6 ιδέες για τούρτα γενεθλίων


Σπίτι
21/02/2020
Τα γενέθλια είναι μια ιδιαίτερη περίσταση και χρειάζεται να γιορτάζονται ξεχωριστά. Και οι τούρτες γενεθλίων είναι μια καλή αρχή αλλά κυρίως νόστιμη για τα πιο τέλεια γενέθλια!

Κέικ με λεμόνι και γλάσο (Lemon Drizzle)  

          

Αφράτη, βουτυρένια ζύμη και λεμονάτο γλάσο: αυτό το κέικ είναι απλά λαχταριστό! Είναι πανεύκολο να το φτιάξετε και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου.

ΥΛΙΚΑ (για 6 λάτρεις του κέικ!):

 Ζύμη:

  • 115 γρ. ανάλατο βούτυρο μαλακό
  • 115 γρ. λευκή ψιλή ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής
  • 180 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
  • 30 γρ. παπαρουνόσπορο
  • 2 λεμόνια, ξύσμα και χυμός
  • 125 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Lemon drizzle:

  • 100 γρ. λευκή ψιλή ζάχαρη
  • 90γρ. χυμός λεμόνι
  • Γλάσο λεμόνι: 225 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός

Επιπλέον εργαλεία και σκεύη:

  • Μπολ Μίξερ χειρός
  • βουτυρωμένη κουμπωτή φόρμα για κέικ διαμέτρου 20cm
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής
  • ταψί
  • τρίφτης
  • λεμονοστύφτης
  • μίξερ τροφίμων με λειτουργία άλεσης
  • μεγάλο μίξερ χειρός
  • μικρή κατσαρόλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Με ένα μίξερ χειρός, χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε τα αυγά, ένα-ένα, χτυπώντας καλά. Ρίξτε τα αμύγδαλα, τον παπαρουνόσπορο, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμόνι και το αλεύρι.

2. Τοποθετήστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Ελέγξτε εάν έχει ψηθεί τρυπώντας το κέικ με ένα ξυλάκι για σουβλάκι. Εάν το ξυλάκι βγει στεγνό, τότε το κέικ έχει ψηθεί· εάν το ξυλάκι κολλάει ελαφρώς, τότε χρειάζεται λίγο ακόμη ψήσιμο.

3. Αφήστε το κέικ να κρυώσει σε μια σχάρα.

4. Φτιάξτε σιρόπι ζεσταίνοντας τη ζάχαρη και το χυμό λεμόνι σε μια κατσαρόλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ενώ το κέικ είναι ακόμη ζεστό, κάντε τρυπούλες στην κορυφή του με το ξυλάκι και περιχύστε το με το σιρόπι.

5. Χτυπήστε τη ζάχαρη άχνη με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και καλύψτε με το μείγμα αυτό την κορυφή του κέικ.

Σοκολατένια τούρτα γενεθλίων

Η ημέρα των γενεθλίων σας είναι ίσως η μοναδική ημέρα του χρόνου που μπορείτε να κακομάθετε τον εαυτό σας χωρίς τύψεις. Και δεν υπάρχει τίποτε πιο απολαυστικό από μια σοκολατένια τούρτα και συγκεκριμένα την παρακάτω συνταγή...

ΥΛΙΚΑ (για 8 λάτρεις της τούρτας!):

Παντεσπάνι:

  • 200γρ. βούτυρο
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 340 γρ. αλεύρι
  • 4 αυγά
  • 90 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • μια πρέζα αλάτι
  • 350ml γάλα
  • βούτυρο (για να βουτυρώσετε τα ταψιά)
  • τρία ταψιά
  • μια σχάρα για κέικ

Γέμιση:

  • 500ml πλήρης κρέμα γάλακτος
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • Γκανάς για επικάλυψη: 250ml πλήρης κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. σοκολάτα περιεκτικότητας 70% σε κακάο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C. Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα και χτυπήστε. Ρίξτε το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το μισό αλεύρι και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, προσθέστε το γάλα και το υπόλοιπο αλεύρι. Χωρίστε το μείγμα σε τρία βουτυρωμένα ταψιά ίδιου μεγέθους και ψήστε για 35 λεπτά.

2. Χτυπήστε τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος για τη γέμιση. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.

3. Για την γκανάς, βάλτε την κρέμα γάλακτος να βράσει σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια λιώστε τη σοκολάτα (κρατήστε λίγη για το γαρνίρισμα). Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε.

4. Βγάλτε το παντεσπάνι από τα ταψιά και αφήστε το να κρυώσει σε μια σχάρα. Καλύψτε το κάθε κομμάτι με μια λεπτή στρώση γκανάς.

