Το ρομαντικό μενού του Αγίου Βαλεντίνου που θα ετοιμάσετε εύκολα


Σπίτι
8/02/2023

Ακόμα και για τους λιγότερο ρομαντικούς, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου συνιστά μία αφορμή για να βγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να δείξουν για μία ακόμη φορά στο άλλο τους μισό την αγάπη και την εκτίμησή τους. Και ο πιο απλός, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικός τρόπος για να τα καταφέρουν, είναι οργανώνοντας ένα ρομαντικό δείπνο για δύο στον πλέον προσωπικό τους χώρο, δηλαδή το σπίτι τους.

 

Τι μπορείτε να κάνετε όμως, ώστε να δώσετε σε αυτήν την ημέρα έναν πιο ξεχωριστό χαρακτήρα, με «όχημα» τη γεύση; Για να στεφθεί το δείπνο του Αγίου Βαλεντίνου με επιτυχία, καλό είναι να έχετε σκεφτεί εκ των προτέρων ένα ολοκληρωμένο μενού, που θα περιλαμβάνει σίγουρα κάποιο ορεκτικό, ένα κυρίως πιάτο και φυσικά, επιδόρπιο, όπως θα συνέβαινε δηλαδή αν επισκεπτόσασταν ένα εστιατόριο εκείνη την ημέρα.

 

Σίγουρα, μπορείτε να αντλήσετε ιδέες από το ρομαντικό μενού κάποιου εστιατορίου, όμως αν δεν θέλετε να μπείτε σε πολύ κόπο, τότε βασιστείτε σε σχετικά απλές, αλλά γευστικές προτάσεις, που ενδείκνυνται για ένα δείπνο για δύο, όπως οι παρακάτω!

 

Τραγανές μπουκιές γαρίδας με σάλτσα σόγιας

 

Αν θέλετε να δώσετε μία ξεχωριστή «πινελιά» στο δείπνο σας, τότε οι τραγανές μπουκιές γαρίδας είναι ένα πιάτο που μπορεί να αφήσει ικανοποιημένο ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Για να φτιάξετε τις μπουκιές γαρίδας στην πιο απλή τους εκδοχή, θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:

 

  • 1 κιλό γαρίδες μέτριου ή μεγάλου μεγέθους
  • 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 αβγό
  • 1 φλιτζ. νερό παγωμένο προς κρύο
  • 1 ½ φλιτζ. ελαιόλαδο

 

Θα ξεκινήσετε την προετοιμασία του πιάτου καθαρίζοντας καλά τις γαρίδες, αφαιρώντας το κεφάλι και το κέλυφός τους, μέχρι την ουρά. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, θα κάνετε 4 με 5 μικρές εγκοπές στην κοιλιά κάθε γαρίδας, ώστε να μην συρρικνωθούν, όσο θα τηγανίζονται. Θα ρίξετε σε ένα μπολ το κορν φλάουρ και το αλάτι. Έπειτα, θα βάλετε μέσα στο μείγμα τις γαρίδες. Θα ρίξετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και θα περιμένετε να ζεσταθεί επαρκώς.

 

Μέχρι να ζεσταθεί το ελαιόλαδο, θα ρίξετε σε ένα μπολ το αβγό, θα προσθέσετε το νερό και το αλεύρι και θα ανακατέψετε γρήγορα το μείγμα, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Όταν το ελαιόλαδο θα έχει ζεσταθεί, θα βουτήξετε μία μία τις γαρίδες στο μείγμα του αβγού με το νερό και θα τις τοποθετήσετε προσεκτικά στο τηγάνι. Θα τηγανίσετε κάθε πλευρά της γαρίδας για 2 με 3 λεπτά, έως ότου αποκτήσει μία χρυσαφένια, καλοψημένη απόχρωση. Έπειτα, όταν οι γαρίδες θα είναι έτοιμες, θα τις βγάλετε προσεκτικά και θα τις τοποθετήσετε σε μία πιατέλα, που θα έχετε «ντύσει» με χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Για να απολαύσετε ακόμη περισσότερο τις γαρίδες σας, μπορείτε να τις συνοδεύσετε με σάλτσα σόγιας.

