Πώς θα απολαύσουμε παραδοσιακά στο σπίτι τη φετινή Τσικνοπέμπτη

Σπίτι
11/03/2021

Υπάρχει μία συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου που κάνει κάθε καλοφαγά να ανυπομονεί και αυτή δεν είναι άλλη από την Τσικνοπέμπτη, η οποία φέτος γιορτάζεται την πρώτη Πέμπτη του Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο, που προέρχεται από τους εορτασμούς των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων, οι οποίοι πραγματοποιούσαν ένα μεγάλο γλέντι, για τον ερχομό της άνοιξης και δη, την ευφορία της γης. Ωστόσο, το έθιμο κατάφερε να παραμείνει ακόμη και στα Βυζαντινά χρόνια και να μετατραπεί σε μία μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας, προετοιμάζοντας τους πιστούς για την επερχόμενη περίοδο της Σαρακοστής. Ο λόγος που επικράτησε η Πέμπτη ως η ημέρα της κρεατοφαγίας, οφείλεται στο γεγονός ότι η Τετάρτη και η Παρασκευή έχουν καθιερωθεί ως ημέρες νηστείας από την εκκλησία,
ενώ εκτός από τη χώρα μας, συναντάμε μία παραλλαγή του εθίμου στη Γαλλία, η οποία ονομάζεται «
Mardi Gras».

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η περίοδος που διανύουμε δεν ενθαρρύνει τα μεγάλα τραπέζια που θα διοργανώναμε υπό άλλες συνθήκες, η Τσικνοπέμπτη παραμένει μία ιδανική αφορμή για να συγκεντρωθούμε οικογενειακώς γύρω από το τραπέζι, να γιορτάσουμε και να απολαύσουμε σπιτικές παραδοσιακές γεύσεις, χωρίς ενοχές! Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε, για να «απογειώσουμε» το λουκούλλειο γεύμα μας.

Ιδού, λοιπόν, τα έμπειρα tips που θα μας ανακηρύξουν τους καλύτερους ψήστες της φετινής Τσικνοπέμπτης!

Οι «πρωταγωνιστές» στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η ημέρα επιτάσσει να υπάρχουν στο τραπέζι πιατέλες γεμάτες κρεατικά, όπως λουκάνικα, μπριζόλες, παϊδάκια, μπιφτέκια και κοτόπουλο. Όλα αυτά τα γευστικά εδέσματα βέβαια, δεν θα ήταν τόσο απολαυστικά, εάν δεν υπήρχαν στο τραπέζι και τα απαραίτητα συνοδευτικά, όπως το τζατζίκι, η τυροκαυτερή, οι τηγανητές πατάτες, τα τηγανητά κολοκυθάκια, οι ντοματοκεφτέδες, η δροσερή χωριάτικη με λαχανικά και φέτα από τον τόπο μας.

Ωστόσο, εάν φέτος θέλουμε να δώσουμε μία ξεχωριστή «πινελιά» στο γεύμα μας, αξίζει να τολμήσουμε μερικές πιο πρωτότυπες εκδοχές, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις των γνώριμων παραδοσιακών συνταγών και εμπλουτίζοντας τα πιάτα με μερικά επιπλέον υλικά. Για παράδειγμα, το τζατζίκι με αβοκάντο είναι μία εξαιρετική ιδέα, ενώ η μόνη διαφορά από την παραδοσιακή συνταγή, είναι πως θα περιορίσουμε την ποσότητα γιαουρτιού, αντικαθιστώντας την με τον πολτό από δύο αβοκάντο.

Πώς θα απολαύσουμε παραδοσιακά στο σπίτι τη φετινή Τσικνοπέμπτη


Τα έμπειρα tips για να «απογειώσουμε» τις επιδόσεις μας στο ψήσιμο

Τα πιο σημαντικά βήματα, πριν περάσουμε στο στάδιο του ψησίματος, είναι η προετοιμασία, η καθαριότητα και η οργάνωση του χώρου, των υλικών και των εργαλείων μας. Έτσι, λοιπόν, μόλις ολοκληρώσουμε την προετοιμασία των ορεκτικών μας, είναι σημαντικό να καθαρίσουμε τον πάγκο και τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε, ώστε μετά το γεύμα, να μην έχει δημιουργηθεί μία στοίβα με άπλυτα πιάτα, ποτήρια και σκεύη στον νεροχύτη μας. Χάρη στο ισχυρό υγρό πιάτων Fairy Platinum Quickwash θα βγούμε πολύ γρήγορα από την κουζίνα, ενώ τα μαγειρικά μας σκεύη, θα αστράφτουν από καθαριότητα!

