Μεσογειακές συνταγές για να απολαύσεις την κολοκύθα μέσα στον Οκτώβριο

Σπίτι
1/10/2020
Γευστικές προτάσεις που μας αποκαλύπτουν τα οφέλη της κολοκύθας


Εάν υπάρχει ένα λαχανικό που πρωταγωνιστεί στο «καλάθι» του Οκτώβρη, αυτό είναι δίχως αμφιβολία η κολοκύθα, η πορτοκαλί «βασίλισσα» του φθινοπώρου και το σύμβολο της γιορτής του Halloween! Παρότι είναι μία τροφή που δεν επιλέγουμε συχνά για τα γεύματά μας, μπορεί να αξιοποιηθεί ως βασικό υλικό, όχι μόνο για αλμυρές, αλλά και για γλυκές συνταγές. Μπορούμε να τη βρούμε σε διάφορες ποικιλίες, αποχρώσεις, μεγέθη και σχήματα, όμως ανεξάρτητα από το ποια από όλες θα προτιμήσουμε, το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχουμε προσθέσει έναν ισχυρό «σύμμαχο» στο πιάτο μας.

Η κολοκύθα φημίζεται για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, αφού αποτελεί μία «πηγή» πλούσια σε καροτενοειδή (στα οποία οφείλει και το ιδιαίτερο χρυσαφένιο χρώμα της), λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες Α και C, μαγνήσιο και κάλιο. Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, και ειδικότερα για την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της, είναι απαραίτητο να την προσθέσουμε στη διατροφή μας την παρούσα περίοδο, αφού «θωρακίζει» το ανοσοποιητικό μας από τυχόν εποχικούς... «εισβολείς».

Ιδού, λοιπόν, τρεις λαχταριστές συνταγές για να προσθέσουμε την κολοκύθα στη διατροφή μας!

Βελουτέ σούπα με κολοκύθα και καρότο

Για τα βράδια του φθινοπώρου που θέλουμε ένα ελαφρύ, αλλά χορταστικό γεύμα πριν πέσουμε για ύπνο, η βελουτέ σούπα με κολοκύθα και καρότο είναι μία εξαιρετική επιλογή. Το μοναδικό άρωμα και η «γεμάτη» γεύση, θα κάνουν ακόμη πιο απολαυστικό το βράδυ μας!

Για να την πραγματοποιήσουμε, χρειαζόμαστε τα εξής υλικά:

-1 κολοκύθα

-2 καρότα

-1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ

-Χυμό από 1 πορτοκάλι

-2 κ.σ λάδι

-1 κ.γ. θυμάρι

-Πιπέρι

-Αλάτι

Ξεκινάμε καθαρίζοντας τα λαχανικά και κόβοντάς τα σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την κολοκύθα, το καρότο και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Έπειτα, ρίχνουμε νερό και βράζουμε τα λαχανικά για 10 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν. Προσθέτουμε το τρίμμα από το τζίντζερ, τον χυμό πορτοκαλιού, τα μυρωδικά και βράζουμε για οκτώ λεπτά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και περιμένουμε λίγα λεπτά. Αμέσως μετά ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μπλέντερ και ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δημιουργήσουν ένα κρεμώδες παχύρρευστο μείγμα. Τέλος, σερβίρουμε τη σούπα και εφόσον το επιθυμούμε, γαρνίρουμε με κρουτόν ή φύλλα βασιλικού.

Μεσογειακές συνταγές για να απολαύσεις την κολοκύθα μέσα στον Οκτώβριο

Θρεπτική πράσινη σαλάτα με κολοκύθα

Η συγκεκριμένη σαλάτα από κολοκύθα και σπανάκι, είναι ο λόγος που θα ανυπομονούμε αυτό το φθινόπωρο για το διάλειμμα στο γραφείο! Εκτός από μοναδική γεύση, διαθέτει υλικά υψηλής θρεπτικής αξίας που μας παρέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά και την ενέργεια που χρειαζόμαστε, για να αντεπεξέλθουμε στο απαιτητικό πρόγραμμά μας.

