Τρία υγιεινά σνακ για τη δουλειά με έμπνευση από τα διατροφικά trends


Σπίτι
8/05/2020
Θα δώσουν ώθηση στο μυαλό και το σώμα μας

Ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αποδοτικότητά σου στη δουλειά, είναι το περιεχόμενο του lunch box σου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λοιπόν, να αφιερώνεις στο εξής λίγο χρόνο σε καθημερινή βάση για να ετοιμάζεις τα δικά σου υγιεινά σνακ, προκειμένου να φροντίζεις την υγεία σου και να μένεις μακριά από τις περιττές θερμίδες.

Τρία υγιεινά σνακ για τη δουλειά

1. Χορταστικό pot φυτικής πρωτεΐνης: Μία από τις πιο πρόσφατες διατροφικές τάσεις, επιτάσσει την αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης με φυτική και τον εμπλουτισμό των γευμάτων μας με περισσότερα όσπρια! Τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, από το να δημιουργήσουμε ένα υγιεινό σνακ, όπως μία δροσερή σαλάτα με βάση το «πλούσιο» σε πρωτεΐνη χούμους και ένα topping της αρεσκείας μας; Για να την πραγματοποιήσουμε θα χρειαστούμε:

-250 γρ. ρεβίθια βρασμένα
-85 γρ. ταχίνι
-Χυμός ενός λεμονιού
-1 κ.γ. κύμινο
-½ φλιτζάνι βρασμένο νερό (από τα ρεβίθια)
-Αλάτι
-5 κ.σ. λάδι
-Ψιλοκομμένο κρεμμύδι
-Ντοματίνια
-Φύλλα ρόκας

Ξεκινάμε βράζοντας τα ρεβίθια και έπειτα τα προσθέτουμε σε ένα blender με το ταχίνι, το κύμινο, το βρασμένο νερό, το αλάτι και το λάδι. Τα αναμειγνύουμε μέχρι να πάρουν τη χαρακτηριστική απόχρωση του χούμους. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές σε ένα πλαστικό ποτήρι το οποίο κλείνει από πάνω με καπάκι και βάζουμε επιπλέον υλικά της αρεσκείας μας, όπως για παράδειγμα ντοματίνια, φύλλα ρόκας ή κρεμμύδι.

Τρία υγιεινά σνακ για τη δουλειά με έμπνευση από τα διατροφικά trends

2. Pinsa με άρωμα… Ιταλίας: Σίγουρα στους γείτονες Ιταλούς φαντάζει παράδοξο το γεγονός πως μία τόσο παλιά, παραδοσιακή συνταγή, όπως αυτή της pinsa, συγκαταλέγεται πολλούς αιώνες μετά τη δημιουργία της, στη λίστα με τα πιο δημοφιλή food trends του 2020. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως πρόκειται για μία πιο ελαφριά και αφράτη εκδοχή της κλασικής πίτσας, που αξίζει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας -και δη στη λίστα με τα υγιεινά σνακ για τη δουλειά. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:

-420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-80 γρ. αλεύρι ρυζιού
-1 ⅔ φλιτζάνια κρύο νερό
-1 κ.σ. λάδι
-½ κ.σ. ξηρή μαγιά
-1 κ.σ. αλάτι
-
Topping της αρεσκείας μας

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το ρυζάλευρο και τη μαγιά, προσθέτοντας σταδιακά και λίγο-λίγο κρύο νερό, λάδι και ανακατεύοντας καλά μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Καλύπτουμε το μπολ με ένα διαφανές σελοφάν και αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά να «ξεκουραστεί». Συνεχίζουμε με το ζύμωμα και περιμένουμε άλλα 30 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά την ίδια διαδικασία, αφήνοντας το μείγμα στο ψυγείο για μία ημέρα.

Αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο και χωρίζουμε τη ζύμη μας στα δύο. Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί φούρνου και τοποθετούμε πάνω τα δύο κομμάτια της ζύμης. Αφήνουμε τη ζύμη για μία ώρα ώστε να φουσκώσει. Ρίχνουμε λίγο λάδι και με μαλάξεις από το κέντρο προς τις άκρες της ζύμης, της δίνουμε ένα οβάλ σχήμα. Προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι και τοποθετούμε το ταψί στους 200°C για 10 λεπτά (πιθανότατα η θερμοκρασία να τροποποιείται ανάλογα με την ηλεκτρική συσκευή που διαθέτεις).

Στα μισά του ψησίματος, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και διακοσμούμε τη ζύμη με υλικά της αρεσκείας μας, όπως ντομάτα, τυρί, λαχανικά και αλλαντικά.

Τρία υγιεινά σνακ για τη δουλειά με έμπνευση από τα διατροφικά trends

3. «Πολύχρωμα» ρολά λαχανικών: Η ασιατική κουζίνα έχει την «τιμητική» της τη φετινή χρονιά, ενώ έχει ήδη αποκτήσει αρκετούς θαυμαστές σε κάθε άκρη του κόσμου. Ακριβώς για αυτό, τα spring rolls είναι η εύκολη και γρήγορη συνταγή που θα μας χαρίσει ένα λαχταριστό άρωμα Ανατολής στη δουλειά. Για να την πραγματοποιήσουμε, χρειαζόμαστε τα εξής υλικά:

-7 φύλλα κρούστας
-1 καρότο
-1 κρεμμύδι
-3 χρωματιστές πιπεριές
-½ κ.σ. σησαμέλαιο
-2 σκελίδες σκόρδο
-1 φλιτζάνι λάχανο (ψιλοκομμένο και βρασμένο)
-1 φλιτζάνι φύτρες φασολιών
-1 κ.σ. σόγια
-Αλάτι, πιπέρι

Ξεκινάμε κόβοντας τα φύλλα κρούστας στη μέση και τα λαχανικά σε μακρόστενα μπαστουνάκια. Τοποθετούμε σε ένα τηγάνι το σησαμέλαιο, το σκόρδο, τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τη σόγια και μαγειρεύουμε για τρία με τέσσερα λεπτά. Αφαιρούμε το τηγάνι από το μάτι και αφήνουμε το περιεχόμενο να κρυώσει.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε κουταλιές των λαχανικών πάνω στα ανοιγμένα φύλλα και τα ρολάρουμε ώστε να κλείσουν καλά. Αν δεν γνωρίζουμε τη μέθοδο τυλίγματος, υπάρχουν αμέτρητοι διαφορετικοί τρόποι στο διαδίκτυο, για να βρούμε εκείνη που μας βολεύει καλύτερα. Όταν είναι έτοιμα τα «πολύχρωμα» ρολά, τα βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολα και με ένα πινέλο, τα περνάμε με ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο. Τέλος, τα ψήνουμε στους 200°C για 10 με 12 λεπτά.

Τρία υγιεινά σνακ για τη δουλειά με έμπνευση από τα διατροφικά trends

Οι παραπάνω ιδέες για υγιεινά σνακ μπορούν να σε εμπνεύσουν να πειραματιστείς ακόμη περισσότερο με τα υλικά, τις γεύσεις και τις μυρωδιές στην κουζίνα σου. Κάνε τις δικές σου προσθέσεις και αφαιρέσεις, δημιούργησε γευστικούς συνδυασμούς που θα «απογειώσουν» με τον πιο γευστικό τρόπο το διάλειμμα στη δουλειά και μη διστάσεις να αφήσεις το σχόλιό σου για να μοιραστείς μαζί μας τις δικές σου συνταγές για υγιεινά σνακ!