Ανάλαφρες καλοκαιρινές συνταγές με φρούτα και λαχανικά


Σπίτι
29/07/2020
Οι πολύχρωμες συνταγές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία

Αν κερδίσαμε κάτι το διάστημα που προηγήθηκε, αυτό ήταν το ότι μπορέσαμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και συνεπώς, την ποιότητα ζωής μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι για αρκετούς από εμάς, το καλοκαίρι θεωρείται μία εποχή που ενδείκνυται για ελαφριά, αλλά υψηλής θρεπτικής αξίας γεύματα, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες μάς κάνουν να στρεφόμαστε σε πιο ανάλαφρες και πολύ πιο δροσιστικές επιλογές.

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε γιατί είναι απαραίτητο να περιλαμβάνουμε στα ημερήσια γεύματά μας λαχανικά και φρούτα, δύο είδη τροφών «πλούσια» σε θρεπτικά συστατικά και συνεπώς, γεμάτα οφέλη για τον οργανισμό μας. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τέσσερις εύκολες και ελαφριές συνταγές, με κύρια συστατικά τα φρούτα ή τα λαχανικά, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση μίας «πολύχρωμης» και ωφέλιμης διατροφής.

Κόκκινο ριζότο με άρωμα βασιλικού

Οι ντομάτες έχουν την «τιμητική» τους στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, καθώς διαθέτουν βιταμίνες Α, C, D, καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο. Με άλλα λόγια, δεν γίνεται να απουσιάζουν από τη λίστα με τα ψώνια μας. Το συγκεκριμένο πιάτο είναι εξαιρετικά εύκολο, δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία, ενώ απευθύνεται ακόμη και σε άτομα που ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή.

Για να το πραγματοποιήσουμε θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-250 γρ. ρύζι καρολίνα

-400 γρ. ντομάτες

-7-8 ντοματίνια

-1 κρεμμύδι

-2 σκελίδες σκόρδο

-½ κ.γ. ντοματοπελτέ

-¼ κ.γ. ζάχαρη

-Νερό

-Ελαιόλαδο

-Θυμάρι

-Πιπέρι

-Αλάτι

-Φύλλα βασιλικού

-Μαϊντανό, φρέσκο κρεμμύδι (προαιρετικά)

Ξεκινάμε τρίβοντας τις ντομάτες σε ένα μεγάλο μπολ και έπειτα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε ένα βαθύ τηγάνι, το οποίο έχουμε τοποθετήσει σε χαμηλή φωτιά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ρύζι με τον ντοματοπελτέ, τις ντομάτες, το θυμάρι και δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς. Όταν το μείγμα απορροφήσει τα υγρά, προσθέτουμε σταδιακά νερό, το οποίο προηγουμένως έχουμε ζεστάνει και αλατοπιπερώσει.

Κάθε φορά που προσθέτουμε νερό, φροντίζουμε πρώτα να είμαστε σίγουροι ότι το ρύζι θα έχει απορροφήσει τα υγρά που υπάρχουν ήδη στο τηγάνι, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με μία κουτάλα. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, αφού προηγουμένως τα έχουμε κόψει στη μέση, μαζί με τον βασιλικό. Όταν το ρύζι μαλακώσει αρκετά, μπορούμε να το σερβίρουμε προσθέτοντας ανθότυρο ή οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας μας, μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι για επιπλέον γεύση και άρωμα.

Ανάλαφρες καλοκαιρινές συνταγές με φρούτα και λαχανικά

Σφουγγάτο για τους λάτρεις του κολοκυθιού

Το σφουγγάτο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο, η προέλευση του οποίου διχάζει, αφού δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν πρωτοεμφανίστηκε στη Μυτιλήνη ή την Κρήτη. Όπως και να έχει, περιέχει κολοκύθι, ένα λαχανικό «πλούσιο» σε βιταμίνη Α, C, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Για να πραγματοποιήσουμε το σφουγγάτο, χρειαζόμαστε τα παρακάτω υλικά:

-6 κολοκυθάκια

-¼ της κούπας ελαιόλαδο

-6 αβγά

-½ κούπα κεφαλοτύρι ή φέτα τριμμένη

-Αλάτι

-Πιπέρι

Προετοιμάζουμε τα κολοκυθάκια μας, κόβοντάς τα σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να χάσουν το χρώμα τους ή να λιώσουν.

Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το τρίμα τυριού, το αλατοπίπερο και περιχύνουμε με αυτό τα κολοκυθάκια, όπως θα κάναμε και με μία ομελέτα. Συνεχίζουμε σιγοψήνοντας το σφουγγάτο μας και από τις δύο πλευρές, για όσα λεπτά χρειάζεται, ώσπου να γίνει συμπαγές. Το αφαιρούμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγα λεπτά να κρυώσει για να το απολαύσουμε.

Ανάλαφρες καλοκαιρινές συνταγές με φρούτα και λαχανικά

Ζουμερό και κρεμώδες γλυκό βερίκοκο

Τα βερίκοκα είναι από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα, αφού εκτός από μία μοναδική, δροσιστική γεύση και ζουμερή υφή, διαθέτουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης C, A, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Γιατί να μην τα απολαύσουμε, λοιπόν, σε ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό, το οποίο ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους;

Για να το πραγματοποιήσουμε χρειαζόμαστε τα εξής υλικά:

-7 βερίκοκα

-200 γρ. κρέμα γάλακτος

-6 κ.γ. ζάχαρη

-18 μπισκότα (της αρεσκείας μας)

Ξεκινάμε το γλυκό μας χτυπώντας στο μπλέντερ τα βερίκοκα με τη μισή ποσότητα ζάχαρης και έπειτα τοποθετούμε το μείγμα σε ένα σκεύος. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα μπισκότα, χωρίς να καθαρίσουμε το δοχείο του μπλέντερ από τα υπολείμματα που άφησε το βερίκοκο. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να μετατραπεί σε αφράτη σαντιγί.

Μοιράζουμε το γλυκό μας σε χαμηλά ποτήρια, τοποθετώντας στη βάση τους μία κουταλιά μπισκότο, τρεις κουταλιές από το μείγμα βερίκοκου, δύο κουταλιές σαντιγί ακριβώς από πάνω, μία ακόμη κουταλιά βερίκοκο και ένα κομμάτι μπισκότο για γαρνιτούρα. Τοποθετούμε τα ποτήρια στο ψυγείο για τρεις ώρες, μέχρι να «δέσει» το γλυκό μας και έπειτα, απολαμβάνουμε.

Ανάλαφρες καλοκαιρινές συνταγές με φρούτα και λαχανικά

Δροσερή πράσινη σαλάτα με αχλάδι

Το αχλάδι είναι ένα φρούτο που περιλαμβάνει μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και ασβέστιο. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να το προσθέσουμε ως συστατικό σε μία λαχταριστή πράσινη σαλάτα, την οποία μπορούμε να απολαύσουμε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας;

Για να την πραγματοποιήσουμε θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-1 μαρούλι

-2 αχλάδια

-70 γρ. κουκουνάρι (τριμμένο)

-2 κ.σ. ελαιόλαδο

-2 κ.σ. ξύδι

-1 κ.γ. μουστάρδα

-1 κ.γ. ζάχαρη

-Αλάτι

-Πιπέρι

-Flakes παρμεζάνας (προαιρετικά)

Ξεκινάμε την προετοιμασία της σαλάτας, πλένοντας καλά το μαρούλι και αφήνοντας τα φύλλα του να στραγγίξουν. Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε το dressing προσθέτοντας σε μία κούπα το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη μουστάρδα και τη ζάχαρη και τα αναμειγνύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθετούμε προσωρινά την κούπα με το μείγμα στο ψυγείο.

Ψιλοκόβουμε το μαρούλι, κόβουμε το αχλάδι σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε όλα μαζί σε μία σαλατιέρα. Γαρνίρουμε το πάνω μέρος με το τριμμένο κουκουνάρι και το dressing, προσθέτοντας flakes παρμεζάνας, εφόσον το επιθυμούμε. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και απολαμβάνουμε!


Όποια κι αν είναι τα γευστικά μας γούστα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα υλικά που υπάρχουν στα πιάτα μας, καλό είναι να «συμπορεύονται» με την εποχή που διανύουμε. Όσο μπορούμε, λοιπόν, ας επιλέγουμε τροφές που ανήκουν στη σοδειά της εκάστοτε εποχής και πάνω από όλα, ας φροντίζουμε να περιέχει πάντα η διατροφή μας πολλά φρούτα και λαχανικά.