Πώς βάφουμε αβγά με φυσικό τρόπο


Σπίτι
5/05/2021

Τα έθιμα που Πάσχα, δηλαδή οι διαχρονικές παραδόσεις που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές και τώρα με τη σειρά μας, σκοπεύουμε να κληροδοτήσουμε στους νεότερους, μας κάνουν να ανυπομονούμε κάθε χρόνο για την έλευσή του. Η επίσκεψη του νονού ή της νονάς που συνοδεύεται από την πασχαλινή λαμπάδα, το σούβλισμα του οβελία την Κυριακή του Πάσχα, η προετοιμασία των πασχαλινών γλυκών και εδεσμάτων, το βάψιμο των πασχαλινών αβγών με τα παιδιά μας, είναι οι οικογενειακές «ιεροτελεστίες» που μας φέρνουν πιο κοντά με τις «ρίζες» μας, αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Ειδικότερα το βάψιμο των αβγών με τα παιδιά μας, είναι μία διαδικασία που απολαμβάνουμε τόσο εμείς, όσο και εκείνα, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να περνάμε ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο μαζί, ανακαλύπτοντας συγχρόνως τις παραδόσεις και τα «μυστικά» των προγόνων μας. Ακριβώς για αυτό, φέτος μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το έθιμο και να μάθουμε πώς να βάφουμε τα αβγά με φυσικό τρόπο, δηλαδή με τον τρόπο που ακολουθούσαν οι πιστοί τα προηγούμενα χρόνια.

Συμβουλές για να βάψουμε φέτος τα πασχαλινά μας αβγά

Παρακάτω απαντάμε στο καίριο ερώτημα πώς βάφουμε τα πασχαλινά αβγά με φυσικό τρόπο, ενώ μεταξύ άλλων, έχουμε συγκεντρώσει τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να απολαύσουμε το βάψιμο των αβγών με τα παιδιά μας, αλλά και τα «κόλπα» για να δημιουργήσουμε ξεχωριστά πασχαλινά αβγά με σχέδια. Ας δούμε, λοιπόν, τι αξίζει να γνωρίζουμε για το βάψιμο των αβγών με φυσικά υλικά και όμορφα χρώματα!

1. Πώς βάφουμε τα πασχαλινά αβγά με χρώματα ζαχαροπλαστικής

Ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος για να βάψουμε τα πασχαλινά αβγά με τα παιδιά μας, είναι το βάψιμο αβγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Τα υλικά και τα σκεύη που θα χρειαστούμε για τη διαδικασία, είναι τα εξής:

  • Αβγά (κατά προτίμηση λευκά για να φαίνεται καλύτερα η απόχρωση)
  • Ξύδι
  • Νερό
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • Κουτάλα με τρύπες
  • Μπολάκια (κάθε μπολάκι θα αντιστοιχεί σε ένα χρώμα ζαχαροπλαστικής)
  • Κατσαρόλα
  • Χαρτί κουζίνας

Θα ξεκινήσουμε το βάψιμο των αβγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής, βράζοντας τα αβγά μας και αφήνοντάς τα λίγα λεπτά να κρυώσουν και να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, θα ετοιμάσουμε τα μπολάκια με τις βαφές ζαχαροπλαστικής, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφει η συσκευασία τους. Ανάλογα με το πόσα χρώματα ζαχαροπλαστικής διαθέτουμε, τόσα πρέπει να είναι και τα μπολάκια μας, ενώ όσο πιο πολύ χρώμα ρίξουμε σε κάθε μπολάκι, τόσο πιο έντονη θα είναι και η απόχρωση που θα πάρει το αβγό. Αφού ετοιμάσουμε τις βαφές στα μπολάκια, θα ρίξουμε μέσα τα αβγά και θα προσέξουμε ώστε η στάθμη του νερού, να μην τα σκεπάζει εντελώς. Θα περιμένουμε 30 λεπτά και έπειτα, θα βγάλουμε τα αβγά με μία τρυπητή κουτάλα, αφήνοντάς τα πάνω σε μία πιατέλα -την οποία θα έχουμε «ντύσει» πρώτα με χαρτί κουζίνας- μέχρι να στεγνώσουν. Τέλος, όταν το χρώμα σταθεροποιηθεί, θα περάσουμε την επιφάνεια των πασχαλινών αβγών με λίγο λάδι, για να αποκτήσουν μία πιο λαμπερή απόχρωση.