5. Από πάνω, προσθέστε μια παχιά στρώση γέμισης, στοιβάξτε τα τρία κομμάτια παντεσπάνι και καλύψτε και τις τρεις στρώσεις του γλυκού με τη γκανάς. Τρίψτε από πάνω τη σοκολάτα που κρατήσατε στην άκρη.

 

Τιγρέ τούρτα σοκολάτα-μόκα   

Μοντέρνα και εξωτική, αυτή η τιγρέ τούρτα σοκολάτα-μόκα θα ξετρελάνει τον ουρανίσκο σας! Και εκτός από την υπέροχη εμφάνισή της, είναι και πανεύκολο να την φτιάξετε!

ΥΛΙΚΑ (για 10 λάτρεις της τούρτας!):

Παντεσπάνι:

  • 2 κ.γ. κόκκους καφέ στιγμής
  • 2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 2 κ.σ. ζεστό νερό
  • 175 γρ. μαλακό βούτυρο
  • 175 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 κ.σ. γάλα
  • κουμπωτή φόρμα για κέικ διαμέτρου 20cm

Γέμιση:

  • 165 γρ. ζάχαρη
  • 150ml πλήρης κρέμα γάλακτος
  • χάλκινο τηγάνι (ή τηγάνι με καλή αντικολλητική βάση)
  • ξύλινη κουτάλα
  • σχάρα για κέικ
  • κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι
  • 150 γρ. μπούκλες σοκολάτας
  • 15γρ. κακάο σε σκόνη
  • χοντρό χαρτί ή χαρτόνι για το σχέδιο (τουλάχιστον 20cm x 20CM)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε τη φόρμα και καλύψτε την με λαδόκολλα.

 2. Βάλτε τον καφέ, το κακάο και το ζεστό νερό σε ένα σέικερ και χτυπήστε καλά. Βάλτε το μείγμα σε ένα μπολ μαζί με το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλεύρι, το γάλα και χτυπήστε με το μίξερ για 2-3 λεπτά.

3. Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι η κορυφή να ξαναφουσκώνει όταν την πιέζετε ελαφρά. Αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά, αναποδογυρίστε τη φόρμα, βγάλτε τη λαδόκολλα και αφήστε το να κρυώσει σε μια σχάρα.

4. Για να φτιάξετε τη γέμιση όσο κρυώνει το παντεσπάνι, ζεστάνετε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι, ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Αφήστε την να καραμελώσει μέχρι να ροδίσει, προσέξτε όμως να μην καεί. Στη συνέχεια, προσθέστε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος.

5. Αφήστε το μείγμα να πάρει βράση και ανακατέψτε μέχρι να πήξει. Στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει αργά ώστε να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα. Τοποθετήστε το παντεσπάνι σε μια πιατέλα, αλείψτε το με τη γέμιση και αφήστε το στην άκρη να σκληρύνει.       

Τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξετε το σχέδιο.

6. Πάρτε το χαρτί ή το χαρτόνι και κόψτε έναν κύκλο ίδιας διαμέτρου με την τούρτα  (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα για να μετρήσετε το μέγεθος). Στη συνέχεια, με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι κόψτε ρίγες. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας ή κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για να πάρετε ιδέες.

7. Κρατήστε το χαρτί ή το χαρτόνι ακριβώς πάνω από την τούρτα και πασπαλίστε με κακάο ώστε να δημιουργηθεί το τιγρέ σχέδιο.

Ολοκληρώστε μπήγοντας μπούκλες σοκολάτας γύρω-γύρω και κεράκια πάνω στην τούρτα.

9. Σερβίρετε με παγωτό, σαντιγί ή σκέτη!            

 

Μπισκότα με χρωματιστές καραμελίτσες 

Εάν θέλετε να φτιάξετε κάτι πρωτότυπο, δοκιμάστε αυτή τη χαρούμενη εναλλακτική επιλογή - μπισκότα βανίλιας με χρωματιστές καραμέλες!

ΥΛΙΚΑ (για 6 λάτρεις των μπισκότων!):

Μπισκότα:

  • 240 γρ. βούτυρο
  • 140 γρ. λευκή ψιλή ζάχαρη
  • κρόκους από 2 μεγάλα αυγά
  • 10ml εκχύλισμα βανίλιας

Royal icing (γλάσο για μπισκότα):

  • ασπράδια από 3 μεγάλα αυγά
  • 20ml χυμός λεμονιού
  • 350-400 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 10ml γλυκερίνη
  • Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής           

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175˚C. Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη και προσθέστε τους κρόκους και το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέστε το αλεύρι και χτυπήστε μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη ζύμη. Καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.