Για να την προετοιμάσουμε, θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:

Υλικά για τη σαλάτα

-100 γρ. baby σπανάκι

-250 γρ. κολοκύθα

-2 καρότα

-1 πράσινο μήλο

-2 κ.σ. σταφίδες

-1/2 φλιτζάνι μαϊντανό

-1/2 φλιτζάνι καρύδια

-2 κ.σ. λάδι

-Αλάτι

 

 

Υλικά για το dressing

-3 κ.σ. λάδι

-2 κ.γ. μουστάρδα

-1 κ.γ μέλι

-4 κ.σ. βαλσάμικο

-Αλάτι

Ξεκινάμε την προετοιμασία της σαλάτας, καθαρίζοντας και κόβοντας την κολοκύθα σε μικρούς κύβους. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κομμάτια της κολοκύθας για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας αλάτι και θυμάρι. Στη συνέχεια, πλένουμε καλά τα φύλλα από το σπανάκι και τον μαϊντανό, κόβουμε το καρότο και το πράσινο μήλο σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ. Προετοιμάζουμε το dressing για τη σαλάτα, ανακατεύοντας το λάδι με τη μουστάρδα, το μέλι, το βαλσάμικο και το αλάτι. Τέλος, προσθέτουμε την ψητή κολοκύθα στο σκεύος με τα υπόλοιπα υλικά και γαρνίρουμε τη σαλάτα με το dressing, τις σταφίδες και τα καρύδια.

Μεσογειακές συνταγές για να απολαύσεις την κολοκύθα μέσα στον Οκτώβριο

Σοκολατένιο κέικ με μπανάνα και κολοκύθα

Όσες από εμάς ψάχνουμε ένα θρεπτικό και γευστικό κολατσιό για μας ώρες που τα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο, τότε το σοκολατένιο κέικ με μπανάνα και κολοκύθα, είναι το γλυκό που θα λατρέψει κάθε μικρός μαθητής, ενώ είναι και ένα εξαιρετικό σνακ για να συνοδεύσουμε τον πρωινό μας καφέ στο γραφείο!

Για να το παρασκευάσουμε, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

-3 κ.σ. κακάο

-1 μπανάνα

-150 γρ. κολοκύθα

-2 κ.σ. μέλι

-100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-1 κ.γ. κανέλα

-1 κ.γ. μαγειρική σόδα

-Βούτυρο

Αφού λιώσουμε την κουβερτούρα με τη μέθοδο μπεν μαρί και την αναμείξουμε με το κακάο, καθαρίζουμε και πολτοποιούμε την κολοκύθα σε ένα μπλέντερ. Ρίχνουμε το μείγμα της κουβερτούρας και τον πολτό της κολοκύθας σε ένα μεγάλο σκεύος, προσθέτουμε τη μπανάνα κομμένη σε ροδέλες, το μέλι, το αλεύρι την κανέλα, τη σόδα και ανακατεύουμε τα υλικά, έως ότου ομογενοποιηθούν σε ένα ενιαίο μείγμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, βουτυρώνουμε το εσωτερικό του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε και ρίχνουμε το μείγμα μας, απλώνοντάς το ομοιόμορφα ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του σκεύους. Τέλος, ψήνουμε το κέικ μας για 20 λεπτά και όταν το ξεφουρνίσουμε περιμένουμε να κρυώσει για να το απολαύσουμε!

Μεσογειακές συνταγές για να απολαύσεις την κολοκύθα μέσα στον Οκτώβριο

Σε κάθε περίπτωση, μην διστάσετε να κάνετε τις δικές σας προσθήκες στη λίστα των υλικών της κάθε συνταγής με κολοκύθα, δημιουργώντας πρωτότυπους και γευστικούς συνδυασμούς που θα κάνουν ακόμη πιο απολαυστικό το φετινό φθινόπωρο!