Πώς θα φτιάξουμε σπιτικό παγωτό τσουρέκι για το πασχαλινό τραπέζι

Σπίτι
1/04/2021

Η άνοιξη, οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα, τα έθιμα και οι παραδόσεις του τόπου, σου δίνουν την ευκαιρία να ξεφύγεις για λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, απολαμβάνοντας περισσότερο την παρέα των δικών σου ανθρώπων. Ακόμη και αν οι υποδείξεις των ειδικών συστήνουν κοινωνική αποστασιοποίηση, ακόμη και αν για μία ακόμη χρονιά το πασχαλινό τραπέζι θα περιλαμβάνει λίγους και καλούς, τίποτα δεν σε εμποδίζει από το να το απολαύσεις στο έπακρο, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο σου στη μαγειρική και τολμώντας διαφορετικά πασχαλινά πιάτα.

Εάν και εσύ, λοιπόν, ανυπομονείς για τον ερχομό του καλοκαιριού και συγχρόνως θέλεις να δώσεις μία ξεχωριστή γευστική «νότα» στις φετινές γιορτές, το παγωτό με τσουρέκι είναι το εναλλακτικό και πρωτότυπο επιδόρπιο για να «κλείσεις» με τον πιο λαχταριστό τρόπο το πασχαλινό οικογενειακό γεύμα! Εάν η ερώτησή σου είναι, «πώς να φτιάξω παγωτό τσουρέκι;», έχει σημασία να γνωρίζεις πως η διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις είναι ιδιαίτερα εύκολη, για αυτό μπορείς πάντα να προσκαλέσεις και τα μικρά σου να συμμετέχουν στην προετοιμασία του γλυκού, που θα μοιραστεί όλη η οικογένεια στο πασχαλινό τραπέζι. Έτσι, όχι μόνο θα περάσεις μαζί τους επιπλέον ποιοτικό χρόνο, αλλά θα τους δώσεις και μία καλή αφορμή για να νιώσουν δημιουργικά!

Παγωτό τσουρέκι για ένα γευστικό «κλείσιμο» του πασχαλινού γεύματος

Δύο λόγοι που θα σε κάνουν να αγαπήσεις το σπιτικό παγωτό τσουρέκι, εκτός από την ιδιαίτερη και πλούσια γεύση του, είναι το γεγονός πως σου δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσεις το τσουρέκι που περίσσεψε από το πασχαλινό τραπέζι, καθώς και το ότι πρόκειται για ένα γλυκό με μεγάλη διάρκεια ζωής, το οποίο θα μπορείς να απολαμβάνεις για αρκετές ημέρες. Για να το πραγματοποιήσεις και να πάρεις τις απαντήσεις στο ερώτημα πώς να φτιάξεις παγωτό τσουρέκι, θα χρειαστείς τα υλικά που αναγράφονται στη λίστα που ακολουθεί.

Ιδού η δική μας απολαυστική συνταγή για παγωτό τσουρέκι!

Για το παγωτό:

  • 300 γρ. τσουρέκι
  • 200 ml ζαχαρούχο γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης)
  • 35 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ¼ κ.γ. μαστίχα
  • ¼ κ.γ. μαχλέπι

Για το σιρόπι:

  • 150 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 150 ml νερό
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Πώς να φτιάξω παγωτό τσουρέκι

Η προετοιμασία της συνταγής είναι απλή και θα χρειαστεί να ακολουθήσεις τέσσερα βήματα για να την πραγματοποιήσεις.

1. Η προετοιμασία του σιροπιού

Το πρώτο βήμα για να πάρεις την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα και να ξεκινήσεις τη συνταγή για παγωτό τσουρέκι είναι να προετοιμάσεις το σιρόπι. Θα τοποθετήσεις μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, θα ρίξεις μέσα το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και θα αφήσεις το μείγμα να πάρει βράση. Όταν αρχίσουν τα υλικά να κοχλάζουν, θα τα αφήσεις να βράσουν για δύο με τρία λεπτά και έπειτα, θα αφαιρέσεις το σκεύος από το αναμμένο μάτι και θα αφήσεις το μείγμα να κρυώσει.

2. Το ψήσιμο του τσουρεκιού

Θα συνεχίσεις με το τσουρέκι, κόβοντάς το σε κομμάτια και τοποθετώντας τα σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου. Θα τα ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο, επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας», στους 170°C για 20 λεπτά. Όταν το τσουρέκι θα έχει ψηθεί, θα το σιροπιάσεις με το μείγμα που ετοίμασες προηγουμένως και θα το αφήσεις να κρυώσει. Έπειτα, θα το κόψεις ξανά σε μικρότερα κομμάτια και θα συνεχίσεις την προετοιμασία για το παγωτό τσουρέκι.

3. Ώρα για το παγωτό

Θα προχωρήσεις με τη συνταγή για σπιτικό παγωτό με τσουρέκι, τοποθετώντας μία ορθογώνια φόρμα για κέικ στην κατάψυξη. Έπειτα, θα ρίξεις στον κάδο του μπλέντερ το μαχλέπι, τη μαστίχα και 35 γραμμάρια ζάχαρης, θα προσθέσεις την κρέμα γάλακτος και θα χτυπήσεις καλά τα υλικά με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, ώσπου να γίνουν μία αφράτη και ελαφριά κρέμα. Θα ρίξεις το ζαχαρούχο γάλα και θα επιμείνεις λίγο ακόμη με το ανακάτεμα, μέχρι το μείγμα σου να ομογενοποιηθεί και να γίνει ενιαίο.

4. Η τελική ανάμειξη

Όταν ολοκληρώσεις τα παραπάνω βήματα, θα προσθέσεις τα κομμάτια από το τσουρέκι και θα ανακατέψεις καλά το μείγμα με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Έπειτα, θα αφαιρέσεις τη φόρμα από την κατάψυξη, θα αδειάσεις μέσα το μείγμα σου και θα το απλώσεις ομοιόμορφα, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Θα καλύψεις το ταψί με μία πλαστική μεμβράνη και θα το μεταφέρεις πίσω στην κατάψυξη.

Πώς θα φτιάξουμε σπιτικό παγωτό τσουρέκι για το πασχαλινό τραπέζι

Ανάλογα με τις επιδόσεις της κατάψυξης που διαθέτεις, θα περιμένεις περίπου οκτώ με δέκα ώρες, μέχρι το σπιτικό παγωτό με τσουρέκι να «σφίξει». Όταν θα το σερβίρεις στους αγαπημένους σου, μπορείς να το γαρνίρεις με μερικά μικρά κομμάτια τσουρεκιού, για επιπλέον απόλαυση.

Αυτά είναι τα απλά βήματα που δίνουν την απάντηση στο ερώτημα «πώς να φτιάξω παγωτό τσουρέκι». Στην περίπτωση που θέλεις απλώς να «απογειώσεις» τη γεύση από το σπιτικό παγωτό τσουρέκι που ετοίμασες, μπορείς πάντα να κάνεις μικρές μετατροπές στη λίστα των υλικών, προσθέτοντας κομμάτια σοκολάτας, σταφίδες ή ξηρούς καρπούς που θα εμπλουτίσουν με γευστικές «πινελιές» το τελικό αποτέλεσμα.

Δοκίμασε αυτή τη συνταγή για παγωτό τσουρέκι και θα μας θυμηθείς!