2. Χωρίστε τη ζύμη στα 3. Απλώστε το ένα κομμάτι με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο φύλλα διάφανης μεμβράνης. Κόψτε τη ζύμη βγάζοντας 12-15 μπισκότα για κάθε κομμάτι ζύμης.

3. Τοποθετήστε τα μπισκότα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήστε τα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από το ταψί και αφήστε τα να κρυώσουν σε σχάρα. Επαναλάβετε τη διαδικασία και για την υπόλοιπη ζύμη.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

4.Για το γλάσο, ανακατέψτε τα ασπράδια των αυγών, το χυμό λεμόνι και 450 γρ. ζάχαρη άχνη σε ένα μεγάλο μπολ. Σταδιακά προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και αφράτο, αλλά να μπορεί να διατηρήσει το σχήμα του. Προσθέστε τη γλυκερίνη και το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατέψτε. Καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για όσο χρειαστεί.

5.Αφού κρυώσουν τα μπισκότα, σχεδιάστε ένα περίγραμμα στο καθένα με το γλάσο χρησιμοποιώντας κορνέ με λεπτή και στρογγυλή μύτη. Αφήστε τα στην άκρη για πέντε λεπτά ώστε να σκληρύνει το γλάσο. Προσθέστε λίγο ζεστό νερό στο υπόλοιπο γλάσο μέχρι να γίνει αρκετά παχύρευστο. Γεμίστε με λευκό γλάσο το εσωτερικό του περιγράμματος που σχεδιάσατε και αφήστε τα μπισκότα στην άκρη για τουλάχιστον δύο ώρες ώστε να σκληρύνει το γλάσο.

6. Αναμείξτε το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής με λίγο γλάσο που περίσσεψε και σχεδιάστε με το κορνέ δύο γραμμές κατά μήκος κάθε μπισκότου. Αφήστε τα να σκληρύνουν όλη τη νύχτα. 

 

Σαρλότ για μικρές πριγκίπισσες

Σε κάθε μικρό κορίτσι αξίζει να νιώθει ξεχωριστό την ημέρα των γενεθλίων του. Ήρθε η ώρα να ξεπεράσετε τον εαυτό σας φτιάχνοντας αυτή την υπέροχη τούρτα - Σαρλότ σε σχήμα πριγκίπισσας.

ΥΛΙΚΑ (για 10 λάτρεις της τούρτας!):

 

  • 2 αυγά - χωριστά τα ασπράδια και οι κρόκοι
  • 10 κ.σ. ζάχαρη
  • 250ml πλήρης κρέμα γάλακτος
  • 1 συσκευασία σαβαγιάρ, κατά προτίμηση σε ροζ χρώμα
  • 12 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 100ml χυμός πορτοκάλι
  • 3 κομμάτια κομπόστα ροδάκινο
  • 200 γρ. φρούτα του δάσους (ράσμπερι, μύρτιλα, βατόμουρα κ.λπ.)
  • κουμπωτή φόρμα για κέικ
  • μία κούκλα (ειδικές κούκλες για τούρτες μπορείτε να βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα)
  • μωβ ή ροζ κορδέλα (αποφύγετε τα κεράκια - η κούκλα μπορεί να πάρει φωτιά!)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ           

1. Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με 3 κ.σ. ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα σφιχτό μείγμα. Χτυπήστε τους κρόκους με 4 κ.σ. ζάχαρη και λίγο χυμό ροδάκινο, μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφράτο μείγμα.

2. Βυθίστε τη ζελατίνη σε κρύο νερό σε αναλογία 1 προς 1 μέχρι να γίνει σαν διάφανη μεμβράνη (περίπου 5 λεπτά) και στραγγίστε την από το νερό στύβοντάς την ελαφρώς με τα χέρια. Ζεστάνετε τον χυμό πορτοκάλι και προσθέστε τη ζελατίνη. Περιμένετε μέχρι να διαλυθεί και έπειτα προσθέστε το μείγμα στο μείγμα με τους κρόκους των αυγών.

3. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με 3 κ.σ. ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα σφιχτό μείγμα. Αναμείξτε με τους κρόκους και τα ασπράδια ώστε να δημιουργηθεί μια ανάλαφρη μους. Κόψτε τα ροδάκινα σε κυβάκια, προσθέστε τα στη μους και ανακατέψτε απαλά.

4. Τοποθετήστε τα σαβαγιάρ όρθια γύρω-γύρω στα τοιχώματα της φόρμας. Ρίξτε στο κέντρο τη γέμιση και αφήστε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.