Πώς βάφουμε αβγά με φυσικό τρόπο

2. Το «μυστικό» για βάψιμο των αβγών με χαρτοπετσέτες

Η τεχνική για το βάψιμο των αβγών με χαρτοπετσέτες, προϋποθέτει ελάχιστα υλικά, είναι εξαιρετικά εύκολη και κρύβει ένα «μυστικό». Ουσιαστικά, δεν θα βάψουμε τα αβγά μας, αλλά θα τα «ντύσουμε» με μία ευφάνταστη χαρτοπετσέτα, η οποία θα διαθέτει τα πασχαλινά και ανοιξιάτικα σχέδια, που ταιριάζουν με την εποχή και την περίσταση. Για να τολμήσουμε αυτό το είδος βαφής αβγών με φυσικό τρόπο, θα χρειαστούμε οπωσδήποτε θα εξής υλικά:

  • Αβγά
  • Πινέλο
  • Ένα μπολάκι
  • Ασπράδι αβγών
  • Χαρτοπετσέτες (χρωματιστές, εμπριμέ, φλοράλ, κλπ.)

Πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία των αβγών και προχωρήσουμε με το βράσιμό τους, θα επιλέξουμε τρία από αυτά και θα τα αφήσουμε στην άκρη. Αφού βράσουμε τα αβγά και τα αφήσουμε να κρυώσουν και να στεγνώσουν καλά, θα πάρουμε ένα μικρό μπολάκι και θα ρίξουμε μέσα τα ασπράδια των τριών αβγών. Στη συνέχεια, θα περάσουμε στο «ντύσιμο» των αβγών. Θα τυλίξουμε το κάθε αβγό με μία χαρτοπετσέτα και θα δέσουμε καλά τις άκρες της μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα χάρτινο πουγκί μέσα στο οποίο θα βρίσκεται το κάθε αβγό. Έπειτα, θα κόψουμε τις άκρες του κόμπου προσεκτικά, χωρίς όμως να χαλάσουμε το δέσιμο. Αμέσως μετά, θα βουτήξουμε το πινέλο μας μέσα στο ασπράδι των αβγών και με αυτό, θα περάσουμε κάθε επιφάνεια των αβγών -και φυσικά, της χαρτοπετσέτας- μέχρι η χαρτοπετσέτα να κολλήσει καλά στα τοιχώματα του αβγού. Τέλος, αφού έχουμε πλέον ανακαλύψει πώς να βάφουμε τα αβγά φυσικό τρόπο, θα περιμένουμε μέχρι η χαρτοπετσέτα να σταθεροποιηθεί, να στεγνώσει και να γίνει «ένα» με την επιφάνεια του αβγού και στη συνέχεια, θα τοποθετήσουμε όλα τα πασχαλινά αβγά σε μία πιατέλα που θα στολίσει το τραπέζι μας. Τόσο απλό είναι το βάψιμο των αβγών με χαρτοπετσέτες.

3. Φυσικός τρόπος βαψίματος των πασχαλινών αβγών με παντζάρι

Το βάψιμο των αβγών με παντζάρι είναι ίσως ο πιο παλιός τρόπος βαφής αβγών με φυσικό τρόπο και ένας από τους πιο οικονομικούς. Για να τον δοκιμάσουμε, θα χρειαστούμε στην κουζίνα μας τα εξής υλικά:

  • 3 παντζάρια κομμένα σε κυβάκια
  • 3 κ.σ. λευκό ξύδι
  • Νερό
  • Μία κατσαρόλα
  • Ένα μεγάλο γυάλινο βάζο (ή μία κανάτα)

Σε αντίθεση με τους παραπάνω τρόπους, για το βάψιμο των αβγών με παντζάρι θα χρειαστεί πρώτα να βράσουμε τα παντζάρια και μετά τα αβγά. Συνεπώς, βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα παντζάρια, τα καλύπτουμε με αρκετή ποσότητα νερού, προσθέτουμε το ξύδι και έπειτα, τα βράζουμε για δέκα λεπτά. Έπειτα από δέκα λεπτά, στραγγίζουμε το ζουμί από τα παντζάρια και το συγκεντρώνουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο. Περιμένουμε λίγα λεπτά και έπειτα, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά. Ανάλογα με το πόσο έντονη θέλουμε να είναι η απόχρωση των αβγών μας, τα αφήνουμε στο βάζο από τρεις έως οκτώ ώρες. Έπειτα, τα βγάζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι της σούπας, τα αφήνουμε πάνω σε ένα πιάτο που έχουμε «ντύσει» με χαρτί κουζίνας και περιμένουμε να στεγνώσουν. Τόσο εύκολα και φυσικά θα γίνει φέτος το βάψιμο των αβγών με τα παιδιά μας.

