Τρία δροσερά και ελαφριά γλυκά που μπορούμε να απολαμβάνουμε όλο το καλοκαίρι


Σπίτι
3/07/2020
Φρουτώδεις επιλογές που θα απογειώσουν το καλοκαίρι μας

Με τον υδράργυρο να είναι στα υψηλότερα επίπεδα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, είναι οι ωφέλιμες επιλογές που έχουν την «τιμητική» τους στα πιάτα μας, καθώς μας παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά και την ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε για να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του σώματος και να παραμένουμε ενυδατωμένοι. Το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για να βελτιώσουμε την ποιότητα των γευμάτων μας, διαμορφώνοντας μία πιο... πολύχρωμη και θρεπτική διατροφή, χωρίς όμως να στερηθούμε μικρές απολαύσεις, όπως είναι τα αγαπημένα μας γλυκά.

Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε τις φρουτώδεις -και όχι μόνο- συνταγές γλυκών, οι οποίες θα κάνουν ακόμη πιο απολαυστικές τις ημέρες του καλοκαιριού, «ντύνοντας» με γεύση και σπιτικά αρώματα την κάθε μας στιγμή.

Τρεις σπιτικές καλοκαιρινές συνταγές γλυκών

1. Φρουτώδες cheesecake χωρίς ζάχαρη

Βελούδινο και άκρως δροσιστικό, το cheesecake χωρίς ζάχαρη είναι η επιλογή που θα ξετρελάνει όλα τα μέλη της οικογένειας. Για να την πραγματοποιήσουμε, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-1 πακέτο μπισκότα (χωρίς ζάχαρη)

-100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)

-1 κ.σ. μέλι

-750 γρ. μασκαρπόνε

-Χυμό από 1 λάιμ

-Ξύσμα από 1 λάιμ

-100 γρ. στέβια

-Φύλλα μέντας

-300 γρ. κεράσια, φράουλες, μούρα (ή οποιοδήποτε «κόκκινο» φρούτο επιθυμούμε)

Ξεκινάμε θρυμματίζοντας τα μπισκότα σε ένα βαθύ μπολ και στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας μέχρι να ομογενοποιηθεί και το στρώνουμε με τη βοήθεια μίας σπάτουλας ή ενός κουταλιού σε μία στρογγυλή μαγειρική φόρμα. Τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο και περιμένουμε να παγώσει.

Τοποθετούμε το μασκαρπόνε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη στέβια, το ξύσμα, τον χυμό από λάιμ και ανακατεύουμε καλά το μείγμα, έως ότου γίνει μια λευκή και αφράτη κρέμα. Στη συνέχεια, στρώνουμε με μία σπάτουλα την κρέμα στη βάση μπισκότου και βάζουμε το σκεύος πίσω στο ψυγείο για δύο ώρες.

Λιώνουμε στο μπλέντερ 150 γρ. από τα φρούτα που έχουμε επιλέξει, δημιουργούμε μια γευστική σάλτσα με την οποία γαρνίρουμε την επιφάνεια του γλυκού μας και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 150 γρ. φρούτων σε κομμάτια, μαζί με τα φύλλα μέντας για γαρνιτούρα. Έπειτα, το cheesecake μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Τρία δροσερά και ελαφριά γλυκά που μπορούμε να απολαμβάνουμε όλο το καλοκαίρι

2. Αφράτο σορμπέ λεμόνι

Για εμάς που είμαστε λάτρεις του παγωτού, το σορμπέ λεμόνι είναι η πιο ελαφριά και δροσερή επιλογή, ενώ αποτελεί ιδανικό επιδόρπιο για να κλείσουμε το γεύμα μας. Για να το τολμήσουμε, χρειάζεται να έχουμε τα εξής υλικά:

-125 γρ. γάλα φρέσκο

-125 γρ. νερό

-125 γρ. ζάχαρη

-125 γρ. χυμός λεμονιού

-Ξύσμα ενός λεμονιού

Προσθέτουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη και την τοποθετούμε σε ένα μάτι με μέτρια φωτιά. Όταν τα υλικά μας βράσουν, τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και περιμένουμε το μείγμα μας να κρυώσει. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ το οποίο σκεπάζουμε με μία διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει. Από τη στιγμή που το μπολ θα μπει στην κατάψυξη, θα το βγάζουμε κάθε είκοσι λεπτά και θα το ανακατεύουμε με μία κουτάλα, έτσι ώστε να μεταφέρουμε το μείγμα που είναι πιο κοντά στα τοιχώματα (και έχει παγώσει ήδη), στο εσωτερικό του μπολ που δεν έχει «σφίξει» αρκετά. Θα χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία 5 με 6 φορές, έως ότου σιγουρευτούμε πως έχει παγώσει επαρκώς, όλο το περιεχόμενο του μπολ.

Τρία δροσερά και ελαφριά γλυκά που μπορούμε να απολαμβάνουμε όλο το καλοκαίρι

3. Δροσιστική μους πεπόνι

Η μους πεπόνι είναι η ιδανική επιλογή για να συνοδεύσουμε τον απογευματινό μας καφέ στο μπαλκόνι, ενώ η ιδιαίτερη υφή της θα προκαλέσει αναπάντεχες «εκρήξεις» στον ουρανίσκο μικρών και μεγάλων. Για να την παρασκευάσουμε, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-½ πεπόνι

-2 φακελάκια ζελέ λεμόνι

-2 κ.γ. ζάχαρη

-200 γρ. νερό

-220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

-Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

Ξεκινάμε παρασκευάζονται το ζελέ, αδειάζοντας σε ένα μπολ το περιεχόμενο από τα φακελάκια και προσθέτοντας ζάχαρη. Ρίχνουμε καυτό νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί και έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει.

Συνεχίζουμε ξεφλουδίζοντας το πεπόνι, αφαιρώντας τα κουκούτσια και κόβοντάς το σε κομμάτια. Το χτυπάμε με το μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές και ελέγχουμε ότι η ποσότητα που διαθέτουμε, φτάνει να γεμίσει δύο φλυτζάνια. Προσθέτουμε το ζελέ στο γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Ενώνουμε το μείγμα γιαουρτιού με τον πουρέ από πεπόνι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μοιράζουμε το περιεχόμενο σε μπολάκια, τα οποία στη συνέχεια τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει η μους μας. Εφόσον το επιθυμούμε, γαρνίρουμε το γλυκό μας με ξύσμα λεμονιού.

Τρία δροσερά και ελαφριά γλυκά που μπορούμε να απολαμβάνουμε όλο το καλοκαίρι

Οι παραπάνω συνταγές σκοπό έχουν να μας εμπνεύσουν να γίνουμε ακόμη πιο δημιουργικές με τα γλυκά μας. Κάνοντας προσθέσεις και αφαιρέσεις υλικών, είναι βέβαιο πως θα πετύχουμε ένα λαχταριστό και ταυτόχρονα ανάλαφρο αποτέλεσμα!