Πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων και πετσετών


Σπίτι
29/06/2023

Η φρεσκάδα και η καθαριότητα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των πετσετών και των κλινοσκεπασμάτων, προκειμένου να απολαμβάνετε την χρήση τους. Πως όμως μπορείτε να διατηρήσετε αφράτες τις πετσέτες στο πλυντήριο και το πάπλωμα καινούργιο σαν από το καθαριστήριο; Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό πρέπει να διασφαλίσετε ότι πλένονται τακτικά και με τα κατάλληλα μέσα.

Σωστό πλύσιμο των πετσετών - πως καθαρίζουν οι γαριασμένες πετσέτες;
Πώς να πλύνετε τις πετσέτες κουζίνας;
Πώς να καθαρίζετε τα κλινοσκεπάσματα και τις κουβέρτες;
Πέρλες πλυντηρίου

Σωστό πλύσιμο των πετσετών - πως καθαρίζουν οι γαριασμένες πετσέτες;


Ποιοί είναι λοιπόν οι βασικοί κανόνες για το πλύσιμο των πετσετών; Σημαντικό είναι να ακολουθείτε μία συγκεκριμένη συχνότητα στο πλύσιμο, κατά μέσο όρο συνιστάται η πλύση τους ύστερα από τρεις χρήσεις, ενώ για τις πετσέτες χεριών συνιστάται συχνότερο πλύσιμο. Επιπλέον, ύστερα από την αγορά μιας καινούργιας πετσέτας, να την πλένετε πάντα πριν από την πρώτη χρήση, με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγείτε από τυχόν ακαθαρσίες μεταφοράς αλλά και θα δοκιμάσετε εάν το υλικό της πετσέτας είναι απορροφητικό. 


3 σημαντικοί κανόνες προκειμένου να διατηρήσετε τις πετσέτες σας καθαρές και αφράτες:


Προσέξτε τα κατάλληλα προγράμματα στο πλυντήριο:

Τα πλυντήρια διαθέτουν ειδικό πρόγραμμα για πλύσιμο των πετσετών. Για τον καλύτερο καθαρισμό τους και την αποφυγή τυχόν φθορών, να προτιμάτε να πλένετε τις πετσέτες ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα και κλινοσκεπάσματα σας. Σε περίπτωση που πλένετε τις πετσέτες σας σε λάθος προγράμματα και λάθος θερμοκρασία το πιθανότερο είναι πως δεν θα μπορέσετε να διατηρήσετε αφράτες πετσέτες στο πλυντήριο καθώς και μπορεί οι πετσέτες να βγάλουν χνούδι. 


Αφαιρέστε τις πετσέτες από το πλυντήριο αμέσως μετά το πλύσιμο:

Είναι σημαντικό να μην αφήνετε τις πετσέτες μέσα στο πλυντήριο για ώρες μετά από το τέλος του πλυντηρίου. Αφήνοντας, τις πετσέτες στο πλυντήριο, για ώρα ύστερα από την ολοκλήρωση του πλυσίματος, κινδυνεύετε να αποκτείσετε υγρασία και δυσάρεστες οσμές στις καθαρές πετσέτες σας.

 

Κρεμάστε τις πετσέτες ώστε να μην ακουμπούν μεταξύ τους και να στεγνώνουν εύκολα:

Τρίτή εξίσου σημαντική συμβουλή αποτελεί ο τρόπος που κρεμάτε τις πετσέτες σας. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για γρήγορο στέγνωμα αλλά και διατήρηση της αφράτης υφής, είναι να είναι μακριά η μία από την άλλη, ώστε να μην ακουμπούν μεταξύ τους. 


Πώς να πλύνετε τις πετσέτες κουζίνας;

Όπως και οι υπόλοιπες πετσέτες έτσι και οι πετσέτες κουζίνας χρειάζονται ειδική μεταχείριση κατά την πλύση. Καταρχάς, είναι σημαντικό να ελέγχετε το υλικό που είναι κατασκευασμένη η κάθε πετσέτα, καθώς κάθε υλικό προυποθέτει και διαφορετικό πλύσιμο. Για παράδειγμα κάποιες πετσέτες κουζίνας είναι κατασκευασμένες από βαμβάκι ενώ άλλες από μικροίνες. Στην συνέχεια, ανάλογα με τις ειδικές οδηγίες που διαθέτει στην ταμπέλα της η κάθε πετσέτα, θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα την μέθοδο πλύσης και την κατάλληλη θερμοκρασία. 


Πώς να καθαρίζετε τα κλινοσκεπάσματα και τις κουβέρτες;

Το κάθε αντικείμενο, χρειάζεται και τον δικό του ξεχωριστό καθαρισμό εάν θέλετε να παραμείνουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες που διαθέτει κάθε αντικείμενο στην ετικέτα του. 

