Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με σύκα για το γιορτινό τραπέζι


Σπίτι
10/12/2021

Ένας λόγος που τα Χριστούγεννα έχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, είναι τα σπιτικά εορταστικά τραπέζια. Όχι μόνο γιατί μας δίνουν τη δυνατότητα να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και γιατί περιλαμβάνουν γευστικά γιορτινά εδέσματα, τα οποία δεν συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Η γεμιστή γαλοπούλα, το ρολό χοιρινό, οι πατάτες φούρνου, το σουφλέ τυριών, οι πατάτες ογκρατέν και οι αλμυρές τάρτες, είναι μόνο μερικές από τις καθιερωμένες προσθήκες, που δεν λείπουν συνήθως από το γιορτινό μενού. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την εμπειρία του εορταστικού δείπνου όμως, παραμένοντας πιστοί στην παράδοση;

Μία καλή ιδέα, είναι το να τολμήσουμε να ετοιμάσουμε μία διαφορετική και ιδιαίτερη γιορτινή συνταγή, όπως το χριστουγεννιάτικο χοιρινό με σύκα. Πρόκειται για ένα λαχταριστό γιορτινό πιάτο, το οποίο δεν απαιτεί μεγάλη προετοιμασία, ενώ είναι σίγουρο πως θα ξετρελάνει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους του γιορτινού δείπνου.

Λαχταριστό χριστουγεννιάτικο χοιρινό με σύκα

Πριν προχωρήσουμε στα βήματα της συνταγής μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η προετοιμασία ενός γιορτινού τραπεζιού είναι μία απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, που ξεκινάει από το πρωί και τελειώνει τη στιγμή που όλοι οι προσκεκλημένοι θα βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι. Συνεπώς, αν δεν θέλουμε να υποδεχθούμε τους καλεσμένους μας κουρασμένοι και φορώντας τη μαγειρική ποδιά, καλό θα ήταν να αναζητήσουμε τους «συμμάχους» που θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε χρόνο και ενέργεια κατά την προετοιμασία του τραπεζιού.

Φυσικά, ένας από αυτούς τους «συμμάχους» είναι τα νέο υγρό πιάτων, Fairy Platinum Quickwash Υγρό Πιάτων. Σας βοηθά να βγείτε από την κουζίνα πιο γρήγορα, προσφέροντάς σας γρήγορο και εύκολο καθάρισμα. Κάθε σταγόνα Fairy διεισδύει γρήγορα και αποδυναμώνει τα υπολείμματα τροφών στα πιάτα, αφήνοντας άψογα αποτελέσματα ενάντια και στα πιο σκληρά λίπη. Και μάλιστα, σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερη προσπάθεια.

Όσο για τη συνταγή για λαχταριστό χριστουγεννιάτικο χοιρινό με σύκα, θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας μας τα εξής υλικά:

  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα
  • 10 ξερά σύκα
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Χυμό δύο πορτοκαλιών
  • 1 φλιτζ. λευκό ημίγλυκο κρασί
  • Μαϊντανό
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • 2-3 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας ρίχνοντας το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και τοποθετώντας την στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι ζεσταθεί επαρκώς, θα βάλουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα, μαζί με την κανέλα και τους αστεροειδείς γλυκάνισους και θα το αφήσουμε να ροδίσει. Έπειτα, θα ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα οποία θα προσθέσουμε στην κατσαρόλα, μαζί με αλάτι και πιπέρι.

Θα περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να τσιγαριστούν καλά τα υλικά μας και μετά, θα σβήσουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας χρησιμοποιώντας το κρασί και τον χυμό του πορτοκαλιού, τα οποία θα αφήσουμε να εξατμιστούν. Στη συνέχεια, θα χαμηλώσουμε την ένταση της φωτιάς και θα σκεπάσουμε την κατσαρόλα, ώστε να αφήσουμε το χοιρινό να μαλακώσει και να μαγειρευτεί επαρκώς.

Γυναίκα μαγειρεύει

Στο μεταξύ, θα ψιλοκόψουμε τον μαϊντανό και θα ετοιμάσουμε το ξύσμα λεμονιού. Θα ελέγχουμε τακτικά το κρέας, ώστε να παρακολουθούμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο επιπλέον νερό στην κατσαρόλα. Περίπου ένα μισάωρο πριν βγάλουμε την κατσαρόλα από το μάτι, θα προσθέσουμε τα σύκα και θα ανακατέψουμε καλά το περιεχόμενο της κατσαρόλας, ενώ οκτώ λεπτά πριν ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα, θα ρίξουμε το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού και τον μαϊντανό.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η παραπάνω συνταγή για χριστουγεννιάτικο χοιρινό με σύκα είναι ενδεικτική και μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με δικές μας προσθήκες υλικών, ώστε να δημιουργήσουμε ένα απολαυστικό αποτέλεσμα, το οποίο θα κρατήσει τους καλεσμένους μας στο τραπέζι, μέχρι να αδειάσουν τα πιάτα τους!

*Εξαιρείται το καπάκι και η ετικέτα