Πέντε λάθη που κάνεις στην κουζίνα χωρίς να το γνωρίζεις


Σπίτι
1/03/2019
Τα επαναλαμβάνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις και αυτό σίγουρα δεν είναι υπέρ σου!


Κουζίνα. Αποτελεί την «καρδιά» του σπιτιού, το μέρος στο οποίο όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται κάθε μέρα για να έρθει πιο κοντά, το δωμάτιο εκείνο στο οποίο περνάς τα απογεύματά σου, μαγειρεύοντας και ονειροπολώντας. Πιστεύεις, λοιπόν, πως γνωρίζεις τα πάντα για το ξεχωριστό αυτό σημείο του σπιτιού και τις περισσότερες φορές, αισθάνεσαι σίγουρη για τις ικανότητές σου στην κουζίνα -τουλάχιστον όσον αφορά τις πιο απλές και βασικές «συνταγές» μαγειρικής και… καθαριότητας.

Είσαι, όμως, σίγουρη ότι κάνεις τα πάντα στην κουζίνα με το σωστό τρόπο; Μπορεί να αδυνατείς να το πιστέψεις, όμως, υπάρχουν κάποια λάθη τα οποία ενδεχομένως επαναλαμβάνεις καθημερινά και μάλιστα, δίχως να το αντιλαμβάνεσαι! Αν επιθυμείς, λοιπόν, να μάθεις ποια είναι τα λάθη αυτά και τι μπορείς να κάνεις για να μην υποπέσεις ξανά σε αυτά, τότε καλό είναι να συνεχίσεις να διαβάζεις!

1. Ξεπλένεις τα ζυμαρικά με κρύο νερό έπειτα από το βράσιμο

Παρά τα όσα έχεις ακούσει από τη μητέρα ή τις φίλες σου, καλό είναι να βάλεις ένα τέλος σε αυτή τη μαγειρική συνήθεια που λανθασμένα έχει επικρατήσει. Και αυτό διότι όταν τα μακαρόνια ξεπλένονται με κρύο νερό έπειτα από το μαγείρεμα, χάνουν το άμυλο και αρκετή από τη γεύση τους! Το άμυλο, μάλιστα, είναι απαραίτητο για να «κολλάει» η σάλτσα πάνω στα ζυμαρικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότεροι σεφ κρατούν πάντα λίγο από το νερό στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στη σάλτσα!

2. Δεν ανακατεύεις το ρύζι μετά το βράσιμο

Ένα ακόμη σημαντικό λάθος που κάνεις στην κουζίνα και δεν γνωρίζεις, αφορά ένα από τα πιο απλά και αγαπημένα φαγητά: το ρύζι. Μπορεί να μην το γνώριζες, ωστόσο είναι σημαντικό να ανακατεύεις πάντα το ρύζι έπειτα από το βράσιμο. Προτίμησε να χρησιμοποιείς ένα μικρό πιρούνι, προκειμένου να μην διαλύεις τους κόκκους -όπως για παράδειγμα μπορεί να συμβεί με μία ξύλινη κουτάλα. Γιατί να μπεις σε αυτή τη διαδικασία; Διότι αν δεν το κάνεις, εμποδίζεις τον ατμό που έχει «εγκλωβιστεί» μέσα στο ρύζι να βγει στην επιφάνεια και έτσι, το ρύζι καταλήγει να μαγειρεύεται παραπάνω από όσο πρέπει, ακόμη και αν έχεις απομακρύνει την κατσαρόλα από τη μαγειρική εστία.
 

3. Μαγειρεύεις πάντα το μπέικον στο τηγάνι

Τρίτο και σίγουρα σημαντικό λάθος, για εσένα που λατρεύεις το μπέικον. Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να το μαγειρέψεις, προσπάθησε να μην το βάλεις στο τηγάνι, αλλά να δοκιμάσεις να το ετοιμάσεις σε ένα ταψάκι στο φούρνο. Θα ψηθεί καλύτερα, θα γίνει πιο νόστιμο και το τηγάνι σου δεν θα γεμίσει ξανά με λίπη -ναι, σίγουρα το υγρό πιάτων Fairy Ultra Original θα τα αφαιρέσει με μία σταγόνα, αλλά γιατί να προκαλείς ένα μικρό χαμό στην κουζίνα κάθε φορά που θέλεις να απολαύσεις την αγαπημένη σου λιχουδιά;

4. Φυλάς στο ψυγείο τρόφιμα που δεν πρέπει

Λάθος σημαντικό, το οποίο επαναλαμβάνουν συχνά πολλές νοικοκυρές. Αν κάθε φορά που επιστρέφεις από το σούπερ μάρκετ, τοποθετείς σχεδόν όλα τα λαχανικά στο ψυγείο, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, όπως οι τομάτες, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και οι μπανάνες, τα οποία πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου. Σε διαφορετική περίπτωση, καταλήγουν να υστερούν σε γεύση ή να μην ωριμάζουν σωστά!

5. Βάζεις πολύ σαπούνι και ξεπλένεις τα πιάτα με κρύο νερό


Πέμπτη και βασική συμβουλή. Πέρα από τα λάθη στη μαγειρική, υπάρχει και ένα σημαντικό «ατόπημα» στο οποίο υποπίπτεις συχνά και αφορά το πλύσιμο των πιάτων. Μπορεί να μην το γνώριζες, αλλά είναι λάθος να βάζεις πολύ σαπούνι στο σφουγγάρι και κυρίως, να ξεπλένεις τα πιάτα με πολύ κρύο νερό!

Όταν χρησιμοποιείς μεγάλη ποσότητα καθαριστικού, τότε τα ποτήρια και τα πιάτα σου καταλήγουν να φαίνονται θαμπά και φέρουν στην επιφάνειά τους κολλώδη κατάλοιπα. Δοκίμασε λοιπόν το υγρό πιάτων Fairy Ultra Original, αφού μία σταγόνα του αρκεί για να πεις «αντίο» σε υπολείμματα και λίπη. Όλα αυτά χάρη στην προηγμένη και συμπυκνωμένη  σύνθεσή του, για εκθαμβωτική καθαριότητα!

 
Όσον αφορά το ξέπλυμα των πιάτων, καλό είναι να προτιμάς το ζεστό νερό προκειμένου να «σκοτώνεις» τα μικρόβια που υπάρχουν στα μαγειρικά σου σκεύη και φυσικά, στον νεροχύτη (αν δεν τον καθαρίζεις συχνά και αφήνεις τα πιάτα να στοιβάζονται). Ένα καλό ζευγάρι γάντια θα σε βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση -για να μην κάνεις πια άλλα λάθη στην κουζίνα!