Η τάρτα με αχλάδια και αμύγδαλα που θα λατρέψετε

Σπίτι
1/09/2021

Κάθε χρόνο, ο ερχομός του Σεπτέμβρη σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου, δηλαδή μιας νέας εποχής. Παρότι οι καιρικές συνθήκες παραμένουν σχεδόν καλοκαιρινές, με αισιόδοξες πρωινές λιακάδες και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, η διάθεσή μας γίνεται λίγο πιο φθινοπωρινή. Κάπως έτσι, αναζητούμε αφορμές να χαλαρώνουμε στον καναπέ και να απολαμβάνουμε την άνεση του προσωπικού μας χώρου, συντροφιά με μία κούπα καφέ και ένα λαχταριστό γλυκό, το οποίο «απογειώνει» γευστικά τα απογεύματα στο σπίτι.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να αντλήσουμε έμπνευση από τα φρέσκα υλικά που υπάρχουν στο «καλάθι» του Σεπτέμβρη, για να δημιουργήσουμε γλυκιές, σπιτικές συνταγές, που θα ξετρελάνουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Μία από αυτές τις συνταγές είναι και η τάρτα από αχλάδια και αμύγδαλα, ένα παραδοσιακό γαλλικό γλυκό, το οποίο περιλαμβάνει τον «πρωταγωνιστή» του φθινοπώρου, δηλαδή το αχλάδι. Το σίγουρο είναι πως ο συνδυασμός του αχλαδιού με την ελαφριά πικράδα του αμυγδάλου, δημιουργεί μία ανεπανάληπτη γευστική «πανδαισία», ιδανική για να συνοδεύσουμε τον καφέ ή το τσάι μας.

Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε για να πραγματοποιήσουμε αυτή τη διαχρονική συνταγή, τα υλικά που περιλαμβάνει, καθώς και τους «συμμάχους» που αξίζει να προσθέσουμε στον πάγκο της κουζίνας μας, για να μην χάσουμε πολύτιμο χρόνο κατά την προετοιμασία του γλυκού.

Λαχταριστή φθινοπωρινή τάρτα με αχλάδια και αμύγδαλα

Η τάρτα με αχλάδια και αμύγδαλα είναι ένα γευστικό γλυκό, «πλούσιο» σε θρεπτικά συστατικά. Πιο αναλυτικά, το αχλάδι παρέχει στον οργανισμό μας βιταμίνη C, μαγνήσιο και ασβέστιο, ενώ τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, κάλιο και φυτικές πρωτεΐνες. Με λίγα λόγια, είναι ένα ωφέλιμο σνακ για τα παιδιά και μία εξαιρετική προσθήκη για το τάπερ που παίρνουμε μαζί μας στο γραφείο. Για να πραγματοποιήσουμε την τάρτα με αχλάδια και αμύγδαλα, θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας τα εξής υλικά:

Για τη ζύμη της τάρτας

  • 4 αχλάδια
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για την κρέμα αμυγδάλου

  • 130 γρ. βούτυρο
  • 130 γρ. αμύγδαλα
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 αβγό
  • Υγρή βανίλια
  • 20 γρ. κονιάκ
  • Φιλέ αμύγδαλου
  • Ένα στικ κανέλας
  • Φλούδα ενός λεμονιού

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή προετοιμάζοντας τη ζύμη, δηλαδή τη βάση της τάρτας. Θα πάρουμε ένα μπολ μεγάλης χωρητικότητας και θα βάλουμε σε αυτό όλα τα υλικά, εκτός από τα αχλάδια. Πρώτα θα ρίξουμε το αλεύρι και μετά το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αβγό και το αλάτι. Θα ανακατέψουμε καλά τα υλικά μας, έως ότου μετατραπούν σε μία εύπλαστη και αφράτη ζύμη. Έπειτα, θα δώσουμε στη ζύμη το σχήμα μιας μπάλας, θα την τυλίξουμε με μία μεμβράνη και θα τη βάλουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Στο σημείο αυτό, καλό θα ήταν να καθαρίσουμε τα σκεύη που θα έχουμε χρησιμοποιήσει, πλένοντάς τα με το υγρό πιάτων Fairy Platinum Quickwash, το οποίο με κάθε σταγόνα διεισδύει άμεσα στα λίπη και αποδυναμώνει τα υπολείμματα τροφών, προσφέροντάς μας άψογα αποτελέσματα. Ακριβώς επειδή η ζύμη των γλυκών δημιουργεί συνήθως δύσκολα και επίμονα υπολείμματα, με το συγκεκριμένο υγρών πιάτων θα μπορέσουμε να την απομακρύνουμε σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερη προσπάθεια.

Στη συνέχεια, αφού θα έχει περάσει μία ώρα, θα απλώσουμε τη ζύμη με έναν πλάστη και θα την εφαρμόσουμε σε ένα ταψί μικρού προς μεσαίου μεγέθους. Θα την ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά και έπειτα, θα την αφήσουμε στην άκρη να κρυώσει. Θα πλύνουμε, θα καθαρίσουμε και θα κόψουμε τα αχλάδια στη μέση. Θα γεμίσουμε ένα κατσαρολάκι με νερό, θα το τοποθετήσουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και θα ρίξουμε μέσα τα κομμάτια του αχλαδιού, το στικ κανέλας και τη φλούδα λεμονιού. Θα αφήσουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση, μέχρι τα κομμάτια των αχλαδιών να μαλακώσουν. Όταν τα αχλάδια θα έχουν μαλακώσει επαρκώς, θα αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από το μάτι και θα τα αφήσουμε να κρυώσουν.

Θα προχωρήσουμε με την προετοιμασία της κρέμας αμυγδάλου, ανακατεύοντας καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να δημιουργηθεί μία αφράτη κρέμα. Έπειτα, θα προσθέσουμε το αβγό και τα αμύγδαλα, τα οποία προηγουμένως θα έχουμε μετατρέψει σε τρίμμα. Την ίδια ώρα, σε ένα δεύτερο σκεύος, θα αναμείξουμε το κορν φλάουρ με τη βανίλια και το κονιάκ και αμέσως μετά, θα ενώσουμε το μείγμα του κορν φλάουρ με το μείγμα του βουτύρου. Θα ανακατέψουμε καλά τα μείγματα, έως ότου ομογενοποιηθούν.

Αχλάδια

Στη συνέχεια, θα απλώσουμε ομοιόμορφα το κρεμώδες μείγμα πάνω στην επιφάνεια της ξεροψημένης τάρτας και θα τη βάλουμε για λίγο στο ψυγείο. Θα βγάλουμε τα κομμάτια των αχλαδιών από το κατσαρολάκι, θα τα κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια και θα τα απλώσουμε πάνω στην κρέμα της τάρτας. Θα ρίξουμε από πάνω το φιλέ αμυγδάλου. Τέλος, θα ψήσουμε την τάρτα για 40 με 45 λεπτά στους 200°C, επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας». Όταν βγάλουμε την τάρτα από τον φούρνο, καλό είναι να την αφήσουμε λίγο να κρυώσει, προτού την απολαύσουμε.

Τέλος, αν θέλουμε να κάνουμε ακόμη πιο απολαυστικό το γλυκό μας, μπορούμε να το σερβίρουμε με λίγο παγωτό βανίλια ή να πασπαλίσουμε την επιφάνειά του με μία «γενναία» δόση από ζάχαρη άχνη ή κανέλα.