Πώς βάφουμε αβγά με φυσικό τρόπο

4. Το παραδοσιακό και διαχρονικό βάψιμο των αβγών με κρεμμύδια

Μία ακόμη επιλογή για τη βαφή αβγών με φυσικό τρόπο, είναι το να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα κρεμμυδιών. Το βάψιμο αβγών με κρεμμύδια, είναι μία παλιά, παραδοσιακή τεχνική, την οποία μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, αρκεί να έχουμε στην κουζίνα μας τα εξής υλικά:

  • Αβγά
  • Φλούδες από 20 έως 30 κρεμμύδια (ανάλογα με τα αβγά που σκοπεύουμε να ετοιμάσουμε)
  • 5 κούπες νερό
  • 2 κ.σ. λευκό ξύδι
  • Ένα μεγάλο γυάλινο βάζο (ή μία κανάτα)

Ξεκινάμε την προετοιμασία για το βάψιμο των αβγών με κρεμμύδια, καθαρίζοντας καλά το εξωτερικό τους με μία βρεγμένη πετσέτα. Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και ρίχνουμε μέσα τα φύλλα των κρεμμυδιών με το λευκό ξύδι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο αναμμένο μάτι και φέρνουμε το περιεχόμενο σε σημείο βρασμού. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το περιεχόμενο για 30 λεπτά, έτσι ώστε να απελευθερωθεί το χρώμα από τις φλούδες των κρεμμυδιών στο νερό. Έπειτα από 30 λεπτά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τη βαφή και τη συγκεντρώνουμε σε ένα γυάλινο βάζο, αφήνοντάς τη λίγα λεπτά να κρυώσει. Στη συνέχεια, βάζουμε τα αβγά σε μία άλλη κατσαρόλα, τοποθετώντας τα προσεκτικά στον πάτο και ρίχνουμε από πάνω τη βαφή που δημιουργήσαμε από τα κρεμμύδια, έτσι ώστε να καλύπτονται εντελώς από το υγρό χρώμα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα με τα αβγά και το χρώμα στο αναμμένο μάτι της κουζίνας και βράζουμε τα αβγά για 15 με 20 λεπτά, ανάλογα με τη συσκευή που διαθέτουμε. Τέλος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί το χρώμα και να στεγνώσει, προτού τοποθετήσουμε τα πασχαλινά αβγά σε μία πιατέλα.

5. Δημιουργώντας ξεχωριστά πασχαλινά αβγά με ζωγραφιές και σχέδια

Αφού γνωρίσαμε έναν προς έναν τους τρόπους για τη βαφή αβγών με φυσικό τρόπο, σειρά έχουν τα «μυστικά» που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε ξεχωριστά πασχαλινά αβγά με σχέδια. Για να πραγματοποιήσουμε την παλιά αυτή τεχνική, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

  • 1 λεπτό καλσόν
  • Φλούδες από 20 έως 30 κρεμμύδια (ανάλογα τα αβγά που σκοπεύουμε να ετοιμάσουμε)
  • Ψαλίδι
  • Νερό
  • Φύλλα της αρεσκείας μας (μαϊντανό, δυόσμο, δεντρολίβανο, κλπ.)

Ξεκινάμε πλένοντας καλά τα αβγά και κόβοντας με ένα ψαλίδι το καλσόν σε μικρά κομμάτια. Έπειτα, τοποθετούμε με προσοχή τα φύλλα πάνω στην επιφάνεια των αβγών και τυλίγουμε γύρω τους τα κομμάτια από το καλσόν. Στη συνέχεια, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία που ακολουθήσαμε και με την τεχνική του κρεμμυδιού. Απλώνουμε μερικές από τις φλούδες του κρεμμυδιού στον πάτο της κατσαρόλας, τοποθετούμε από πάνω τα αβγά και τα σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φλούδες. Έπειτα, γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και βράζουμε τα αβγά για 20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Αφού περάσουν 20 λεπτά, αφήνουμε τα πασχαλινά αβγά να κρυώσουν μέσα στο νερό και τέλος, όταν τα βγάλουμε από την κατσαρόλα, αφαιρούμε προσεκτικά το κομμάτι από το καλσόν και περιμένουμε να στεγνώσουν.

Πώς βάφουμε αβγά με φυσικό τρόπο

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να απολαύσουμε το βάψιμο των αβγών με τα παιδιά μας. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε πάντα να εμπλουτίσουμε τις παραπάνω ιδέες με έμπνευση, φαντασία και επιπλέον υλικά, για να δημιουργήσουμε τα δικά μας ξεχωριστά πασχαλινά αβγά!