «παγίδα» και να είσαι σίγουρη πως το ερχόμενο καλοκαίρι, τα παλιά σας μαγιό θα φαίνονται σαν καινούρια; Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα βήματα που αξίζει να ακολουθήσεις, για να φυλάξεις τα μαγιό σας μετά τις διακοπές, χωρίς να ανησυχείς πως του χρόνου, θα χρειαστεί να αγοράσεις καινούρια.

Μην ξεχάσεις να πλύνεις καλά τα μαγιό πριν τα αποθηκεύσεις

Το πρώτο βήμα που θα χρειαστεί να κάνεις πριν αποθηκεύσεις τα μαγιό σας, είναι να τα πλύνεις καλά. Δεν έχει σημασία αν τα έχετε φορέσει πρόσφατα ή πριν μία εβδομάδα, αφού έτσι και αλλιώς, χρειάζεται να τους κάνεις ένα γρήγορο φρεσκάρισμα, πριν τα φυλάξεις στη ντουλάπα. Πιο αναλυτικά, θα πλύνεις τα μαγιό με κρύο νερό κάτω από τη βρύση, ενώ μπορείς να τα αφήσεις να μουλιάσουν σε μία λεκάνη γεμάτη νερό, ώστε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα αλατιού, χλωρίου ή αντηλιακού, που μπορεί να έχουν. Σε κάθε περίπτωση, μην χρησιμοποιήσεις απορρυπαντικό, ενώ καλό είναι να αποφύγεις το πλυντήριο ρούχων, καθώς είναι πολύ πιθανό να καταστρέψει τα λάστιχα των μαγιό σας.

Άφησε τα μαγιό να στεγνώσουν πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια

Αφού πλύνεις τα μαγιό, θα τα στύψεις προσεκτικά με απαλές κινήσεις, χωρίς να βάλεις πολλή δύναμη. Έπειτα, θα αφήσεις τα μαγιό να στεγνώσουν σε κάποιον εξωτερικό χώρο, απλώνοντάς τα σε μία καθαρή, επίπεδη επιφάνεια, όπως μία απορροφητική πετσέτα μπάνιου, ώστε να μην δημιουργηθούν τσακίσεις. Όταν θα διαπιστώσεις πως έχει στεγνώσει η μία πλευρά, θα αναποδογυρίσεις τα μαγιό από την άλλη, ώστε να στεγνώσουν καλά. Καλό θα ήταν να μην απλώσεις τα μαγιό χρησιμοποιώντας μανταλάκια, διότι μπορεί να αφήσουν σημάδια στα υφάσματά τους, ενώ φρόντισε να μην τα αφήσεις εκτεθειμένα στον πρωινό ήλιο για πολλή ώρα, καθώς η έντονη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να ξεθωριάσει το χρώμα τους.

Γυναικείο μαγιό

Προσπάθησε να αποθηκεύσεις τα μαγιό σε μια υφασμάτινη σακούλα ή θήκη

Όταν θα έχεις ολοκληρώσει τα δύο παραπάνω βήματα και τα μαγιό σας, θα έχουν στεγνώσει απόλυτα, μπορείς πλέον να τα φυλάξεις. Πριν βιαστείς να τα στριμώξεις άτσαλα σε μία πλαστική σακούλα, έχει σημασία να γνωρίζεις πως το συγκεκριμένο υλικό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων, ενώ δεν επιτρέπει στα μαγιό να αερίζονται, για όσο διάστημα είναι αποθηκευμένα. Προτίμησε μία υφασμάτινη θήκη ή μία τσάντα, κατασκευασμένη από το ίδιο ανθεκτικό ύφασμα που χρησιμοποιούν για τις θήκες των κοστουμιών, η οποία θα προφυλάσσει τα μαγιό από τη σκόνη, τον σκόρο και την υγρασία και θα τους επιτρέπει να «αναπνέουν».

Προτίμησε να τα τοποθετήσεις σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως το σημείο στο οποίο θα αποθηκεύσεις τα μαγιό σας, μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για τη διάρκεια ζωής τους. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να επιλέξεις ένα σημείο δροσερό, το οποίο δεν παρουσιάζει υψηλή υγρασία, δηλαδή ένα συρτάρι, ένα ράφι ή ένα ντουλάπι στην κρεβατοκάμαρά σου. Επιπλέον, μπορείς να τοποθετήσεις κοντά ή μέσα στην τσάντα με τα μαγιό έναν συλλέκτη υγρασίας, ώστε να είσαι βέβαιη πως το επόμενο καλοκαίρι δεν θα έρθεις αντιμέτωπη με κάποια δυσάρεστη έκπληξη.

Κλείνοντας, μην ξεχνάς πως το μαγιό είναι ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι της γκαρνταρόμπας σου, καθώς είναι το ρούχο που σε συνοδεύει σε κάποιες από τις πιο ξέγνοιαστες και όμορφες στιγμές σου. Συνεπώς, αξίζει να του δώσεις τη φροντίδα που του αναλογεί, ώστε να είσαι σίγουρη πως θα σε συντροφεύει για πολλά ακόμη καλοκαίρια.