 

Extra tip: Αν δεν θέλετε να χάσετε χρόνο μετά το μαγείρεμα και να περάσετε περισσότερες στιγμές στην κουζίνα, παρά συντροφιά με το αγαπημένο σας πρόσωπο, καλό είναι να καθαρίσετε τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε αμέσως μετά την προετοιμασία της συνταγής. Για να αφαιρέσετε γρήγορα τα λίπη και τα υπολείμματα που θα αφήσουν στο τηγάνι και τα σκεύη σας οι γαρίδες και το μείγμα τους, μπορείτε να δοκιμάσετε την επαναστατική δύναμη του Fairy MaxPower. Διότι το Fairy MaxPower Υγρό Πιάτων καταπολεμά άμεσα τα λίπη, κάνει το πλύσιμο των πιάτων γρήγορο και εύκολο και προσφέρει λαμπερά αποτελέσματα.

Μπουκιές γαρίδας με σάλτσα σόγιας

Ψητός σολομός με σπαράγγια για το κυρίως πιάτο

 

Ο ψητός σολομός με σπαράγγια είναι ένα ιδανικό κυρίως πιάτο για τον Άγιο Βαλεντίνο, για εσάς που δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας. Αν αναλογιστείτε, μάλιστα, πως φέτος η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου «πέφτει» Δευτέρα, τότε σίγουρα πρόκειται για μία γευστική επιλογή, που θα μπορούσατε να απολαύσετε σε εστιατόριο και μπορεί να σας… «λύσει» τα χέρια. Για να ετοιμάσετε τη συνταγή, θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:

 

  • 2 φιλέτα σολομού χωρίς δέρμα
  • Μισό λεμόνι κομμένο σε ροδέλες
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (ή λίγο θυμάρι αποξηραμένο)
  • 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
  • 1/2 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 1 κ.γ. εστραγκόν
  • 1 ματσάκι σπαράγγια
  • Ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι

 

Για να ετοιμάσετε τη συνταγή, θα προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C. Θα κόψετε ένα κομμάτι από αντικολλητικό χαρτί σε δύο μέρη, θα τα βάλετε σε ένα ταψί και θα τοποθετήσετε στο καθένα από ένα φιλέτο σολομού. Στη συνέχεια, θα προσθέσετε πάνω σε κάθε φιλέτο τις ροδέλες από το λεμόνι, το θυμάρι, λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Αμέσως μετά, θα δημιουργήσετε δύο μικρά «πακέτα» γύρω από κάθε φιλέτο, διπλώνοντας το αντικολλητικό χαρτί και θα τα αφήσετε στον φούρνο για περίπου 15 λεπτά. Καθώς τα φιλέτα από τον σολομό θα ψήνονται, εσείς θα ανακατέψετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το εστραγκόν, το ξύδι, τη ζάχαρη, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, για να δημιουργήσετε το ντρέσινγκ.

 

Εν τω μεταξύ, θα έχετε καθαρίσει τα σπαράγγια (μία αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να δείτε πώς θα το κάνετε σωστά) και θα τα τοποθετήσετε σε μία κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό που βράζει, για δύο λεπτά, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν. Αφού τα στραγγίξετε καλά, θα φροντίσετε να παραμείνουν ζεστά. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε σε ένα τηγάνι λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο, να το αφήσετε να ζεσταθεί, να προσθέσετε μία σκελίδα σκόρδο για ένα λεπτό και στη συνέχεια (αφού αφαιρέσετε το σκόρδο), να τοποθετήσετε τα σπαράγγια και να τα σοτάρετε για περίπου πέντε λεπτά, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Τέλος, θα τοποθετήσετε τον σολομό και τα σπαράγγια σε κάθε πιάτο, θα προσθέσετε το ντρέσινγκ και θα γαρνίρετε με μία φέτα λεμονιού και λίγο θυμάρι στο καθένα.

