Νηστίσιμα και λαχταριστά λαζάνια με μανιτάρια και σπανάκι

Σπίτι
1/03/2022

Για αρκετούς από εμάς, η περίοδος της Σαρακοστής είναι μία ευκαιρία να προσφέρουμε στον οργανισμό μας μία φυσική αποτοξίνωση πριν την έλευση του Πάσχα, επιλέγοντας να κάνουμε μία προσωρινή στροφή προς τη χορτοφαγική διατροφή. Και αν υπάρχει κάτι που έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια που παραμένουμε πιστοί στις παραδόσεις του τόπου μας, αυτό είναι πως μία νηστίσιμη διατροφή, η οποία δεν περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα, μπορεί να είναι «πλούσια», χορταστική και άκρως απολαυστική. Αρκεί, βέβαια, να κάνουμε τις σωστές επιλογές.

Μία νηστίσιμη διατροφή απαιτεί να αφιερώνουμε λίγο περισσότερο χρόνο στην προετοιμασία των ημερήσιων γευμάτων μας, ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τα νηστίσιμα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας, καθώς και τα πιάτα που θα μας προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε την παρούσα περίοδο. Και ένα από τα νηστίσιμα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσουμε τη φετινή Σαρακοστή, είναι τα λαχταριστά, χορτοφαγικά λαζάνια με μανιτάρια και σπανάκι. Πρόκειται για μία συνταγή υψηλής θρεπτική αξίας, η οποία δεν απαιτεί μεγάλη προετοιμασία, ενώ υπόσχεται πως θα συστήσει στα μικρά μας τα οφέλη των λαχανικών με τον πιο γευστικό τρόπο!

Πώς θα ετοιμάσουμε βήμα-βήμα τη συνταγή

Κακά τα ψέματα. Ο χρόνος που αφιερώνουμε καθημερινά στην προετοιμασία των ημερήσιων γευμάτων μας, θα ήταν σαφώς λιγότερος, αν μετά το μαγείρεμα δεν χρειαζόταν να πλένουμε τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιήσαμε. Μερικές φορές, τα επίμονα λίπη πάνω στα μαγειρικά σκεύη και τα υπολείμματα φαγητού που μένουν στα πιάτα μας, γίνονται τόσο σκληρά και επίμονα που όσο και να τρίψουμε, όσο χρόνο και αν ξοδέψουμε για το πλύσιμό τους, νομίζουμε πως δεν θα καθαρίσουν ποτέ. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να εξοικονομήσουμε χρόνο και ενέργεια από το πλύσιμο των πιάτων, ώστε να τον επενδύσουμε σε κάτι που μας ευχαριστεί πραγματικά;

Αυτό που χρειαζόμαστε, λοιπόν, για να κερδίσουμε χρόνο και ενέργεια, είναι να προσθέσουμε στον πάγκο της κουζίνας μας το νέο απορρυπαντικό πιάτων Fairy Max Power, το οποίο χάρη στην ισχυρή δύναμή του μας προσφέρει την πιο άνετη λύση καθαρισμού για το πλύσιμο των πιάτων. Πιο αναλυτικά, το συγκεκριμένο απορρυπαντικό πιάτων διαθέτει μία συμπυκνωμένη σύνθεση που δημιουργεί «πλούσιο» αφρό και σαπουνάδα, ενώ με μία σταγόνα και ελάχιστη προσπάθεια, μας προσφέρει πεντακάθαρα πιάτα που αστράφτουν από καθαριότητα. Η συσκευασία του νέου απορρυπαντικού πιάτων, μάλιστα, περιλαμβάνει στο καπάκι την πρωτοποριακή τεχνολογία anti-leak, η οποία αποτρέπει τις διαρροές και μας επιτρέπει να λαμβάνουμε την ποσότητα απορρυπαντικού που χρειαζόμαστε, μέχρι την τελευταία σταγόνα!