  • Σατέν μαξιλαροθήκες πλύσιμο

Οι σατέν μαξιλαροθήκες αποτελούν την καλύτερη επιλογή για το δέρμα, αλλά λόγω του υφάσματος τους χρειάζονται εξαιρετική προσοχή στο πλύσιμο. Προκειμένου να διατηρηθούν προτείνετε να πλένονται σε χαμηλή θερμοκρασία και με κρύο νερό.

  • Βαμβακερές μαξιλαροθήκες πλύσιμο

Οι βαμβακερές μαξιλαροθήκες καθώς δεν είναι τόσο ευαίσθητες, μπορείτε να τις πλένετε στο πλυντήριο στους 40ο C. 


Πως πλένονται σωστά τα μαξιλαρια;

Τα μαξιλάρια αποτελούν ένα πολύ σημαντικό αντικείμενο για τον σωστό και ποιοτικό ύπνο. Το πλύσιμο όμως στο πλυντήριο θέλει ειδική μεταχείριση. Όπως έχει ήδη προαναφερθεί για τα υπόλοιπα αντικείμενα, έτσι και στα μαξιλάρια πρέπει να διαβάζετε πάντα τις ειδικές οδηγίες πλυσίματος που αναγράφονται στην ετικέτα του κάθε αντικειμένου, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με το υλικό που είναι κατασκευασμένα.


  • Πουπουλένια μαξιλάρια πλύσιμο:

Τα πουπουλένια μαξιλάρια, αποτελούν μία πολύ ευαίσθητη κατηγορία μαξιλαριών. Γι΄ αυτόν τον λόγο συστήνεται να πλένετε τα πουπουλένια μαξιλάρια σας στην ειδική κατηγορία πλυσίματος που ονομάζεται “πλύσιμο στο χέρι”.


  • Μαξιλάρια ύπνου με γέμιση βαμβάκι πλύσιμο:

Συστήνεται να πλένετε τα συγκεκριμένα μαξιλάρια με υγρό απορρυπαντικό κι όχι σκόνη πλυντηρίου. Σε χαμηλή θερμοκρασία 30 ή 40ο C.


  • Microfiber μαξιλάρια πλύσιμο:

Οι μικροΐνες είναι πολύ λεπτές τεχνητά δημιουργημένες ίνες, συνήθως από πολυεστέρα ή πολυαμιδίου. Το υλικό τους τις καθιστά πολύ ελαφριές και μαλακές, οπότε το πλύσιμο στο πλυντήριο είναι ιδανικό για τα συγκεκριμένα.


Σωστό πλύσιμο παπλώματος

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα και σ αυτήν την περίπτωση είναι να ελεγχθεί η ετικέτα του παπλώματος για να δείτε από τι υλικά είναι φτιαγμένο και τι οδηγίες πλυσίματος έχει. Το κάθε υλικό έχει διαφορετική αναγκη πλυσίματος. Αφού έχετε επιλέξει το σωστό πρόγραμμα ανάλογα με το υλικό (π.χ. διαφορετικό πρόγραμμα διαλέγετε για πουπουλένιο πάπλωμα), επιλέγετε χλιαρό νερό καθώς και το κουμπί επιπλέον ξέβγαλμα. Λόγω του μεγάλου όγκου του, το πάπλωμα μαζεύει μεγάλες ποσότητες νερού και σαπουνάδας. Extra tip: προκειμένου να βεβαιωθείτε πως το πάπλωμα θα διατηρήσει την απαλή υφή του, προσθέστε μαζί του στο πλυντήριο 2-3 μπαλάκια του τένις ώστε να αποφύγετε την δημιουργία σβόλων.


Πέρλες πλυντηρίου

Θέλετε να διατηρήσετε το φρέσκο άρωμα φρεσκάδας στα κλινοσκεπάσματα σας; Οι ειδικές μπάλες είναι η κατάλληλη λύση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκτήσετε ένα φρέσκο άρωμα σε κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, μαξιλαροθήκες. Μπορείτε να τις τοποθετήσετε μόνες τους στο κάδο του πλυντηρίου πριν από κάθε πλύση. Εναλλακτικά, να τις τοποθετήσετε  σε σακούλες και ύστερα στο πλυντήριο. Οι πέρλες Lenor Unstoppables διατίθενται σε διάφορα αρώματα και χαρίζουν άρωμα φρεσκάδας στα ρούχα με κάθε πλύση. Tα Lenor Unstoppables διατηρούν τη φρεσκάδα στα ρούχα σας για έως και 12 εβδομάδες (στην ντουλάπα σας), χαρίζοντάς τους το αγαπημένο σας άρωμα