Σε δεύτερο στάδιο, καλούμαστε να ξεχωρίσουμε τα είδη των κρεατικών που σκοπεύουμε να ψήσουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια από αυτά θα ετοιμάσουμε πρώτα και ποια θα μπουν σε δεύτερο χρόνο στη σχάρα. Σύμφωνα με τους έμπειρους ψήστες, καλό θα ήταν να καθαρίσουμε την ψησταριά μας αφού έχει ζεσταθεί λίγο, καθώς με αυτόν τον τρόπο, θα είναι πιο εύκολο να απομακρύνουμε τις βρομιές και τα υπολείμματα από προηγούμενα ψησίματα.

 

Πώς θα απολαύσουμε παραδοσιακά στο σπίτι τη φετινή Τσικνοπέμπτη

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη του ψησίματος

Όταν έρθει πλέον η ώρα να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, η θερμοκρασία είναι το σημείο στο οποίο θα χρειαστεί να εστιάσουμε την προσοχή μας. Το είδος του κρέατος είναι αυτό που θα καθορίσει τη θερμοκρασία του ψησίματος. Για παράδειγμα, τα λουκάνικα και το κοτόπουλο, έχουν την τάση να «καίγονται» εύκολα εξωτερικά, αλλά να μένουν άψητα στο εσωτερικό. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να τα ψήσουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ για τα παϊδάκια καλό είναι να έχουμε κατά νου πως ψήνονται καλύτερα στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Σε περίπτωση δε που θέλουμε να δώσουμε επιπλέον γεύση και νοστιμιά στο κρέας, το μυστικό είναι να μαρινάρουμε πρώτα τα κομμάτια που θα ψήσουμε. Η «τέχνη» του μαριναρίσματος, όχι μόνο θα κάνει πιο γευστικό το κρέας, αλλά θα του χαρίσει και μία πιο ζουμερή και πλούσια υφή. Το είδος του κρέατος είναι αυτό που συνήθως καθορίζει και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στο μαρινάρισμα, αν και μερικές κλασικές επιλογές, είναι το λάδι, τα μπαχαρικά, το λεμόνι, το κρασί, το ξύδι και το γιαούρτι. Στο διαδίκτυο υπάρχουν, πάντως, πολλές συνταγές μαριναρίσματος, για να επιλέξουμε εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στις γεύσεις μας.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος της ψησταριάς που διαθέτουμε, αφού οι επιδόσεις της θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ακόμη και αν το μηχάνημα που έχουμε στο σπίτι μας δεν είναι το καλύτερο, η δική μας τεχνική είναι εκείνη που θα κάνει στο τέλος τη διαφορά. Με άλλα λόγια, εάν καθόλη τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε τα κομμάτια που είναι πάνω στη σχάρα, τα αναποδογυρίζουμε σύμφωνα με την απόχρωση που έχουν αποκτήσει εξωτερικά και ρυθμίζουμε αναλόγως τη θερμοκρασία, είναι σίγουρο πως όταν δοκιμάσουμε το κρέας, θα εκπλαγούμε ευχάριστα από τις ικανότητές μας. Βέβαια, συνήθως βιαζόμαστε να γευτούμε τα καλούδια της Τσικνοπέμπτης και δεν δίνουμε στο κρέας τα απαιτούμενα 10 λεπτά που χρειάζεται για να «ξεκουραστεί», από τη στιγμή που θα το αφαιρέσουμε από τη σχάρα. Καλό είναι, λοιπόν, να μην παραβλέψουμε αυτό το βήμα φέτος.

Πώς θα απολαύσουμε παραδοσιακά στο σπίτι τη φετινή Τσικνοπέμπτη

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα τον τρόπο ψησίματος του κάθε κρέατος, από τον κρεοπώλη που μας το προμηθεύει. Ακριβώς για αυτό, όταν παραλάβουμε τα καλούδια μας από το κρεοπωλείο, μπορούμε να ζητήσουμε τη συμβουλή του, για να ξέρουμε ακριβώς ποια είναι τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε, ώστε να έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα.