Πώς θα εξοικονομούμε ενέργεια όσο περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι


Σπίτι
27/10/2020
Δίνουμε έμφαση στο πώς μαγειρεύουμε και πλένουμε τα πιάτα

Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε καθημερινά ή συχνά από το σπίτι. Ακόμη και αν η τηλεργασία δεν αποτελεί όμως κομμάτι της καθημερινότητάς μας, η αλήθεια είναι ότι βάζουμε την ασφάλεια σε πρώτο πλάνο και για αυτό, περνάμε περισσότερο χρόνο εντός σπιτιού.

Μπορεί, λοιπόν, να κάνουμε περισσότερη οικονομία περιορίζοντας τις εξόδους μας, ωστόσο, οι περισσότερες ώρες παραμονής στο σπίτι σε καθημερινή βάση, μεταφράζονται συχνά σε περισσότερα έξοδα, σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση ενέργειας και νερού. Το γεγονός αυτό μας προβληματίζει αρκετά, ειδικότερα ενόψει του χειμώνα. Αυτός είναι ο λόγος που αξίζει να μεριμνήσουμε εκ των προτέρων για το πώς θα εξοικονομούμε στο εξής ενέργεια, χωρίς ωστόσο να κάνουμε «εκπτώσεις» στον τρόπο που απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας.

Ιδού μερικές απλές, καθημερινές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό το διαφορετικό φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχεται.

Αξιοποιούμε το φυσικό φως: Γιατί να καταναλώνουμε ηλεκτρικό ρεύμα όταν μπορούμε να αξιοποιούμε το φυσικό φως που έχουμε στη διάθεσή μας; Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανοίγουμε όλα τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού, σηκώνουμε τις τέντες, κάνουμε στην άκρη τις κουρτίνες και προσπαθούμε να εργαστούμε ή να χαλαρώσουμε στο σπίτι, κρατώντας τα φώτα σβηστά. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε επίσης ενέργεια, ζεσταίνοντας το σπίτι με το φως του ήλιου.

Πλένουμε τα πιάτα χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό: Το πλύσιμο των πιάτων αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας καθαριότητας ενός σπιτιού. Κάθε φορά που πλένουμε τα πιάτα όμως, συνήθως καταναλώνουμε πολύ νερό και σε κάποιες περιπτώσεις, πολλή ενέργεια. Ένας τρόπος για να πλένουμε τα πιάτα με λιγότερο νερό, είναι να επιλέγουμε στο εξής με προσοχή τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο των πιάτων. Ένα υγρό πιάτων με συμπυκνωμένη σύνθεση που διαλύει τα λίπη με μία σταγόνα, προσφέροντας στα σκεύη μας εκθαμβωτική καθαριότητα, όπως το Fairy Ultra Original, είναι μία επιλογή που συμφέρει. Στην περίπτωση δε που έχουμε πλυντήριο πιάτων νέας γενιάς και χρησιμοποιούμε κάψουλες πλυντηρίου, όπως τις Fairy Platinum Plus, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η χρήση του απαιτεί λιγότερο νερό, σε σχέση με το πλύσιμο στο χέρι.

Πώς θα εξοικονομούμε ενέργεια όσο περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι 

Δίνουμε έμφαση στο πώς μαγειρεύουμε: Τώρα που περνάμε περισσότερο χρόνο στα σπίτια μας και θέλουμε να περιορίσουμε τις διατροφικές επιλογές απ’ έξω, οι περισσότεροι από εμάς μαγειρεύουμε περισσότερο. Για να εξοικονομούμε ενέργεια και στην κουζίνα, καλό είναι στο εξής να μην ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου όταν μαγειρεύουμε -μιας και κάθε φορά που το κάνουμε, χάνεται έως και το 25% της θερμότητας του φούρνου- και μεταξύ άλλων, να επιλέγουμε μαγειρικά σκεύη που εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας, ώστε να μην έχουμε απώλεια ενέργειας δίχως λόγο. Επίσης, αξίζει να έχουμε κατά νου ότι ζεσταίνοντας ή ετοιμάζοντας ένα φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων, μπορούμε επίσης να εξοικονομούμε ενέργεια, καθώς χρησιμοποιεί από 70% έως 90%  λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με έναν συμβατικό φούρνο.

Βγάζουμε από την πρίζα συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε: Όποια ηλεκτρική συσκευή δεν χρησιμοποιείται όσο βρισκόμαστε σπίτι, καλό είναι να βγαίνει από την πρίζα. Πολλές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια ακόμη και όταν είναι κλειστές, οπότε αν θέλουμε να κάνουμε σε βάθος χρόνου οικονομία και να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια συμβάλλοντας έτσι και στην καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, τώρα είναι η ώρα να βγάλουμε τους φορτιστές -και όποια άλλη συσκευή δεν χρειαζόμαστε- από την πρίζα.

Κλείνουμε τους υπολογιστές όταν η εργασία τελειώνει: Το άγχος της τηλεργασίας μάς κάνει συχνά να αφήνουμε τον υπολογιστή ανοιχτό από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ωστόσο, είναι σημαντικό, τόσο για την πνευματική μας υγεία όσο και το πορτοφόλι μας, να κλείνουμε τους ηλεκτρονικούς μας υπολογιστές, μόλις το εργασιακό μας ωράριο ολοκληρώνεται. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι επιτραπέζιοι υπολογιστές είναι μία από τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια στο σπίτι. Ίσως, λοιπόν, αυτή είναι η ώρα να προμηθευτούμε έναν φορητό υπολογιστή. Και αυτό διότι οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 70% λιγότερη ενέργεια, σε σύγκριση με τους επιτραπέζιους.

Πώς θα εξοικονομούμε ενέργεια όσο περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι 

Στεγνώνουμε φυσικά τα ρούχα: Τέλος, σε ό,τι αφορά την καθαριότητα των ρούχων μας, μία συμβουλή που μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομούμε περισσότερη ενέργεια είναι το να τα αφήνουμε να στεγνώνουν φυσικά και κυρίως, να μην τα τοποθετούμε πάνω στα σώματα του καλοριφέρ. Βλέπετε, όταν βάζουμε τα ρούχα πάνω στα καλοριφέρ για να ζεσταθούν πιο γρήγορα, εμποδίζουμε την καλή θέρμανση του σπιτιού μας και έτσι, δαπανούμε άσκοπα ενέργεια και χρήματα. Μπορεί να μας πάρει λίγες ώρες παραπάνω, αλλά την επόμενη φορά που θα βάλουμε πλυντήριο, καλό είναι να αποφύγουμε το στεγνωτήριο ρούχων και τα καλοριφέρ.

Το να διατηρούμε τον θερμοστάτη σταθερά στους 20 βαθμούς Κελσίου, το να κλείνουμε καλά τα τζάμια και τα παραθυρόφυλλα κάθε βράδυ -όταν και η θερμοκρασία πέφτει περισσότερο- ώστε να μην έχουμε σημαντικές θερμικές απώλειες και μεταξύ άλλων, το να κλείνουμε τα καλοριφέρ στους χώρους που δεν χρησιμοποιούμε και να τους απομονώνουμε, αποτελούν μερικές ακόμη καθημερινές επιλογές που θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Διότι τώρα που περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, είναι σημαντικό να μπορούμε να απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας όπως ακριβώς επιθυμούμε, χωρίς ωστόσο να βγαίνουμε εκτός προϋπολογισμού λόγω των νέων συνθηκών στη ζωή μας.