 

Extra tip: Μία εξαιρετική ιδέα για να κάνετε ακόμα πιο ξεχωριστό το ρομαντικό δείπνο για δύο στο σπίτι, είναι αφού καταλήξετε στο μενού που θα σερβίρετε, να καταγράψετε όσα θα περιέχει σε μία όμορφη κάρτα, την οποία και θα βάλετε πάνω στα πιάτα σας, πριν το μεγάλο δείπνο, τοποθετώντας και μερικά ροδοπέταλα γύρω από αυτή. Με αυτόν τον τρόπο, το μενού σας θα αποκτήσει ακόμη πιο έντονο «αέρα» εστιατορίου.

Ψητός σολομός με σπαράγγια

Cheesecake λεμόνι χωρίς ψήσιμο για επιδόρπιο

 

Δείπνο για δύο χωρίς επιδόρπιο δεν γίνεται. Αφού, λοιπόν, το μενού θα έχει ως βάση του τα θαλασσινά, ένα γλυκό που θα έχει τη γεύση του λεμονιού και δεν θα απαιτεί πολύ χρόνο για να το απολαύσετε, είναι η ιδανική λύση. Τι λέτε, λοιπόν, για ένα ανάλαφρο cheesecake λεμονιού, που δεν χρειάζεται ψήσιμο; Για να το ετοιμάσετε, θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:

 

  • 110 γρ. μπισκότα digestive
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 25 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 350 γρ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε
  • 75 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Χυμό 2-3 λεμονιών (περίπου 90ml)

 

Θα ξεκινήσετε την προετοιμασία της συνταγής θρυμματίζοντας τα μπισκότα. Στη συνέχεια, θα λιώσετε το βούτυρο σε μία μικρή κατσαρόλα, θα το βγάλετε από τη φωτιά, θα το βάλετε σε ένα μπολ, θα προσθέσετε την καστανή ζάχαρη και τα θρυμματισμένα μπισκότα και θα ανακατέψετε. Σε ένα μικρό ταψί ή σε μία φόρμα για κέικ 20 εκ., θα τοποθετήσετε το μείγμα με τα μπισκότα, πιέζοντάς το με τα δάχτυλά σας ή με ένα μεγάλο κουτάλι, για να δημιουργήσετε τη βάση του cheesecake σας. Θα τοποθετήσετε τη βάση στο ψυγείο και θα συνεχίσετε με την ετοιμασία του γλυκού.

 

Στη συνέχεια, θα ανακατέψετε με το μίξερ το τυρί μασκαρπόνε, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα. Θα απλώσετε το μείγμα στη βάση για το cheesecake και θα αφήσετε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες. Αν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε με λίγο επιπλέον ξύσμα λεμονιού και μερικά φύλλα δυόσμου.

 

Extra tip: Για να μην περάσετε το βράδυ στην κουζίνα, μην αφήσετε τα υπολείμματα από το κρεμώδες μείγμα για το γλυκό να μείνουν πολλή ώρα στα σκεύη σας. Βάλτε λίγο από το Fairy MaxPower Υγρό Πιάτων και δείτε τα σκεύη σας να λάμπουν.

Τάρτα λεμόνι

Τόσο απλά, ένα δείπνο στο σπίτι, μπορεί να αποκτήσει έναν ρομαντικό χαρακτήρα προδιαγραφών εστιατορίου, και να δώσει μία ξεχωριστή «νότα» σε μία κατά τα άλλα συνηθισμένη Δεύτερα. Το σίγουρο είναι πως ακόμα και αν δεν ανήκετε στους λάτρεις της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, η συγκεκριμένη μέρα παραμένει μία ιδανική αφορμή για να βγείτε από τα συνηθισμένα και να θυμηθείτε όλους τους λόγους που κάνουν τη σχέση σας μοναδική.