5. Βγάλτε τη φόρμα από το ψυγείο, κουνήστε την ελαφρώς για να ξεκολλήσει το γλυκό από τα τοιχώματα και τοποθετήστε την σε μια πιατέλα. Ξεκουμπώστε τη φόρμα. Βυθίστε την κούκλα μέσα στο γλυκό ώστε να φαίνεται μόνο το επάνω μέρος του σώματος και διακοσμήστε με τα φρούτα του δάσους και τη χρωματιστή κορδέλα.       

 

Cheesecake με ράσμπερι

Η κλασική τούρτα είναι σταθερή αξία. Αν όμως ψάχνετε μια κομψή ιδέα για μια πρωτότυπη τούρτα γενεθλίων, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το δροσερό cheesecake με ράσμπερι!

ΥΛΙΚΑ (για 6 λάτρεις του cheesecake!): 

 

  • 250 γρ. μπισκότα digestive
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 70 γρ. ανάλατο βούτυρο (εάν χρησιμοποιήσετε αλατισμένο βούτυρο, παραλείψτε το αλάτι), λιωμένο

Γέμιση:

  • 500 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 80ml sour cream
  • 80ml πλήρης κρέμα γάλακτος

Γαρνίρισμα:

  • 180ml sour cream
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 μπαστουνάκι βανίλια
  • Μια πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. φρέσκα ράσμπερι
  • Κουμπωτή φόρμα για κέικ (23 x 6 cm)
  • Ανθεκτικό αλουμινόχαρτο περίπου 45 cm
  • Μεγάλο και βαθύ ταψί για τη βάση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε τη φόρμα και τυλίξτε με προσοχή την εξωτερική πλευρά της φόρμας με αλουμινόχαρτο ώστε να γίνει αδιάβροχη. Χτυπήστε τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να αλεσθούν καλά. Τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε τη ζάχαρη και το αλάτι. Λιώστε το βούτυρο και περιχύστε με αυτό τα μπισκότα, ανακατεύοντας με τα χέρια σας.

2. Στρώστε το μείγμα με τα μπισκότα στον πάτο της βουτυρωμένης φόρμας. Πιέστε ελαφρώς τα μπισκότα με τα χέρια σας ώστε να γίνει λεία η επιφάνεια. Βάλτε τη φόρμα στον φούρνο για 10 λεπτά.

3. Βγάλτε την από τον φούρνο, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160°C και αφήστε τη βάση στην άκρη να κρυώσει.               

4. Κόψτε το τυρί κρέμα σε κυβάκια και ανακατέψτε με το μίξερ σε μέτρια ένταση για 4 τέσσερα λεπτά ή μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Προσθέστε ζάχαρη και αλάτι, ανακατέψτε για 4 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας για 1 λεπτό κάθε φορά που προσθέτετε ένα.

5. Ρίξτε στο μείγμα τη sour cream και ανακατέψτε, και στη συνέχεια προσθέστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφράτο μείγμα. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου του μίξερ με μια σπάτουλα ώστε να ανακατευτούν όλα τα υλικά.

6. Τοποθετήστε τη φόρμα μέσα στο ταψί. Βράστε 2 λίτρα νερό. Ρίξτε τη γέμιση πάνω από τα μπισκότα στη φόρμα και τοποθετήστε το ταψί στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου. Ρίξτε το βραστό νερό μέσα στο ταψί (μέχρι το νερό να φτάσει σε ύψος 3cm/έως το μέσο του ταψιού).

7. Ψήστε στους 160°C για 1,5 ώρα και στη συνέχεια σβήστε τον φούρνο και ανοίξτε ελαφρώς την πόρτα του φούρνου. Αφήστε το κέικ να κρυώσει για περίπου 1 ώρα. Βγάλτε το από τον φούρνο και καλύψτε με αλουμινόχαρτο (το αλουμινόχαρτο δεν πρέπει να εφάπτεται στο γλυκό).

8. Βάλτε το στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες ή για όλη τη νύχτα. 

9. Βάλτε τη sour cream σε ένα μπολ μετρίου μεγέθους, προσθέστε τη ζάχαρη άχνη, την κρυσταλλική ζάχαρη και τη βανίλια («ξύστε» το εσωτερικό από το μπαστουνάκι βανίλιας) και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Βγάλτε το cheesecake από το ψυγείο και αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο από τη φόρμα. Τοποθετήστε το γλυκό σε μια πιατέλα.

10. Περάστε ένα μαχαίρι ανάμεσα στο γλυκό και στα τοιχώματα της φόρμας. Ξεκουμπώστε τη φόρμα και απομακρύνετέ την με προσοχή. Ρίξτε στην κορυφή του γλυκού το μείγμα της sour cream. Σερβίρετε με φρέσκα ράσμπερι.

11. Βάλτε κεράκια. Χρόνια πολλά!