Γιατί στο πλύσιμο των ρούχων κάθε βαθμός μετράει


Σπίτι
1/11/2023

Σύμφωνα με τους ειδικούς, διανύουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του πλανήτη, οπότε χρειάζεται να συμμετέχουμε όλοι στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η κλιματική κρίση, το λιώσιμο των πάγων, οι υπέρογκοι τόνοι απορριμμάτων που καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές και τις θάλασσές μας, αποτελούν μερικούς μόνο από τους παράγοντες που απειλούν τον πλανήτη και το μέλλον μας.

Αναδιαμορφώνοντας, λοιπόν, τον τρόπο ζωής μας και αποκτώντας μια «πράσινη» και υπεύθυνη καθημερινότητα, θα μπορέσουμε να γίνουμε και εμείς μέρος αυτής της προσπάθειας και να περιορίσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Όχι, δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές. Αρκεί να πραγματοποιούμε ένα μικρό βήμα κάθε μέρα, κάνοντας την αρχή από το σπίτι μας και δη, τον τρόπο που πλένουμε τα ρούχα μας. Διότι λαμβάνοντας υπόψη μας έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, έως και το 60%* των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε πλύση ρούχων, οφείλεται στη θερμοκρασία πλυσίματος.

Για την προστασία του πλανήτη μας, λοιπόν, κάθε βαθμός μετράει. Οπότε, είναι στο χέρι μας να γυρίσουμε τον διακόπτη του πλυντηρίου μας στους 30 βαθμούς και να επιλέξουμε ένα καινοτόμο απορρυπαντικό, που θα φροντίζει και θα καθαρίζει σε βάθος τα ρούχα μας με κρύο νερό, κάνοντας έτσι το πλύσιμο των ρούχων μία πράξη που έχει θετικό αντίκτυπο στην προστασία του πλανήτη μας.

Πώς οι μικρές αλλαγές στο σπίτι επηρεάζουν πραγματικά τον πλανήτη

Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει μία τόσο μικρή πράξη στην προστασία του πλανήτη, αρκεί να αναφέρουμε πως αν όλοι οι Ευρωπαίοι μείωναν τη θερμοκρασία πλύσης των ρούχων τους στους 30 βαθμούς, θα εξοικονομούσαμε έως και 700.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, ένα μέγεθος που αντιστοιχεί σε δύο εκατομμύρια λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους!** Αφού, όπως έχει αποδειχθεί, έως και το 60% του αποτυπώματος άνθρακα προέρχεται από το ζέσταμα του νερού, ενώ η μείωση της θερμοκρασίας, μπορεί να ελαττώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τους κύκλους πλύσης, έως και 60%***.

Μάλιστα, αν αναλογιστούμε πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι υπεύθυνες σε σημαντικό βαθμό για το λιώσιμο των πάγων, αλλά και την κλιματική κρίση που οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουμε όσα κίνητρα χρειαζόμαστε για να βελτιώσουμε τον τρόπο που πλένουμε τα ρούχα μας και να χαμηλώσουμε στους 30 βαθμούς τη θερμοκρασία πλύσης.

Αυτά είναι τα δεδομένα που προέκυψαν από τη συνεργασία του Ariel με τον Martin Nielsen, Επιστημονικό Διευθυντή του Αρκτικού Σταθμού στη Γροιλανδία και την Εδαφολόγο και Γεωγράφο Birgitte Danielsen, εξειδικευμένη στην κλιματική αλλαγή. Παρακάτω, μάλιστα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε και το σχετικό βίντεο που δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία του Ariel με το National Geographic και το οποίο μας παρακινεί να κάνουμε και εμείς τη δική μας «πράσινη» δέσμευση και να γυρίσουμε τον διακόπτη του πλυντηρίου στους 30 βαθμούς.

Μειώνουμε τη θερμοκρασία της πλύσης γιατί κάθε βαθμός μετράει

Κάπου εδώ εύλογα, προκύπτει το εξής ερώτημα: Πώς θα πραγματοποιήσουμε μία πλύση με εξαιρετικά αποτελέσματα, συνεχίζοντας να απολαμβάνουμε πεντακάθαρα ρούχα, όταν έχουμε επιλέξει να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία πλύσης στους 30 βαθμούς; Την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα τη δίνουν οι καινοτόμες υγρές και υπερσυμπυκνωμένες κάψουλες πλυντηρίου ρούχων, Ariel Allin1 PODS, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες, ώστε να φροντίζουν τα ρούχα και να μας προσφέρουν ένα αψεγάδιαστο αποτέλεσμα, ακόμη και στους 30 βαθμούς.

Πιο αναλυτικά, χάρη στην τεχνολογία Purezyme™, η οποία είναι εμπνευσμένη από τη φύση, οι συγκεκριμένες κάψουλες στοχεύουν στους δύσκολους και τους «αόρατους» λεκέδες (ρύπους, ιδρώτα, σμήγμα) και τους διασπούν, ακόμη και με κρύο νερό, προσφέροντας στα υφάσματα καθαριότητα και υγιεινή σε βάθος. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες Brightzyme και Anti-stick, ενισχύουν τη ζωντάνια των έντονων χρωμάτων, κάνουν τα λευκά ρούχα ακόμη πιο λαμπερά και επιτρέπουν στη βρομιά να αποκολληθεί με μεγαλύτερη ευκολία.

Συνεπώς, είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία πλύσης και να αποκτήσουμε πεντακάθαρα, μυρωδάτα ρούχα από την πρώτη στιγμή, συμμετέχοντας ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα και συνεπώς, για την προστασία του πλανήτη.

Χέρι ανοίγει πλυντήριο

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως το οικοσύστημά μας είναι το μεγάλο μας «σπίτι», το «σπίτι» που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Οπότε, η προστασία του είναι ευθύνη όλων μας. Καλό είναι, λοιπόν, να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για τη διαφύλαξη του πλανήτη μας, διαμορφώνοντας μία βιώσιμη καθημερινότητα που ξεκινά από το σπίτι μας και κάνοντας την αρχή, μειώνοντας τη θερμοκρασία πλύσης των ρούχων μας. Διότι για την προστασία του πλανήτη μας, κάθε βαθμός μετράει. Με αυτόν τον τρόπο, θα δώσουμε στους γύρω μας το καλό παράδειγμα, ώστε να ακολουθήσουν και εκείνοι έναν «πράσινο» τρόπο ζωής, ενώ την ίδια ώρα, θα προσφέρουμε στα ρούχα μας την αξεπέραστη καθαριότητα Ariel, την οποία θα βλέπουμε και θα αισθανόμαστε καθημερινά.

*Απλοποιημένη ανάλυση LCA έρευνας, βασισμένη σε ευρωπαϊκούς μέσους όρους

**Απεικόνιση της μείωσης της θερμοκρασίας από τους 40°C στους 20°C, εκφράζοντας την εξοικονόμηση του CO₂ σε όλη την Ευρώπη

***Από τους 60° στους 30°