Αφού μεριμνήσουμε, λοιπόν, για την καθαριότητα των πιάτων μας, για να ετοιμάσουμε τα λαχταριστά, σαρακοστιανά λαζάνια με μανιτάρια και σπανάκι, θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας μας τα εξής υλικά:

  • 8 μανιτάρια πλευρώτους
  • 300 γρ. σπανάκι
  • 2 κ.γ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. νερό
  • 4 φλιτζ. σάλτσα ντομάτας
  • 10 λαζάνια
  • Ελιές ροδέλες (προαιρετικά)
  • Φύλλα φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)
  • 450 γρ. τόφου
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. βασιλικό
  • 1 κ.γ. δενδρολίβανο
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • Ελαιόλαδο

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας ρίχνοντας μία μικρή ποσότητα νερού και ελαιόλαδου σε ένα τηγάνι και σοτάροντας σε μέτρια φωτιά τα μανιτάρια με το σκόρδο, το οποίο προηγουμένως θα έχουμε ψιλοκόψει. Έπειτα, θα ετοιμάσουμε τη γέμιση για τα λαζάνια μας. Θα βάλουμε σε ένα μεγάλο μπολ το σπανάκι, το οποίο θα έχουμε ψιλοκόψει, το τόφου, το αλάτι, τη ρίγανη, το υπόλοιπο σκόρδο, τον βασιλικό, το δενδρολίβανο, το πιπέρι καγιέν και θα ανακατέψουμε καλά το μείγμα.

Στη συνέχεια, όταν τα μανιτάρια θα έχουν μαλακώσει επαρκώς, θα τα βγάλουμε από το μάτι της κουζίνας και θα περιμένουμε να κρυώσουν. Έπειτα, θα τα ρίξουμε στο μπολ με το μείγμα από το σπανάκι, το τόφου και τα καρυκεύματα. Στο σημείο αυτό, θα προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 180°C. Μετά θα πάρουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και θα απλώσουμε στη βάση του τη μισή ποσότητα από τη σάλτσα ντομάτας.

Μανιτάρια και σπανάκι σε ζυμαρικό

Πάνω από τη σάλτσα ντομάτας θα βάλουμε μία στρώση από λαζάνια, τοποθετώντας το ένα κομμάτι δίπλα από το άλλο και αφήνοντας ένα ελάχιστο κενό μεταξύ τους. Πάνω από τα λαζάνια θα ρίξουμε μία ικανοποιητική ποσότητα από τη γέμιση που δημιουργήσαμε, τόση ώστε να καλύπτει απόλυτα τη στρώση από τα λαζάνια. Στη συνέχεια, θα σκεπάσουμε τη στρώση από το μείγμα σπανακιού και τόφου με μία στρώση από λαζάνια και θα προσθέσουμε μία στρώση από σάλτσα ντομάτας. Θα επαναλάβουμε τη διαδικασία, βάζοντας μία τελευταία στρώση από τη γέμιση, μία ακόμη στρώση από λαζάνια και «κλείνοντας» θα περιχύσουμε τα λαζάνια με τη σάλτσα ντομάτας που έχει απομείνει.

Θα σκεπάσουμε καλά το πυρίμαχο σκεύος με ένα κομμάτι από αλουμινόχαρτο και θα ψήσουμε τα λαζάνια για 30 λεπτά. Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, θα βγάλουμε το σκεύος από την καμπίνα του φούρνου, θα αφαιρέσουμε το αλουμινόχαρτο και θα βάλουμε ξανά το σκεύος με τα λαζάνια στον φούρνο. Έπειτα από 30 λεπτά, τα λαζάνια θα είναι έτοιμα! Αν θέλουμε, μπορούμε να γαρνίρουμε το πιάτο, προσθέτοντας πάνω στα λαζάνια μερικές ροδέλες ελιάς ή φύλλα βασιλικού.

Λαζάνια με μανιτάρια και σπανάκι

Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω συνταγή για νηστίσιμα λαζάνια με μανιτάρια και σπανάκι είναι ενδεικτική. Συνεπώς, μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας προσθήκες και αφαιρέσεις στη λίστα των υλικών, ώστε να δημιουργήσουμε ένα άκρως γευστικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στα γούστα μας!